Hrdinové Čeksasu – Tajemství výroby válečné sekery

Velká bitva s nepřáteli se blíží. Proto se všechny tři tábory dohodly na zakopání válečné sekyry. Jenomže, aby něco mohli zakopat, musí se to nejdřív vyrobit.

Tento příběh navazuje na předešlý díl: Hrdinové Čeksasu – Rokování starších

A tak následující den po snídani se jak Algonikové, tak New Old City sešli s našimi malými kovboji od Velkého Sladkého jezera v jejich táboře. O slovo se nejdříve přihlásil Velký Lišák: „Milé bledé tváře. Jak jsme se včera dohodli, dnes společně zakopeme válečnou sekyru. A tak vyhlašuji soutěž.“ A na ukázku jednu takovou přinesl všem ukázat. „Její výroba není nijak složitá. Nejprve si v lese sežeňte pevnou větev. To bude násada. Ale pozor, musí být pevná a musí být opatřena další větví, aby dohromady vypadala jako takové „T“. Pak si sežeňte nějaký vhodný pevný kámen a dotvarujte ho do podoby sekyry. A můžete na něj ještě dodělat drážku na násadu. Až budete mít kámen vytvořený, tak ho dejte k větvi tam nahoru, jak je ta vrchní část toho „T“. A k ní ji co nejpevněji připevněte. Buď provazy a nebo koženými řemínky. Až ji všichni vyrobíme, budeme pak soutěžit ve třech disciplínách. Nejprve v tom, kterému táboru se ji podaří vyrobit jako první. Potom, kdo ji bude mít nejhezčí. A za třetí, kdo s ní nejdříve přesekne polínko. Rozuměli jste, jak na to?“ Zeptal se Velký Lišák na závěr. A když všichni řekli, že ano, dal Velký Lišák pokyn k tomu, aby se začaly sekyry vyrábět.

Všichni táborníci ze všech tří táborů se rozběhli do okolních lesů. A za chvíli už Vlčák odněkud nesl správně tvarovanou větev. Čumbrk pak někde u potoka nalezl vhodný kámen, který začal tvarovat. Přitom se všichni dívali, jak jsou daleko ostatní. Těžko to ale bylo vidět, protože se nacházeli všude v lesích kolem. A najednou Zdenda odněkud přinesl kožený pásek a kámen k větvi přivázal.

„Máme!“ Zavolal na Velkého Lišáka. Velký Lišák si sekeru prohlédl a kluky pochválil za jejich rychlost. Druzí ve výrobě válečné sekery skončili Algonikové a třetí New Old City.

„Chválím vás, jaké jste všichni vyrobily nádherné sekery“. Prohlásil Velký Lišák a pokračoval: „Jak jsme se dohodli s ostatníma vedoucíma, tak nejhezčí ji však mají Algonikové, druzí New Old City a třetí jsou kovbojové. Škoda, být až třetí. Alespoň však jednu výhru už mají v kapse.

Nyní Velký Lišák připravil tři polínka a poručil, aby se ke každému postavil nejšikovnější kluk z každého tábora. A tak u jednoho se postavil statný indián, ke druhému ten špindíra Robert z New Old City a ke třetímu Lukáš.

„Připravit, pozor, teď“!“ Poručil Velký Lišák a všichni se dali do rubání. Klukům to náhodou šlo. Ale co naplat, když nejlepší byl právě Robert, který svojí kládu přesekal jako první. Druhý byl Lukáš. A tak i druhé místo bylo pěkné. Nedlouho po něm skončil zástupce Algoniků. Když pak i tato soutěž skončila, uvědomili si, že to vlastně dopadlo pro všechny nerozhodně.

„Nevadí“, řekl Velký Lišák. „Alespoň je vidět, že jsme všichni stejně dobří. A teď se vydáme k rozcestí s ukazatelem. Proč právě tam? Protože je tam ke všem třem táborům stejně daleko. A tam svoje sekery slavnostně zakopeme.

Pokračování příště

  Hrdinové Čeksasu (seriál)

1.díl: Cesta do Čeksasu 2.díl: Zkouška čeksaských pušek 3.díl: Kde budeme spát? 4. díl: Večer pod širákem 5. díl: Bude tábor náš? 6. díl: Úvodní táborák 7 díl: Co pozorovala noční hlídka?, 8. díl: Podivný nález, 9. díl: Jak se vážou autíčka?, 10. díl: V indiánském táboře, 11. díl: Na válečné stezce, 12. díl:  Bitva u New Old City, 13. díl: Zázračné vysvobození, 14. díl: Oběd u Algoniků, 15. díl: Sportovní odpoledne, 16. díl: Večerní filozofování nad ohněm, 17. díl: Cesta temnotou, 18. díl: Nový tábor, 19. díl: Těžko na cvičišti, 20. díl: Martinovy kytarové začátky, 21. díl: Kamarád v nebezpečí, 22. díl: Každý den dobrý skutek, 23. díl: Hrdinové Čeksasu – Jak se tábořilo před sto lety?, 24. díl: Před Zlatou hradbou, 25. díl: Na Červené vyhlídce, 26. díl: Proroctví indiána, 27. díl: U nepřátelského tábora, 28. díl: Obsazený tábor, 29. díl: A přeci jsou i koně!, 30. díl: Jezdci zvítězí?. 31. díl: Rokování starších

 

Další příběhy na mém blogu

Autor: Libor Čermák | úterý 28.7.2015 0:22 | karma článku: 11,57 | přečteno: 224x
  • Další články autora

Libor Čermák

Proč jsem přestal fandit politickým ideologiím

A to nejen nějakým těm mnou vybraným, čím bych se stal antiixxxistou, ale všem. Schválně, už jste se někdy zkusili zamyslet nad tím, co že vlastně mají všechny politické ideologie současnosti společného?

10.2.2023 v 7:20 | Karma: 26,09 | Přečteno: 601x | Politika

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

Sci-fi western "Cesta za tajemnou čelenkou" naše přátele zavede do Nového Mexika, které musí procestovat celé až téměř na sever. A i tam zažijí mnoho tajuplných až záhadných dobrodružství.

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11 | Přečteno: 152x | Poezie a próza

Libor Čermák

Vytušil J. Verne i Bermudský trojúhelník?

O spisovateli J. Vernovi se říká, že ve svých knihách napsaných v 19. století předpověděl celou řadu vynálezů běžně používaných až ve stoletím 20. A tak bych se dnes zamyslel nad jeho příběhem Vynález zkázy.

15.1.2023 v 8:24 | Karma: 17,06 | Přečteno: 392x | Věda

Libor Čermák

Jak to, že jsi tam neudělal žádné postavy tmavé pleti?

Nedávno jsem pro děti z mých kroužků udělal deskovou hru. Doplnil jsem ji i figurkami. Co mne ale během hry zaskočilo, byla poznámka jednoho dítěte. „Libore, proč jsi tam neudělal žádného černocha? To jsi rasista?"

13.1.2023 v 9:53 | Karma: 38,72 | Přečteno: 1201x | Společnost

Libor Čermák

Kandidáty pražské kavárny vždy jen přecházím a nevolím

Vždy, když jsou nějaké volby, tak ty kandidáty, které kandidují nebo je podporují strany tzv. pražské kavárny, tak je vždy přejdu a nevolím je. Jedním z důvodů je například to, jaký mají postoj k otázce tzv. "pravdy a hodnot."

12.1.2023 v 10:23 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1184x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Poslanci budou jednat o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:05

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám