Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je to prastará přehrada nám předešlé civilizace?

Pravěká pevnost Tap O´Noth ve Skotsku ukrývá nejedno nezodpovězené tajemství. Například je postavena ze zvláštně spečených kamenů. Napadla mne ale jedna hypotéza, kterou bych chtěl popsat.

Tap O´Noth se nalézá poblíž Rhynie na severovýchodě Skotska. Tuto stavbu někdo vybudoval na vrcholu zdejšího kopce, který se tyčí do výše 563 metrů nad mořem. Tap O´Noth vznikl dle názorů archeologů v době cca více než 500 let před naším letopočtem a její původní rozloha činila 21 hektarů. Za jeho stavitele jsou považováni Piktové, pradávný keltský kmen. Do dnešních dnů se zde zachovala hlavní oválná akropole s velikostí cca 100 x 30 metrů, což je velikost odpovídající zhruba fotbalovému stadionu. Ale i tak je to jen zlomek původního sídliště.

Já se ptám, zda se v případě tohoto objektu skutečně jednalo o hradiště či pevnost. Když se na objekt trochu zadívám, nemůžu si pomoci, ale vidím v tom podobnost s něčím, co se nalézá dokonce i u nás v České republice. Oválný objekt s mohutnými valy postavený přímo na samém vrcholu kopce. Přesně takhle totiž vypadá i horní nádrž přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně v Jesníkách (viz reportáž z mého výletu „Horská túra přes Dlouhé stráně“).

A tak se ptám, zda by se v případě Tap O´Noth náhodou nemohlo jednat o něco podobného. Třeba o zařízení na zachycování vody. Už bychom se měli zamyslet nad tím, z čeho vlastně zdejší valy byly zhotoveny. Kameny, ze kterých jsou postaveny, jsou podivně spečeny, a to tak, že jsou dokonce až jaksi zesklovatělé. Přitom to je vše celé doslova slinuté dohromady a zároveň velice pevné. Metodu, kterou to bylo vyrobené, dodnes neznáme. Ve 20. století se dokonce několikrát vědci pokoušeli tuto technologii napodobit za pomoci velkého žáru, ovšem bez většího úspěchu. Zabýval jsem se tím v článku Záhada spečených valů pravěkých hradišť. Bez zajímavosti není ani to, že ve Skotsku je podobnou metodou postaveno nejméně šedesát dalších pevnosti.

Když se tak nad tím zamýšlím, ptám se, zda náhodou tato metoda staveb ze spečených

kamenů nemohla sloužit i jako vodotěsná zábrana. Myslím, že se tato možnost přímo nabízí. My známe dnes beton, oni zas tenkrát znali toto. Co, když ji tedy v dávných dobách postavil někdo, kdo byl na obdobně vyspělé civilizační úrovni jako my dnes? A to, co my dnes považujeme za pravěkou pevnost, potřeboval spíše k nějakým technickým účelům? Co, když scifipříběh z příštího věku lidstva, který jsem uveřejnil v článku „Dlouhé stráně – netradiční reportáž z budoucnosti“, by se mohl čistě teoreticky odehrát i v současné naší civilizaci, a to právě u Tap O´Noth?

Není od věci, že právě do této hypotézy by mohl zapadat i nedávný objev přímo pod Tap O´Noth. Na dohled kopce s onou pravěkou pevností byly objeveny megalitické monolity, na nichž jsou zobrazené reliéfy ryb. (viz např. http://www.pasthorizonspr.com/index.php/archives/11/2011/archaeologists-uncover-pictish-seat-of-power). Tady, kde k nejbližšímu mořskému pobřeží je to cca až 30 km. Co tady dělají? Co když mají nějakou souvislost s onou pevností na kopci nad nimi?

A bez zajímavosti není ani to, že skleněné pevnosti nejsou jediné nezodpovězené archeologické otázky prehistorického Skotska. Badatelé si například neméně lámou hlavu s tajuplnými kamennými koulemi ve tvaru různě tvarovaných míčků (viz Tajuplné nálezy ze Skotska). A tak se ptám, co když v těchto  místech skutečně před tisíciletími působila nějaká abnormálně vyspělejší civilizace, kterou jsme zatím ještě neobjevili?

 

Použité zdroje: wikipedie, odkazy uvedené v článku

Použité fotografie: http://www.mountainsofscotland.co.uk/TripReports/20090221.htm, http://www.udoli-desne.cz/cestovni-ruch/zajimavosti/technicke,    http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%22Craw_Stane%22_with_Tap_O%27Noth_in_background_-_geograph.org.uk_-_1163017.jpg

 

Související články

Dlouhé stráně – netradiční reportáž z budoucnosti

Záhada spečených valů pravěkých hradišť

Horská túra přes Dlouhé stráně

Tajuplné nálezy ze Skotska

Existovaly kolečkové brusle už před tisíciletími?

Co když byl Bosporský průliv vytvořen uměle?

Autor: Libor Čermák | pondělí 12.5.2014 6:20 | karma článku: 18,72 | přečteno: 1954x
  • Další články autora

Libor Čermák

Legenda o Manitouovi a jeho pomocnících

Dnes začíná můj nový seriál ze žánru sci-fi western. „Cesta za tajemnou čelenkou“, kde se budete setkávat s mladým kovbojem Tomem a jeho indiánským kamarádem Tokakuou. A nejen s nimi, ale i se záhadnými a tajuplnými úkazy.

1.1.2023 v 11:51 | Karma: 7,07 | Přečteno: 213x | Poezie a próza

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

Dnes na Štědrý den bych sem dal další vánoční pokračování mého cyklisticko - cestovatelského seriálu pro děti a mládež "Páťa a kolo Zláťa". Tentokrát se vydáme do Orlických hor do dělostřeleckých pevností a k pohyblivému betlému.

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02 | Přečteno: 131x | Cestování

Libor Čermák

Zásadně vyjmenovávám třináct planet sluneční soustavy. Propadl bych také u dětí?

To byla zase aféra. Jeden z kandidátů na prezidenta před dětmi špatně vyjmenoval planety sluneční soustavy. Kdyby se ale zeptali mně, já bych jim planet vyjmenoval rovnou třináct. A je mi jedno, zda se jim to bude líbit nebo ne.

20.12.2022 v 6:20 | Karma: 34,40 | Přečteno: 1186x | Společnost

Libor Čermák

Záhadné tajemství českých vulkánů

Komorní hůrka, Říp, Bezděz, Zebín a další. To jsou místa, která spojují dvě věci. Jednak to jsou hory sopečného původu a pak se k nim vážou lidové pověsti, které odkazují na skutečný původ těchto hor a předhonily tak i vědce.

6.12.2022 v 9:45 | Karma: 16,37 | Přečteno: 538x | Věda

Libor Čermák

Používal někdo v dávnověku podobné zeměpisné souřadnice jako my?

Zajímavost, která mě v poslední době fascinuje, se nazývá 50. rovnoběžka. U nás v Česku na ni můžeme vysledovat velmi zajímavé archeologické lokality, které se navíc nalézají poblíž křížení s významnými poledníky. Co to?

1.10.2022 v 10:36 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1641x | Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám