Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život pod závojem

HonorédeBalzackdysiřekl: „Cítit,milovat,trpět,obětovatse,budevždyckyobsahemživotaženy.“ Jakmocsealemusíženyobětovatatrpět,abynevynechalyanijednukapitoluzobsahuživota?Tutootázkujsemsipoložilapoté,cojsemdočetlaknihuJeanSassonové-PrinceznaSultana.AčkolivnázevtétoknihybymohlkonkurovattelenoveleTisícajednanoc,nejednáseožádnoumýdlovouoperu,nýbržoautentickýpříběhjednéarabskéženy,konkrétněprinceznyzeSaúdskéArábie.TavystupujepodvymyšlenýmjménemSultana,abymohlapopsatběžnýživotarabskýchžen.Riskujemnoho-život! Honoré de Balzac kdysi řekl:„Cítit, milovat, trpět, obětovat se, bude vždycky obsahem života ženy.“ Jak moc se ale musí ženy obětovat a trpět, aby nevynechaly ani jednu kapitolu z obsahu života? Tuto otázku jsem si položila poté, co jsem dočetla knihu Jean Sassonové- Princezna Sultana. Ačkoliv název této knihy by mohl konkurovat telenovele Tisíc a jedna noc, nejedná se o žádnou mýdlovou operu, nýbrž o autentický příběh jedné arabské ženy, konkrétně princezny ze Saúdské Arábie. Ta vystupuje pod vymyšleným jménem Sultana, aby mohla popsat běžný život arabských žen. Riskuje mnoho- život!

Nejsem žádný znalec arabské kultury, proto nehodlám nikoho soudit. Chci se jen pozastavit nad fakty, které ve mně otřásly vnitřně na základě přečtení knihy Princezna Sultana- život pod závojem, jež se stala bestselerem v mnoha zemích.

Vím, že různým odborníkům na tuto problematiku by se nelíbilo, že si vůbec dovoluji srovnávat tak odlišné kultury jako je západní a východní svět. Předem se jim omlouvám, ale nemluvím z vlastní zkušenosti, ale ze zkušenosti ženy, která barvitě vysvětluje, proč se stydí za svou kulturu. Já nemůžu udělat nic jiné, než ji dát prostor vyjádřit se svobodně tak, jak to cítí sama, ne jak ji přikazují jiní. Četla jsem dost článků, kde lidé odsuzují islámskou víru, ale také dost článků, kde jsou autoři odsuzováni za to, že pohlíží na arabské ženy, jako na „chudinky“. Tito autoři se údajně pletou do věcí, o kterých ví pramálo. Proto mám tady vzkaz skutečné arabské ženy, která každý den bojuje o práva žen.

Sultanin život by se na první pohled mohl zdát jako sen- luxusní domy takřka po celém světě, služebnictvo, drahé šperky a šaty, cokoliv na co si pomyslí, může být její. Ale je to tak i ve skutečnosti? Neplatí zde náhodou staré známé- není všechno zlato, co se třpytí? Ve skutečnosti se jedná o ptáčka ve zlaté kleci. Sultana jako princezna měla určitá „privilegia“ oproti ženám ze středních a nižších vrstev, ale co se týká svobody žen, byly na tom všechny stejně. Ženy jsou zde pod nadvládou mužů- otců, bratrů, manželů a později svých synů. Pokrok sem jde velmi pomalu, proto o každodenních věcech, které jsou pro nás samozřejmostí, si může většina arabských žen nechat zdát. Vymoženost jako vdavky z lásky, zná jen velmi málo z nich. V bohatších rodinách jsou dcery přislíbeny svým bratrancům a strýcům, aby se v rodině uchoval majetek. Je ale na místě podotknout, že tito pánové jsou ve většině případů o hodně starší než jejich nevěsty. Není se ani čemu divit, když jsou dívky připraveny k sňatku od té doby, co se začínají zahalovat- tzn. od té doby, co dostanou svou první menstruaci. Ta většinou přichází kolem 12 roku. Údajně vyšel zákon, který povoluje nejnižší věkovou hranici pro sňatek 17 let, ale opravdu to tak funguje?

Pro arabskou společnost žena nic neznamená. Svědčí o tom také fakt, kdy si všichni členové rodiny přejí za potomka syna- každý ovšem z jiných důvodů. Muž proto, aby nejspíš měl komu předávat své zkušenosti a žena protože je její povinností rodit syny. Ve skutečnosti má ale strach, aby si její manžel nenašel jinou ženu, která mu syna porodí.

