Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sedm míst spojených s heydrichiádou

Dnes 27. května by byl jistě hřích nevzpomenout na atentát na Reinharda Heydricha, zastupujícího říšského protektora. Proto jsem se rozhodl, že dnešní blog věnuji 7 místům spojených s touto událostí, které jsem osobně navštívil.

 Ulice v Holešovičkách, Libeň

Bylo to během mého výletu "Pěší výlet přes Prosecké skály", když jsem navštívil toto místo. "Horečně se potí záda a ruka už stengun skládá, mercedes se blíží od Břežan. Pak ožehne výbuch zdola pyšný profil protektora, s kletbou Gabčík odhazuje zbraň." To je písnička Honzy Vyčítala "Battledress" (viz https://www.youtube.com/watch?v=2y16ThiVc6A). A právě tady se to 27. května 1942 kolem 10 hodin 35 minut stalo. Reinhard Heydrich přijížděl ve svém mercedesu z Panenských Břežan. A vjížděl do ulice v Holešovičkách. Josef Gabčík měl svůj samopal schovaný pod kabátem. Když kabát odhodil, namířil zbraň na vůz, ale samopal selhal. A tak Jan Kubiš hodil na auto speciální protitankovou bombu. Ta poblíž auta explodovala. Když si Heydrich uvědomil, že jde o atentát, nechal auto zastavit a začal vytahovat svoji zbraň. A tak na něj hodil Kubiš granát. Střepiny z výbuchu zasáhly Heydricha do obličeje a do prsou. Nicméně atentát ho nezabil. Měl však zlomené žebro, protrženou bránici a poškozenou slezinu. Byl odvezen do nemocnice na Bulovce, kde zemřel 4. června ráno na celkovou sepsi organismu. (zdroj https://cs.wikipedia.org/wiki/Atent%C3%A1t_na_Heydricha).

Kobyliská střelnice

 "ZASTAV SE NA CHVÍLI. KREV NAŠE VSTOUPILA DO TÉTO ZEMĚ, ALE MY ZNOVU SE VZPŘÍMILI" Takový je nápis na místě, kde mezi 30. květnem a 3. červencem 1942, tedy v období těsně po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha bylo popraveno na 540 lidí. A když si přečtete seznam popravených (https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_popraven%C3%BDch_na_Kobylisk%C3%A9_st%C5%99elnici), naleznete tam jak jména známých osobností (Vladislav Vančura, Bohumil Baxa, Alois Eliáš, Evžen Rošický, Františka Plamínková či biskup Gorazd), tak jména občanů z vyhlazených Lidic, tak i jména čerstvě patnáctiletých chlapců a podobně starých teenagerů. Dnes je Kobyliská střelnice upravena na pietní místo. A i to jsem osobně navštívil během svého výletu "Pěší výlet přes Prosecké skály".

Lidice

Lidický památník

 Zde by si jistě každý měl připomenout datum 10. června 1942. Jako následek "Operace Anthropoid" - atentátu na Heydricha, byly nacistickými okupanty v Protektorátu Čechy a Moravy nařízeny tvrdé represe, které měly za následek i vyhlazení Lidic. Celkem tehdy přišlo o život 192 mužů, 60 žen a 88 dětí. Celkem 340 lidických obyvatel. A se zemí byla srovnána i celá vesnice, a to tak, aby nebylo poznat, že tu nějaká vesnice někdy byla. Místo jsem navštívil během svého výletu "Pěší výlet po Kladensku".

Ležáky

24. června 1942 ji následovaly Ležáky na Chrudimsku. Údajně zde, v nedalekém lomu na žulu, byla ukryta vysílačka Libuše parašutistické skupiny "Silver A". Za oběť tehdy padlo 33 dospělých obyvatel a 11 dětí. Toho dne odpoledne byly Ležáky obklíčeny. Dospělí byli převezeni do pardubické vily Zámeček, kde byli popraveni. 11. dětí, které byly dokonce vytaženy přímo ze škol v Mířeticích a ve Včelákově, bylo usmrceno v plynové komoře V Chelmnu, tedy ve stejném táboře jako děti lidické. Domy, ty zde byly vypáleny. A místa, kde se nalézaly, dnes připomínají pomníky zvané "hrobodomy".

