Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čínský kapitalismus a evropský socialismus

Studenou válku vyhrál Západ především díky svému kapitalistickému systému, který umožnoval mnohem výraznější hospodářský rozvoj než ten socialistický panující na Východě. Dnes se situace opakuje. Jen s jinak obsazenými rolemi.

Nejspíš si na to ještě řada z nás pamatuje. Před rokem 1989 jsme vzhlíželi k Západu s obdivem, přičemž jsme mimo jiné oceňovali tamní životní úroveň nesrovnatelnou s tou naší. A taky to, jaké osobnosti jej reprezentovaly. Jména jako Ronald Reagan a Margareth Thatcherová byla jeho symbolem a obdiv k nim ještě vzrůstal v kontrastu s podivnou kombinací nadutosti, směšnosti a tuposti charakteristickou pro tehdy u nás vládnoucí soudruhy. Bohužel současní nejvyšší představitelé Západu mají ke svým předchůdcům daleko jak Sahara k zalednění a občas připomínají spíše právě papaláše komunistické. Ať už jde o amerického prezidenta Joea Bidena, kterého se už pomalu bojí i nechat mluvit na veřejnosti (zde), nebo „vrchní Evropanku“ Ursulu von der Layenovou, která se stihla zesměšnit ještě před svým nástupem do funkce (zde).  

Právě paní von der Layenová je symbolem úpadku té části Západu sdružující se v EU. Ta se sice snaží přesvědčit o své důležitosti sama sebe i celý svět, ale stačí třeba pohled na žebříček nejziskovějších světových firem (zde) a hned je zřejmé, že to jsou jen zbožná přání. EU zastupuje v elitní dvacítce totiž je jen firma Shell, a to vlastně jenom napůl, protože jde o společnost britsko-nizozemskou. Prachy se zkrátka vydělávají především za oceánem a ve východní Asii. Podobně tristní pohled je na zastoupení unijních firem mezi nejcennějšími značkami (zde). Opět mezi nimi totiž figuruje jenom Shell. A o moc výrazněji není EU zastoupena ani v žebříčku TOP 20 firem podle velikosti (zde), do nějž pronikl pouze francouzský Louis Vuitton.

„Kola světové ekonomiky“ se zkrátka už neotáčejí v EU, ale v USA a v Číně. Především ta pak přidává do pedálů opravdu hodně. Tamní komunisté se totiž poučili z toho, co se stalo jejich evropským souvěrcům, a došlo jim, že když nebude na chleba, tak by taky mohli o svoji moc a postavení přijít. A že bez ekonomiky fungující na tržních principech to prostě nepůjde.

EU zkrátka padá do bezvýznamnosti a nic na tom nemění ani nabubřelá prohlášení jejích představitelů. Naopak Čína se stává čím dál důležitějším světovým hráčem. Ptáte se, jak je to možné? Je to podle mne o prioritách. Zatímco v EU jsou tématy podobné blbosti jako 56 pohlaví a „práva“ kdekoho na kdeco, Číňané skoupili půlku Afriky (zde).

Některá témata však považují za prioritní jak v EU, tak i v Číně. Například „boj za záchranu klimatu“ a s tím související snaha ovlivňovat jeho změny. Tedy, ne že by se do podobných experimentů chtěli pouštět i Číňané. Že se větru a dešti poroučet nedá si ostatně ověřili už před desetiletími. Ale vyhovuje jim, s jakou vervou se do toho vrhá EU a vidí v tom příležitost, jak jejím členům pořádně pustit žilou (zde). Kolikrát mne napadlo, že snad všechny ty klimatické aktivisty dokonce sami platí...  

Když k tomu všemu ještě připočteme orientaci Číny na moderní technologie a obrovské investice do dopravní a energetické infrastruktury (zde a zde), máme skládačku jejího hospodářského úspěchu kompletní. Tamní komunisté dali zkrátka prostor soukromému podnikání, které se snaží nesvazovat byrokratickými blbostmi, a naopak pomáhají firmám otevírat dveře na zahraniční trhy.

