Soudruzi hledí na počítače - retrofotoblog

 V posledním roce se lidé v pražských dopravních prostředcích už nezajímají o své spolucestující, ale hledí pouze na displeje svých nejchytřejších mobilů. Internetu je už dvacet let a velká část jeho uživatelů je ještě mladší, než on. Soudruzi ovšem hleděli na obrazovky počítačů už v době, kdy neměly Retina Displej. Například v roce 1986 v Praze – Jinonicích.

Radlická ve stavběLenka Pokorná

 

V té době právě otevírali Klub vědeckotechnické činnosti mládeže v Praze 5. Kolem bylo víceméně staveniště velké školy, kde měli studovat mladí elektrotechničtí odborníci. Teď je tam střední škola pro zrakově postižené. Počítačovou učebnu tam samozřejmě mají. S bezbariérovým přístupem se tehdy v osmdesátých letech ale ještě nepočítalo, správný mladý pionýr či svazák běhal jako čamrda.

 

Slavnostní otevření Klubu se konalo za účasti představitelů politického vedení Prahy, potažmo Prahy 5. Všechno se ještě těsně před tím dodělávalo, a protože jsem pracovala ve stavebním oddělení firmy, v jejímž areálu budova stála, a běžně jsem dokumentovala stavby, byla jsem tam také jako polonezávislá fotografka. Stavba se samozřejmě dodělávala na poslední chvíli před příjezdem delegace, která měla přestřihnout pásku. Počítače ale už stály vzorně vyrovnané, šroubováky, kladívka a pilníky zavěšené na stěně a několik vzorových typů dětí a mládeže bylo připraveno dělat stafáž. Soudruh prezident Husák pečlivě vyleštěn visel na stěně a hleděl na připravené skleničky na vodu pro žíznivé funkcionáře.

 

Soudruzi dojeli v šestsettrojkách a jejich šoféři se hned vrhli na prohlížení motorů, protože dříve také chodili do Klubů mládeže, ale protože v jejich mládí ještě nebyly žádné počítače, byli zvyklí pracovat spíš hasákem. Soudruh ředitel ZPA Košíře přečetl projev o tom, jak se mládež začne připravovat na elektrotechnickou budoucnost. Potom nejdůležitější soudruzi přestřihli pásku, kameraman z televize je nafilmoval a já jsem je z hůry vyfotografovala svou Praktikou.

 

Soudruzi hleděli na počítače a zanedlouho si je taky pořídili. Ti z nich, co přežili, tedy přinejmenším všichni ti, kterým před skoro třiceti lety nebylo ještě šedesát, ten Retina Displej nepochybně doma mají. A na stěnách už nevisí soudruh Husák, ale přítel Zeman. Od pasáka jsme se dostali k nižší šlechtě. Pokrok rozhodně nastal.

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Pokorná | neděle 17.3.2013 15:29 | karma článku: 14,92 | přečteno: 977x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63

Lenka Pokorná

Cikánský baron

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59

Lenka Pokorná

Neuznané státy

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61