Prý se v Česku odebírají děti z rodin jako v Norsku?

Možná jste i vy zaslechli tu informaci, kterou šíří média. A to je prý údajně ten fakt, že se v Česku odebírají děti v takovém množství jako v Norsku. Co že?

Jistě je pravda, že v Česku je dost děti, které vyrůstají z nejrůznějších důvodů v ústavech. Ale to přeci ještě neznamená, že by se tu mělo s dětmi a s rodinami zacházet stejně jako v Norsku. Jak probíhá odebírání dětí v takovýchto státech, kde mají zavedeny ony nechutné praktiky juvenilní justice? To tam zpravidla sociálce někdo rodinu udá, například soused nebo učitelka. A to kolikrát z naprostých malicherností či dokonce z výmyslů. Pak přijedou pracovníci sociálky a za doprovodu jak dětského strachu a pláče z toho, co se s dítětem bude dít a také s doprovodem naprostého šoku rodičů, tak dítě odeberou. Dítě je pak dáno do pěstounské péče zcela cizím lidem. A jeho pravým a skutečným rodičům se zakáže s dítětem stýkat, a to i přesto že se chtějí o dítě starat. A nebo jim povolí se s dětmi stýkat, a to jen na pár minut ročně. A zakáže se jim při tom jakýkoliv projev emocí, jakoby si pracovníci oné sociální služby mysleli, že to jsou jen roboti nebo psychopati, kteří jsou absolutně bez emocí. A co víc! Kolikrát tam na rozhodnutí sociální služby nemá vliv ani to, když vyšetřování kauzy nepotvrdí pravost nařčení toho, kdo rodinu z toho či onoho důvodu udal. Dají se ještě takové země zařadit mezi právní státy?

A tak se ptám, jaký že je zájem médií, když začnou Česko přirovnávat k Norsku a podobným zemím? To jako chtějí, aby se Češi dívali na to, co se děje v zahraničních juvenilních justicích jako na něco normálního? A nebo naopak chtějí, aby se na české sociální služby dívalo stejně nechutně jako na ty norské a jim podobné? My Češi můžeme být rádi, že o takovýchto nechutnostech vůči dětem a jejich pravým rodičům čteme zatím jen v novinách v rubrice zahraničí. Ale to neznamená, že nás to má nechat klidnými. Naší povinností je na takovéto nechutnosti upozorňovat a současně hlídat, aby to samé někdy někdo nechtěl zavést i tady.

Doporučuji ke shlédnutí: https://www.youtube.com/watch?v=2UXoRhyTCXo&feature=share

Související články:

Kdybych byl pracovník Barnevernu, nejen že bych se styděl,

Nestačí bojovat jen za podivně odebrané kluky v Norsku!

Norsku se prý nelíbí medializace praktik juvenilní justice

Za zlobení by měly být děti vždy potrestané!

Pojďme se postavit do čela boje proti praktikám juvenilní justice

Praktiky juvenilní justice jsou zrůdnost

Rubrika: Ne juvenilní justici

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Libor Čermák | pondělí 26.1.2015 8:18 | karma článku: 21,83 | přečteno: 1168x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,57

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88