Pravoslavný chrám sv. Cyrila a Metoděje

kostel. sv. Cyrila a Metodějě

Tento kostel se stal posledním útočištěm atentátníků na zastupujícího protektora R. Heydricha. Právě tady zahynulo 18. června 1942 sedm válečných hrdinů: Jozef Gabčík, Jan Kubiš, Josef Valčík, Adolf Opálka, Josef Bublík, Jan Hrubý a Jaroslav Švarc. Dnes je v kostele i Památník Heydrichiády, který je možné zdarma navštívit. Já jsem ho navštívil během mé Předvánočně foglarovské procházky Prahou.

Ďáblický hřbitov

Sem byli pohřbíváni padlí účastníci protinacistického odboje, a to včetně již zmíněných Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka. Také se zde nalézá čestné pohřebiště jugoslávských a italských partyzánů z 2. světové války a též obětí Pražského povstání. I toto místo jsem navštívil během "Pěšího výletu přes Prosecké skály".

Krematorium Strašnice

Na závěr si nechám ještě jedno místo, o kterém se málo mluví, a které má také mnoho společného s hrdiny 2. světové války, a to včetně heydrichiády. Tím je strašnické krematorium. V období nacistické (i komunistické) nesvobody zde byly spalovány tisíce obětí vykonstruovaných procesů, poprav a policejních mučení. Během 2. světové války to bylo celkem 2200 osob. Tehdejší ředitel strašnického krematoria František Suchý a jeho syn vedli tajný seznam spálených těl. Popel měli za úkol sypat do kompostu. Ale ve skutečnosti jejich ostatky schovávali a o jejich úmrtí informovali příbuzné. (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Krematorium_Stra%C5%A1nice)

Dále viz Mé články na téma "2. světová válka"

Autor: Libor Čermák | pondělí 27.5.2019 8:30 | karma článku: 23,44 | přečteno: 620x
  • Další články autora

Libor Čermák

Páťa a Zláťa ve Foglarově ráji Sluneční zátoky

Dnes bych pokračoval se svým seriálem "Páťa a kolo Zláťa". Teď bude naše přátelé čekat folglarovské dobrodružství u Sázavy v okolí Ledče nad Sázavou. Co tam asi vše zažijí?

22.9.2022 v 9:45 | Karma: 10,37 | Přečteno: 234x | Poezie a próza

Libor Čermák

Prezidentský kandidát: "Chci bojovat proti populismu". Já: "Takže vlastně proti lidem?"

Každou chvíli mi na FB vyběhne placená propagace nějakého prezidentského kandidáta, který se chce stavět proti tzv. populismu. A co si mám o takovém kandidátovi, který se bije do hrudi, že bude bojovat s populismem, myslet?

20.8.2022 v 16:25 | Karma: 31,23 | Přečteno: 702x | Politika

Libor Čermák

Cesta do okolí Miličína za Foglarem a záhadami

Dnes bych vám chtěl vyprávět o své cestě na Českou Sibiř, kde jsem navštívil bývalé tábořiště Pražské Dvojky a město Miličín, kterému se přezdívá český Roswell, neboť se k němu váže mnoho záhad, včetně pozorování UFO.

16.8.2022 v 11:04 | Karma: 17,30 | Přečteno: 538x | Cestování

Libor Čermák

Z politického slovníku bych rád zrušil slovo "Elita"

To proto, že pojem "elita" zkrátka a dobře vyvolává pocit nadřazenosti někoho nad někým. A já jsem na jakékoliv nadřazenecké ideologie byl vždy velmi alergický.

14.8.2022 v 8:13 | Karma: 23,66 | Přečteno: 448x | Politika

Libor Čermák

Nad naším městem bylo pozorováno UFO

Událost, o které chci psát se stala před necelým měsícem, lidé tu pozorovali letět cosi, o čem nevěděli, co to je. Své pozorování dali na FB. Ale, jak se k tomu postavili někteří další jedinci, nad tím lze jen rozum stát.

12.8.2022 v 7:38 | Karma: 16,93 | Přečteno: 620x | Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám