Bratříček trezorových filmů

Zamyšlení nad pozastavením populárního televizního pořadu detektor

Jistě většina čtenářů zná takové filmy jako Bílá paní, Noc na Karlštejně, Skřivánci na niti, Záhada hlavolamu a další. Měli jednu věc společnou. Za minulého režimu byly zakázané a nesměly se nikde promítat. Byl to prostě odraz tvrdé totality bývalého komunistického režimu. Po sametové revoluci si je lidé opět oblíbili a dnes již patří mezi filmovou klasiku. Jenže, co se najednou v jedenadvacátém století nestalo. Tyto trezorové filmy dostaly v roce 2008 svého mladšího bratříčka.

Začnu od začátku. Česká televize přišla  v tomto roce s novým televizním pořadem z názvem Detektor. V nekonečných skepsí nasáklých vodách se konečně objevil pořad, který si kladl za cíl zmapovat nejrůznější záhady od UFO, kruhů v obilí, 2. světové války až třeba k mystickým katedrálám. Vše to jsou nesmírně zajímavá témata, která většinu lidí zajímá. Alespoň je vidět, že svět není tak konzervativně strohý, jak se nám všeobecně vnucováno. Svět je plný záhad, což je dobře. Alespoň páni vědci vidí, že vše ještě není objeveno a že je ještě stále na mnoho věcí nutno hledat odpovědi.

Neříkám, že vše, co v pořadu bylo uváděno, byly správné informace, ale alespoň se Česká televize odvážila k něčemu, za co se dá ocenit. O záhadách na všech televizních kanálech se totiž vždy tradičně mluví velmi málo. Z tohoto důvodu se jednalo o přelomový pořad. Avšak, co se nestalo. Pořad se znelíbil úzké skupině osob, a to skeptickému spolku Sisyfos a ti na popud jejich hlavního guru začali bombardovat všechny možné orgány, aby se tento pořad zrušil. Chtěl bych jen uvést, že spolek Sisyfos čítá dle jejich webových stránek asi pouze 400 členů, kdežto televizní pořad Detektor měl i přes pozdní vysílací čas sledovanost více než tisíckrát větší. A přesto nakonec došlo k tomu, že tento pořad byl pozastaven. Ptám se: jak je to možné, v době, která se všeobecně považuje za demokratickou, nelze udělat pořad, kde by se daly vyjádřit i takovéto názory? Nebo kde by se daly získat nějaké informace o jevech, se kterými občas někdo z nás přišel do styku?

            Nemáte z takovéhoto postoje náhodou pocit, že by se vrátila doba normalizace, kdy bylo zakazování televizních pořadů na denním pořádku?

 

Libor Čermák

  

Autor: Libor Čermák | středa 26.3.2008 21:18 | karma článku: 20,45 | přečteno: 3463x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,58

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88