Konečně tu máme letní čas!

Hurá, letní čas. To bylo teda dlouhých pět měsíců, než zas konečně přišel. Letní čas totiž není pro člověka jen příjemnější, ale i bezpečnější.

Možná to znáte stejně jako já. Například si večer zapnete televizi. Ale za chvíli vás přemůže únava a vy nezvládnete se dodívat třeba ani na seriál, který jde večer mezi osmou a devátou. V zimním období, kdy neplatí letní čas, se mi to stává každou chvíli. Dříve se stmívá a člověk je tak i dřív unavený. A ráno? To se mi zas naopak velice běžně stává, že se probudím už ve čtyři a i když se ze všech sil ještě snažím usnout, tak už se to zkrátka nepovede. Snad právě proto většinu svých blogerských článků připravuji právě v této době.

 A teď, když nastal letní čas, to člověku pomůže tak, že se to alespoň o hodinu posune. Když v zimním období na něj padla únava obvykle mezi 20 a 21. hodinou, teď to bude až mezi  21. a 22. hodinou. A naopak ráno se bude místo čtyř hodin probouzet až v pět, což také přece jen vypadá lépe.  

 Jsou však lidi, kterým přechod z jednoho času na zimní vadí, a tak začínají uvažovat o zavedení jednotného času po celý rok. A tak bych se chtěl tímto přimluvit za to, aby tímto celoročním časem byl právě tento, tedy čas letní. A důvody nemám jen osobní, ale i společensky užitečné.

 Asi tím nejdůležitějším důvodem je to, že v době letního času se o hodinu později stmívá i rozednívá. Umíte si to například představit, že by v létě bylo světlo už ve tři hodiny ráno? A nebo naopak že by na konci srpna, tedy ještě v době hlavních prázdnin by byla už v osm hodin večer tma? Já ne. Naopak jsem přesvědčen, že takovýto posun soumraku by nahrával i různým nekalým živlům, které by tak se svými rejdy začaly už o hodinu dříve. A nejen to, když budete chtít například po příchodu ze zaměstnání se ještě projet na kole, na bruslích a podobně si zasportovat, opět je zde s dřívějším soumrakem větší riziko úrazů. Proto si važme letního času a přestaňme nesmyslně bojovat za jeho případné zrušení. Tento čas má svoje výhody, které si pak mnozí uvědomí teprve, až bude pozdě.

 

Související články v rubrice myšlenky

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Libor Čermák | pondělí 31.3.2014 6:06 | karma článku: 17,68 | přečteno: 1122x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,57

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88