Rusofilům fakt nehodlám pochlebovat

Jsem člověk, který se jako Čech považuje za příslušníka západní euroatlantické civilizace. V posledních týdnech se však dozvídám, že i u nás existují lidé, kteří najednou začali vzhlížet k Rusku.

wikipedie

Jsou jak tady na blogu, tak na facebooku. A není jich málo. Co si mám o takovýchto lidech mám myslet? Asi toto.

1)     Vzhlížejí ke státu, který je hospodářsky méně rozvinutý, než jsme my samotní. Hrubý domácí produkt Ruska přepočtený na jednoho obyvatele je asi jen tříčtvrtinový v porovnání s naším českým HDP. Je to dobrý vzor?

2)     Vzhlížejí ke státu, který na rozdíl od západních zemí klidně a bez jakékoliv mezinárodní konzultace začne chrastit zbraněmi. (viz např. Ukrajina). Opět se ptám, zda je to dobrý vzor.

3)     Vzhlížejí k národu, který měl největší podíl na okupaci Československa v roce 1968, která o 21 let přibrzdila náš návrat domů, tj. mezi vyspělé západní země. Pomohlo nám tím nějak?

4)     Vzhlížejí ke státu, kde jsou porušována lidská práva, demokracie a dokonce tam existují i političtí vězni. K čemu je to dobré?

Mě by zajímalo, jak se tohle někomu, kdo je navyklý na vymoženosti západní civilizace a demokracie, vůbec může líbit? Všechno toto jsou body, které na mne působí spíš odstrašujícím způsobem, než že bych to měl z nějakých důvodů obdivovat. Ne, já se nepovažuji za někoho, kdo by měl k Rusku vzhlížet s nějakými přehnanými nadějemi. Ať si to tam mají jaký oni chtějí. To je jejich věc. Ale ať mi je, prosím, nikdo nevnucuje! Mým všeobecným vzorem jsou země západní Evropy, Severní Ameriky a dalších zemí, které se hlásí k západní kultuře. Jsem člověk, který chce upozorňovat na to, že Česká republika je především západní země patřící do euroatlanitcké civilizace. Země, která nechce být v područí jakékoliv rádoby velmoci z východní Evropy, jež by snad dokonce byla méně vyspělejší než my samotní. Považuji se za zápaďáka a nic na tomto přesvědčení už nehodlám měnit.

 

Související články:

Jsme západní země. Chovejme se tak!

To jako mám být rusofilem nebo majdanofilem?

Bože, ochraňuj Česko před východní Evropou

Má dnes Rusko vůbec ještě nějaký kredit?

A v rubrice: Západ versus Rusko

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 20.3.2014 6:00 | karma článku: 31,75 | přečteno: 1458x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88