A co teprve smilstvo? Ženě může maximálně z pod abáje (to je, černý dlouhý svrchní oděv, který nosí saúdské ženy) trčet kotníček. Pokud by ona neznámá odhalila něco víc, je považována za provokatérku, která by se dopustila cizoložství, pokud by ji tajná policie včas nezadržela a v lepším případě ukamenovala.  To mi přijde absurdní. O mužích v Saúdské Arábii je známo, že pořádají výlety do zahraničí, kde si užívají s prostitutkami, dokonce pronajímají ve své zemi domy, kde na týden tyto dívky přijedou, aby si pánové tvorstva mohli užívat. A co smí udělat žena? Jen mlčet a v klidu přikyvovat, že to co dělají je správné. Nezlobte se na mě, ale něčemu takovému nemůžu přihlížet a dělat, že se nic neděje. Žiju na poměrně klidném kousku Země, a proto mi přijde sobecké nezabývat se něčím, co se mě netýká.

Mohla bych tady psát o mnoha dalších věch, jako je např. znásilňování mladých dívek, cenzura západního i tuzemského tisku nebo mimo jiné kradení dětí na orgány, ale o této problematice vím příliš málo, abych se pustila do tak složitého tématu. Mým záměrem nebylo očernit arabské muže, jen chci připomenout nám všem, kteří jsme svobodní, že tomu tak nemusí být všude. Neutíkejme před problémy, které se nás netýkají. Dejme prostor i ostatním vyjádřit se svobodně a žít klidný a radostný život.

Autor: Lenka Popelková | středa 4.4.2012 21:26 | karma článku: 14,14 | přečteno: 1062x
  • Další články autora

Lenka Popelková

Klimatizace – ano, ale s rozvahou

Každé léto je to stejné – venku panují teploty okolo třicítky, lidé jsou paralyzování vlnami veder přicházejících hluboko z jihu, a proto si každý hledá kousíček stínu, kde je teplota aspoň o pár stupňů nižší. Ti pokrokovější si již dávno pořídili klimatizace do svých aut či domovů, mnohdy si ale neví rady se správným nastavením teploty.

25.6.2012 v 15:06 | Karma: 6,61 | Přečteno: 833x | Diskuse| Ostatní

Lenka Popelková

Bavte se sportem- speedminton!

Léto už nás svými vysokými teplotami přesvědčuje o svém nástupu a je pomalu načase promýšlet prázdninové aktivity, kterými si zpříjemníme horké dny. Vybírat můžeme mezi širokou škálou sportů od plavání, in-line bruslení, běhání až po cyklistiku, turistiku, tenis, squash či badminton a mnohých dalších. Pokud patříte mezi vyznavače právě posledních tří zmíněných sportů, potom zbystřete. Na trhu se nedávno objevila nová varianta s názvem Speedminton kombinující squash, tenis i badminton.

22.6.2012 v 11:13 | Karma: 8,14 | Přečteno: 772x | Diskuse| Ostatní

Lenka Popelková

Jednou z nejhorších věcí v životě je- srážka s blbcem

Ať chceme nebo ne, náš život se neodehrává ve vakuu, a tak se čas od času setkáváme s lidmi. Mnohdy jsou to lidé přátelští, se kterými trávíme spoustu času. To je přirozené - proč bychom trávili čas s někým, s kým nám není dobře. Po čase se z toho může vyvinout přátelství na život a na smrt. Nebo třeba už při první schůzce potkáme člověka, který nám je neskutečně blízký a máme pocit, že ho známe věčnost. Z toho pak většinou vzniká láska.

22.6.2012 v 9:14 | Karma: 7,81 | Přečteno: 855x | Diskuse| Ostatní

Lenka Popelková

Neštovice- dětská nemoc nebo strašák lidstva?

Věděli jste, že v lidské historii nezpůsobily tolik ztrát na životech všechny války dohromady jako epidemie a pandemie infekčních nemocí? Je to paradox, protože v dnešní době nejsou tak časté. Přesto byly zkoumány jako první. Zřejmě za to může i fakt, že např. na pravé neštovice vymřelo 90% původních obyvatel Ameriky. Ale je nezbytné tuto větu uvést na pravou míru- konkrétněji pojem neštovice. Většina z nás si pod tímto pojmem představí naprosto běžné a banální dětské onemocnění, i když ne vždy tomu tak bylo.

9.6.2012 v 20:40 | Karma: 15,08 | Přečteno: 12433x | Diskuse| Ostatní

Lenka Popelková

Řekové opouštějí potápějící se loď- vlastní stát

Finanční krizí postižené Řecko stále balancovalo nad propastí jménem krach, až se neudrželo a padlo. Protože země bojuje s vysokým státním dluhem, hledají se nejrůznější způsoby jak svým občanům pomoct. Vymýšlí se i takové bizarnosti jako pronajímání služeb řecké policie. Je možné si objednat ozbrojeného policistu za 30 eur (cca 745 Kč) na hodinu. Kdyby jeden policista byl málo, nabízí strážci zákona hlídkový vůz za 40 eur (cca 1000 Kč) na hodinu.

16.4.2012 v 20:42 | Karma: 9,75 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1992x
Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Prý jsem ukecaná se srdíčkem na pravém místě :-)

Seznam rubrik