Armáda, jakou nemáme

Ve Varšavě právě zasedá vrcholné shromáždění velení naší armády, které nepochybně diskutuje i to, že evropské armády už nejsou co bývaly.

Některé země své vojsko skoro zrušily a někteří vojáci ještě existujících armád nejsou už ani na parádu. Chtějí mít hlavně výhody státních zaměstnanců, jsou eventuálně ještě ochotni trochu cvičit, ti nejagilnější z nich (nebo nejdobrodružnější nebo ti, co nejvíce potřebují peníze) jsou ochotni jít do zahraničí někoho chránit, ale reálně bojovat, to se nechce skoro nikomu. Být vojákem totiž může být nebezpečné.

 

Ještě jsou takoví, co by si rádi hráli na vojáčky, ale ani těch není v některých zemích z různých důvodů moc. U nás asi hlavně proto, že komunistům (a mezi staršími důstojníky jistě žádní nikdy-ne-komunisté nejsou) se podařilo většině lidí, potencionálních nebo bývalých vojáků, vojnu totálně zprotivit. Sice je velmi populární hraní si na vojáčky historické, počínaje skupinami historického šermu, hobíky, kteří rekonstruují historické bitvy (zvlášť populární jsou velké bitvy, ve kterých naši prohráli), ale hrát si je něco jiného než doopravdy bojovat.

 

V Itálii mají už od roku 1836 opravdu působivý druh vojska. Jmenuje se Bersaglieri a vznikl jako levná náhrada jízdního vojska, je to vlastně „pěší vojsko v poklusu“. Vojska, vyznačující se černým peřím na klobouku jsou stále zařazená do pravidelné armády a má mnoho příznivců i mezi civily. Existuje ASSOCIAZIONE NAZIONALE BERSAGLIERI a od roku 1921 organizuje přehlídku těchto skupin z celé Itálie, kdy členové předvádí, jak dokážou klusat a zároveň hrát specifickou Fanfáru Bersaglieri.

Ať už opravdoví vojáci nebo civilní příznivci musí mít lepší fyzičku, než kdy (tedy po roce 1948) měli naši vojáci. Obávám se, že jde i o jméno armády nebo sboru, ve kterém lidé slouží. Myslím, že armáda první Československé republiky měla dobré jméno u občanů a proto mohla mít i dobré vojáky. Obávám se, že dnešní Armáda České republiky takové jméno nemá. Italové a hlavně jejich Bersaglieri udržují své tradice.

Poslední setkání skupin Bersaglieri celé Itálie se konalo letos v květnu v Palermu. Bylo to už 64 setkání a je jen náhoda, že jsem měla možnost vidět část jejich přehlídky. A závidím Italům jejich veselé „vojsko v poklusu“.

 

 

 

https://youtu.be/jNT4d8nH-0Q

Toto je odkaz na video

 

 

 

Autor: Lenka Pokorná | sobota 9.7.2016 19:01 | karma článku: 15,64 | přečteno: 851x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63

Lenka Pokorná

Cikánský baron

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59

Lenka Pokorná

Neuznané státy

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61