To unijní politici naopak vymýšlí další a další nesmyslné regulace a tržní prostředí zaneřádili množstvím všelijakých dotací na straně jedné a daní a poplatků na straně druhé. Přičemž Green Deal a další opatření (např. emisní povolenky) realizovaná ve jménu „záchrany klimatu“ jsou jen špičkou tohoto ledovce. To všechno deformuje trh tak, že pro úspěch firmy není podstatné, zda nabízí svoje zboží a služby dostatečně kvalitně a efektivně, ale to, jak v tom umí takříkajíc chodit. Podle mne tak nelze hovořit o tržním hospodářství, ale o jakési formě socialismu. 

Katalyzátorem rozmachu Číny je zkrátka rozvoj tamního kapitalismu a úpadku EU naopak její propadnutí do osidel socialismu. V souboji obou –ismů má tedy kapitalismus opět navrch. Jen by asi nikoho před třemi desítkami let ani ve snu nenapadlo, že jeho představiteli budou čínští komunisté a socialisty budou reprezentovat pokračovatelé těch, ke kterým jsme tenkrát obdivně vzhlíželi.

Ne, to není volání po nástupu kapitalismu čínského typu. Z něj totiž docela dost mrazí. To je volání po odstranění evropského socialismu jakéhokoliv typu. Z něj totiž nemrazí o mnoho méně...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 23.9.2021 9:01 | karma článku: 46,93 | přečteno: 8010x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Zvoní Green Dealu hrana?

Z Bruselu sice stále zaznívají slova o nutnosti docílit „uhlíkové neutrality“ a „zachránit“ tím klima. Nicméně se také objevuje čím dál více náznaků ochabujícího nadšení z této politiky. Green Deal to má zkrátka nejspíš spočítané.

13.10.2023 v 9:01 | Karma: 46,59 | Přečteno: 7479x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Dezinfománie horší než dezinformace

„Jako ‚dezinformace‘ jsou často označována pravdivá tvrzení, která však nejsou v souladu s prosazovanými idejemi“. Ne, to není výrok nějakého „proruského dezinformátora“. To tvrdí ve své Výroční zprávě vojenští zpravodajci.

6.10.2023 v 9:01 | Karma: 45,64 | Přečteno: 4776x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Ekonomický přínos stejnopohlavních „manželství“? Ale kdeže…

Před nedávnem se zastánci uzákonění stejnopohlavních „manželství“ vytasili s novým argumentem – prý to má i ekonomické přínosy. Analýza, která to má doložit, je však především ukázkou kreativní práce s daty.

22.9.2023 v 9:01 | Karma: 42,33 | Přečteno: 1624x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Feministky nesnáší úspěšné ženy

Víte, co mají společného Miroslava Němcová a Daniela Kovářová? Jednak jsou obě senátorkami a jednak byly obě označeny za „strážkyně patriarchátu“. Za to první vděčí voličům, za to druhé feministkám.

8.9.2023 v 9:01 | Karma: 45,88 | Přečteno: 7912x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Klimatická hysterie a klimatická rozvážnost

Všimli jste si, kolik v souvislosti se změnami klimatu přibývá poslední dobou radikalismu a hysterie? A racionální a klidná argumentace se naopak vytrácí? Přitom jde o tak závažné téma, že zachování si chladné hlavy je nezbytnost.

25.8.2023 v 9:01 | Karma: 45,90 | Přečteno: 5478x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

„Co tým předvádí, je neskutečné.“ Hokejisté bojují o zlato, Staromák je plný

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  20:21

Česko v neděli zažívá hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

ANALÝZA: Boj s korupční chobotnicí. Kyjev vede dvě války, s Rusy a úplatky

26. května 2024

Premium Na frontě je jasným nepřítelem Rusko, v Kyjevě úplatkářství. Ukrajinské vedení se tak chtě nechtě...

Programátoři z Úřadu práce. Kvalifikaci změnilo 15 tisíc lidí, chválí si jeho šéf

26. května 2024  19:20

Zvýšit svou kvalifikaci nebo se naučit úplně nový obor. Úřad práce má projekt za více než 5 miliard...

Útočník v metru ve francouzském Lyonu zranil nožem čtyři lidi

26. května 2024  17:33,  aktualizováno  18:31

Čtyři lidé utrpěli zranění při útoku nožem v metru ve francouzském městě Lyon. Policie zadržela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 282
  • Celková karma 37,94
  • Průměrná čtenost 4954x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik