Řekové opouštějí potápějící se loď- vlastní stát

Finanční krizí postižené Řecko stále balancovalo nad propastí jménem krach, až se neudrželo a padlo. Protože země bojuje s vysokým státním dluhem, hledají se nejrůznější způsoby jak svým občanům pomoct. Vymýšlí se i takové bizarnosti jako pronajímání služeb řecké policie. Je možné si objednat ozbrojeného policistu za 30 eur (cca 745 Kč) na hodinu. Kdyby jeden policista byl málo, nabízí strážci zákona hlídkový vůz za 40 eur (cca 1000 Kč) na hodinu.

Finanční krizí postižené Řecko stále balancovalo nad propastí jménem krach, až se neudrželo a padlo. Protože země bojuje s vysokým státním dluhem, hledají se nejrůznější způsoby jak svým občanům pomoct. Vymýšlí se i takové bizarnosti jako pronajímání služeb řecké policie. Je moé si objednat ozbrojeného policistu za 30 eur (cca 745 Kč) na hodinu. Kdyby jeden policista byl málo, nabízí strážci zákona hlídkový vůz za 40 eur (cca 1000 Kč) na hodinu.

Ovšem nabízí se otázka, pro koho to řecká vláda dělá? Mladí Řekové, kteří byli před rokem odhodláni dát věci do pořádku, dnes rezignovali a spíše než silné revolucionáře dělají mrtvé brouky. „Revoluce neuspěla, teď je čas na emigraci,“ říkají naštvaní Řekové v mladším produktivním věku.

Podle deníku The New York Times se sedm z desíti mladých řeckých vysokoškoláků chystá emigrovat do zahraničí. Vede je k tomu také nezaměstnanost, která se ve věkové kategorii do 26 let zvedla na 40%. To je případ i vysokoškolského absolventa techniky Christiana, který ani po půl roce hledání nemůže najít práci. „V Řecku pro nás není práce a se svými vysokoškolskými diplomy se nechceme spokojit s minimální mzdou 592 eur,“ říká.

Christian ale neztrácí naději a tak úsilí o dobré a slušně placené zaměstnání ho donutilo poohlédnout se mezi zahraničními nabídkami. Německo, Británie, Belgie, ale také Austrálie, USA, Kanada, Izrael a Turecko jsou nejčastější cíle mladých Řeků. Není znám přesný počet emigrantů, kteří kvůli práci odešli do zahraničí, ovšem odhadované číslo je více než milion osob. „Pokud bych zůstal doma, skončilo by to tragicky,“ řekl listu The Guardian Christian, který zamířil do Melbourne.

Emigrace se ale netýká jen mladých občanů. Ve snaze důstojně dožít se stěhuje do Česka i obyvatelstvo důchodového věku. Řecká komuna u nás žije od 50. let. Ale poté, co u nás v 80. letech vládl komunismus, se stěhovali do své vlasti, kde jim bylo lépe. Teď se karta otočila. „Je mi řeckých lidí strašně líto. My ale nejsme schopni je tady nějak zastupovat, zprostředkovat jim práci nebo bydlení,“ řekl jeden z Řeků žijících v Česku.

O emigraci si ale můžou nechat zdát mladé rodiny s dětmi. "Museli jsme se vzdát všeho, někdejší návštěvy tavern jsou dnes nemyslitelné, nové oblečení si v podstatě nekupujeme a do restaurace jdeme na oběd nanejvýš jednou týdně," řekla Guardianu pětadvacetiletá matka dvou dětí Vassa Vitalisová, která společně s manželem, státním úředníkem, vydělává dva tisíce eur za měsíc, což je pětina loňského platu.

„Je mi líto co se teď v Řecku děje, ale člověk musí  brát život s humorem. Sranda musí být. Kdybych měl nad vším přemýšlet, tak bych skončil v Bohnicích, ať už tady, nebo v těch řeckých,“ směje se Řek Melios, který žije v Česku. Snad je takových optimistů víc.

Autor: Lenka Popelková | pondělí 16.4.2012 20:42 | karma článku: 9,75 | přečteno: 1080x