Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trudný život nezaměstnaných

Některé věci se prostě nedělají. Vidíte-li starou osobu, nepodtrhnete jí hůlku. Dítěti na pískovišti nerozdupete pěkně uplácané bábovičky. A člověka nezaměstnaného nebudete tahat za nos, zvlášť když jste personalista.

Manžel si hledá práci, už je to pár měsíců. Zatím nemá štěstí, zato spoustu zkušeností s přijímacími pohovory a následnou komunikací s personálním oddělením. Já vím, že věta „My se ozveme“ často nevěstí nic dobrého. Ale jestliže někdo řekne, že do pátku dá vědět, pak předpokládám, že dá do pátku vědět. Obzvlášť, když to patří mezi jeho základní pracovní povinnosti. Víte, být nezaměstnaný je samo o sobě dosti nezáviděníhodná situace. Člověk žije v nejistotě, často nemá celé dny do čeho píchnout, sedí na internetu, odpovídá na pracovní nabídky a chodí po pohovorech. To samo o sobě není vůbec nic radostného, psychika jde rychle do háje a vlastně všechno to stojí tak nějak za nic. Tak jenom sedíte u telefonu a čekáte, čekáte, jestli někdo zavolá. Většinou je to ale čekání na Godota. A když se následující středu odhodláte do firmy zavolat a přeptat se na výsledek, dozvíte se, že vlastně nic. Anebo že ještě není rozhodnuto, že to bude ještě chvíli trvat a že máte ještě vydržet do pátku. Ale do kterého? A vůbec, to se tedy nemohli sami ozvat, když už to slíbili? Kolik času by jim vzal ten jeden telefonát nebo email?

Jedna naše zkušenost převyšuje jiné. V jedné firmě manželovi místo přislíbili, jen že se to všechno musí ještě vyřídit papírově. Čekali jsme týden, čtrnáct dní, tři týdny. Čekání to bylo už přece jenom o něco radostnější, vždyť mu přeci práci slíbili! Když se ale stále nic nedělo, odhodlal se muž zavolat do firmy sám. A co se dozvěděl? No, víte, zase nějaká krize, nejvyšší vedení nařídilo stop-stav, takže z tohohle jobu nic nebude. Pro krýle pána! A to se některá z těch paní na personálním nemohla odhodlat a během své osmihodinové pracovní doby zvednout telefon a zavolat? Vždyť takhle nám připravili několik perných dnů, které byly opravdu k zešílení. Můj muž si během nich bral telefon i na záchod, aby náhodou neprošvihl jejich volání! Naštěstí jsme to nějak ustáli, oklepali se a jedeme dál.

Jestli mi tohle období něco dalo, tak pochopení pro obtíže nezaměstnaných. Myslím těch, kteří chtějí pracovat, shánějí práci, ale prostě nemají štěstí a dobrou příležitost. Začínám úplně rozumět tomu, když nezaměstnaný muž, který neuspěje u pěti, šesti pohovorů, při nichž s ním navíc jednají jako s někým, kdo nestojí ani za zavolání, začne chodit do hospody, pít, nevracet se domů. Začínám taky chápat ženy, které jsou nervózní, přemýšlejí, jak uživí děti, nevydrží a na manžela snášejí hromady výčitek. Ten pak raději nejde domů, ale do hospody... A jsme tam, kde jsme byli. Kolotoč začíná. Je to na kočku a nutno říct, že personalisti a personalistky často člověku ještě přidají. Takže jestli náhodou pracujete v tomhle oboru nebo jste ze své pozice nějakému žadateli o místo slíbili, že do pátku zavoláte, prosím, zavolejte. Ať už by odpověď měla být jakákoli, třeba i taková, že konečné rozhodnutí zatím nepadlo. Třeba tím zachráníte jedno manželství.

Autor: Lenka Kolaříková | neděle 12.2.2012 22:12 | karma článku: 47,33 | přečteno: 17313x
  • Další články autora

Lenka Kolaříková

Čtyři miliony proti ebole

Tak jsem v minulých dnech hned z několika médií slyšela zprávu, že česká vláda uvolňuje čtyři miliony korun na boj proti ebole. Do míst zasažených touto smrtelnou nemocí zasílá jednorázové overaly, ochranné rukavice, brýle a návleky. Jistě chvályhodný počin.

2.10.2014 v 1:10 | Karma: 8,13 | Přečteno: 425x | Diskuse| Politika

Lenka Kolaříková

O jinakosti a co s ní I.

Kamarádce se narodila holčička s Downovým syndromem. A protože kamarádka je divadelní režisérka, dala dohromady představení, na němž se výrazným způsobem podíleli lidé s tímto postižením. Psalo se o tom i na stránkách idnes.cz. Po pár dnech si čtu diskuzi pod článkem a nacházím zde spoustu rozdílných názorů.

26.5.2014 v 7:40 | Karma: 9,29 | Přečteno: 463x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kolaříková

Hobit: filmařská poušť

Vzpomínám si na loňskou vánoční návštěvu kina, kde jsme s napětím sledovali první část dobrodružství hobita Bilbo Pytlíka. Bavili jsme výborně, příběh nás dokázal strhnout. Dokonce jsem se odhodlala vzít do ruky nedočtenou knihu The Hobbit, kterou jsem si kdysi nadšeně koupila v oddělení cizojazyčné literatury. Tentokrát jsem ji úspěšně dočetla až do konce, nehledě na to, že jsem každému pátému slovu nerozuměla. Originál je originál.

24.12.2013 v 8:06 | Karma: 6,87 | Přečteno: 372x | Diskuse| Kultura

Lenka Kolaříková

17. listopad a Desatero

17. listopadu v roce 2009 se stejně jako dnes konal v Brně lampionový průvod pořádaný studenty. Zakončila jej modlitba v kostele sv. Augustina, při níž mohli příchozí mimo jiné číst tento můj text. Protože mi přijde i dnes aktuální a zajímavý, dávám jej k dispozici také čtenářům tohoto blogu. Jedná se o zamyšlení nad biblickým Desaterem, které v závěru cituji.

17.11.2012 v 19:27 | Karma: 14,59 | Přečteno: 861x | Diskuse| Politika

Lenka Kolaříková

Víkend plný katastrof

Moji dva mužové prožili o tomto víkendu každý svoji katastrofu ne menší než případný konec světa. Ten starší jenom popocházel po pokoji a nevěřícně a se značnými obavami v hlase opakoval: „Prohibice. Prohibice.“ Ten mladší na tom nebyl o moc lépe. V neděli v poledne, krátce před obědem, jsme v našem miniaturním bytě ztratili jeho oblíbený dudlík.

17.9.2012 v 17:12 | Karma: 17,72 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1955x
Jsem člověk. Člověk? Žena. Žena?? Křesťanka. Křesťanka??? Manželka. Manželka???? Matka. Matka????? Některé věci mě nepřestávají udivovat.

Moje osobní stránky najdete na webu: www.kollenka.cz

Publikuji také na www.sklenenykostel.cz