Dělostřelecká tvrz Hůrka

Když jsem byl letos na dovolené pod Králickým Sněžníkem, neopomněl jsem navštívit ani dělostřeleckou tvrz Hůrka, která se nalézá na okraji východočeského města Králíky. A tak vás zvu na její fotonávštěvu.

Dělostřelecká tvrz Hůrka je jednou z pěti dokončených dělostřeleckých pevností v rámci těžkého opevnění budovaných před 2. světovou válkou na našich hranicích. Její stavba započala v srpnu 1936 a trvala dva roky. Jejím zhotovitelem byla firma stavitele Dr. Ing. Karla Skorkovského. A zadávací částka necelých 21 milionů korun. Za mobilizace byl jejím velitelem Ervín Maršák.

Tvrz se skládá celkem z šesti hlavních objektů, z nichž pět je propojeno podzemními tunely.

Vstupním objektem do tvrze je vchodový objekt K-S 12a "U rybníčku", který v současnosti slouží i jako vstup do muzea.

Je v něm zachovalé kolejiště, které zásobovalo celou tvrz.

Dalším důležitým objektem pevnosti je dělostřelecký srub K-S 11 "Na svahu". Je však značně poničen, neboť za okupace sloužil i pro zkoušky protibetonových střel Röchling, ženijních náloží a bojového výbušného plynu.

Jednou z hlavních zbraní byla dělostřelecká otočná věž K-S 12 "Na kótě", další z hlavních objektů tvrze.

A pak tu jsou i dva pěchotní sruby, které se zpravidla budovali nejblíž k hranicím. Jeden z nich je pěchotní srub K-S 10" U boží muky".

A pěchotní srub K-S 13 "U lomu", který bohužel za nacistické okupace též sloužil k pokusům protibetonových střel Röchling.

Šestým objektem tvrze byla Izolovaná dělostřelecká pozorovatelna K-S 12b "Utržený", který nebyl s tvrzí spojený podzemní chodbou, ale telefonicky. Nalézá se cca 1,5 kilometr východně od tvrzi na kopci Veselka.

Při návštěvě muzea jsou pro každého jistě velkým zážitkem cesty více než kilometrovým podzemím, ve kterém vede 600mm rozchodná železniční trať pro obsluhu tvrze.

Podzemní místnosti tvrze: Strojovna a filtrovna dělostřelecké tvrze Hůrka.

Dalšími podzemními prostory tvrze jsou muniční sklady.

Ukázka střelných zbraní, kulometů.

Ukázka proviantního vybavení tvrze. Zarazilo mne, že je zde i rum. Tak jsem se zeptal, zda tu bylo přípustné pití alkoholu. A hle, štamprle rumu denně prý sloužilo jako prevence před nemocemi. Víc ale prý ne. Ale i tak tady prý jednou zažili jednu otravu alkoholem. Když došlo k Mnichovu, tak jednoho službu konajícího vojáka to tak zlomilo, že prý se dostal do skladu rumu a vypil ho tam prý značné množství. Ale prý to přežil.

Součástí expozice je i trvalá výstava "S padákem nad hlavou", zaměřená na československé výsadkové operace z Velké Británie.

Takže pokud vás zajímá vojenská historie, tak návštěvu dělostřelecké tvrze Hůrka jedině doporučuji.

Zdroje informací: https://cs.wikipedia.org/wiki/H%C5%AFrka_(d%C4%9Blost%C5%99eleck%C3%A1_tvrz),místní informační tabule

Související články:

Dělostřelecká tvrz Adam

Dělostřelecká tvrz Dobrošov

Dělostřelecká tvrz Skutina

Dělostřelecká tvrz Hanička

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Libor Čermák | středa 30.10.2019 14:25 | karma článku: 20,15 | přečteno: 690x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,57

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88