Cesta na Balkán – den osmý – Emir Kusturica a železnice

Dnešní Srbsko je pro nás neznámá země, ale se státy bývalé Jugoslávie máme společného mnoho. I když hlavně z minulosti a dnes je, kromě Chorvatska, „znovu objevujeme“.

Chci zastavitLenka Pokorná

Ze Slovinska pocházel jeden z nejvýznamějších architektů Prahy začátku 20. století – Josip Plečnik. V Chorvatsku jsme byli první dovolenkáři a někteří naši významní spisovatelé se tam utopili nebo nakazili smrtelnou chorobou už ve 20.letech minulého století. Moje generace jezdila do Chorvatska v 70. a 80. letech a myslela si že jezdí na Západ. Černohorce malovali naši významní malíři už v 19. století. O Bosně a Hercegovině zpíval veselé vojenské písně můj děda, za první světové války rakouský voják na východní frontě. „Bosna – Hercegovina, je lautr rovina...........“ Bosenský Srb byl Gavrilo Princip, který nám v Sarajevu zastřelil Ferdinanda d'Este a jeho ženu Sofii Chotkovou a tím umožnil vznik Československé republiky.

Ve dvacátém století na naší FAMU studovali někteří slavní jugoslávští filmaři, z nichž nejslavnější je Emir Kusturica. Student ze Sarajeva, ročník 1954, národností Muslim. Státním občanstvím Srb a konvertovaný pravoslavný křesťan. 14. července 2010 jmenovaný rytířem čestné legie. Držitel dvou Zlatých palem z Cannes, stříbrného medvěda z Berlína.

A také majitel dřevěné vesnice Kustendorf v obci Mokra Gora, zábavního parku, postaveného původně pro natáčení filmu z roku 2004 Život je čudo - Life is a Miracle. V tomto zábavním parku je hotel, restaurace, bazén, kino. A asi jde o jednu z nejnavštěvovanějších atrakcí Srbska – opravdový zábavní park, i když v mnohem menším rozsahu, než Disneyland, což je něco, co v Česku zatím vlastně nemáme.

 

Film je o stavbě turistické železnice a o válce. I ta železnice má mnoho společného s naší zemí. Nevím, kde byly Ale má speciální „bosenský rozchod“ 760 mm, používaný v Rakousko-Uhersku pro méně významné dráhy v obtížném terénu. Má neuvěřitelné převýšení a tím musela vést několika desítkami tunelů tam a zase zpátky. Navrhovali ji rakouští železniční inženýři a stavěli rakouští tuneláři, lokomotivy byly ze Škodovky. Původní železnice spojovala Bělehrad se Sarajevem a spojovala se světem zapadlé vesničky. Celá trasa už dávno není v provozu, ale prý se na propojení pracuje. Až se to stane, bude to pro mě opravdový konec válek na Balkáně.

 

 

 

 

Nedaleko vesničky si Emir Kusturica postavil lyžařský areál, sponzorovaný společností Lukoil. Vesnice se nachází v Srbsku, zemi, kterou si tento člověk zvolil jako svou vlast, ale na hranicích s Bosnou, asi 120 km od jeho rodného Sarajeva.

Emir Kusturica je rozhodně nejvýznamnější Srb. Možná jediný opravdu významný Srb současnosti a je si toho vědom. Jeho Kustupedia, „the online encyclopedia on the universe of Emir Kusturica“ (kustu.com) je webová stránka, v angličtině nebo francouzštině, kterou si stojí za to přečíst.

V této oblasti, i když je hornatá jako velká část Srbska a Bosny, nebo možná právě proto, která se nachází na spojnici dvou velkých měst, a která byla významná i pro Jugoslávii svým spojením s Josifem Brozem Titem, se v 19. století narodili dva významní jasnovidci, Miloš a Mitar Tarabičové. I když oba zemřeli již před více než sto lety, je o jejich věštby stále zájem. A věštby do budoucna jsou prý pozitivní.

 

 

 

 

 

Na věštby moc nevěřím, ale klidný život je to, co si přeje většina lidí. Ale nebyl by ten život trochu jednotvárný?

 

 

Autor: Lenka Pokorná | neděle 5.9.2010 20:29 | karma článku: 10,40 | přečteno: 968x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63

Lenka Pokorná

Cikánský baron

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59

Lenka Pokorná

Neuznané státy

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61