Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Respekt k porodu

Uplynulý Týden respektu k porodu s sebou přinesl zajímavé akce, přednášky, besedy, do nichž se zapojila nejrůznější hnutí, občanská sdružení, porodní asistentky i lidé z porodnic. V zásadě hodnotím tuto iniciativu kladně, sama jsem se dozvěděla nové a zajímavé informace. Ráda bych se ale pozastavila nad jedním momentem, který mě tak trochu zaskočil.

Hovory o porodu s sebou přináší, obzvlášť v posledních letech, některými lidmi vítanou binární opozici lékaři versus zastánci takzvaného přirozeného porodu. Osobně si nemyslím, že je šťastné vést tudy bojovou linii. Správně kdosi řekl, že Týden respektu k porodu má za cíl mimo jiné sblížit různé pohledy, nebo alespoň umožnit všem zainteresovaným vyslechnout si jiné názory a vstoupit do pokud možno konstruktivní debaty. Jedné takové diskuse jsem byla přítomna. Ovšem že by byla konstruktivní, to se, myslím, říct nedá.

Jednalo se o přednášku lektorky z brněnské Nemocnice Milosrdných bratří. Toto zařízení provozuje jednu ze tří porodnic ve městě. Výklad byl zaměřený velmi odborně, což možná nemuselo naplnit očekávání všech, ale já jsem byla spokojená. Biologii jsem měla naposledy na gymplu a myslím, že jsme se dostali k tomu, jak dojde k oplodnění vajíčka. Ovšem co se děje s plodem dál, o tom už tehdy nebyla řeč, takže vyprávění o hormonech a enzymech mě docela zaujalo. O tom bych ale článek nepsala.

V závěru přednášky se ujala slova jedna z přítomných posluchaček, možná budoucí maminka, neohlížela jsem se. Z jejích slov bylo patrné, že je zastánkyní onoho tzv. přirozeného porodu a k lékařům patrně chová značnou nedůvěru. Zdálo se totiž, že se naježí nejen vždy, když se na ni doktor špatně podívá – takových je nás konec konců asi víc – ale že se jí tmí před očima jenom při představě, že by se na ni nějaký doktor vůbec jenom podíval, třebas mile, přívětivě a vysoce kvalifikovaně. Komentuji to s lehkou ironií, ale přijímám. Každý máme právo na vlastní názor a vlastní pocity. Dosud jsem tedy stále zůstávala klidná.

Jenže rozhovor se rozvíjel dál. Z dalších výpadů, a skutečně musím říct výpadů, protože z její strany to byl zcela nevyprovokovaný útok, vyplynulo, že žena nejen vyčítá lékařům špatnou péči, nedostatek empatie, nevlídné a necitlivé jednání a zbytečné zákroky, ale dokonce i to, že se snaží zachraňovat životy rodících se dětí.

Toto tvrzení musím vysvětlit. Samo o sobě je totiž dost překvapivé, ale podíváme-li se na filozofii zastánců přírodního (ano, v tomto případě už používám termín přírodního a nikoli přirozeného, protože se domnívám, že mezi tím je rozdíl) porodu, pochopíme, že k jinému závěru ani nemohou dojít. Tedy, zásada číslo jedna – porod má probíhat podle přírodních zákonitostí, bez vnějších zásahů. Žena je na to přece stavěná a zvládne tento úkol sama, bez nelidských přístrojů, měření či snad dokonce operativního zákroku. Porod je totiž fyziologický proces, který probíhá samovolně, proto není třeba jej uměle regulovat.

To zní velmi krásně, lákavě a velice vstřícně vůči všem ženám. Jenže i tento přitažlivě znějící názor se musí nějakým způsobem vyrovnat se skutečností, že při porodu dochází ne právě zřídka (bavíme-li se o procesu, do nějž nezasahuje žádná medicína) k úmrtí dítěte, někdy i matky. Co s tím? Odpověď je nasnadě: Porod je fyziologický proces plně podléhající přírodním zákonitostem. Příroda sama si jej dokáže nasměrovat a ukočírovat. Pokud dojde k úmrtí dítěte, nebo někoho dalšího, je to věc přírody, která to tak zařídila (a v podtextu zní „která to tak chtěla“), takže je to tak vlastně dobře. Protože všechno, co „chce“ a co „učiní“ příroda, je dobře.

Nezdá se vám na tomto závěru cosi zrůdného? Zase je něco víc než lidský život, tentokrát příroda? Nebo mám spíš psát Příroda? Matka Příroda, která může něco „chtít“ a pak to tak také zařídit anebo nezařídit? Nevím, jak tomu říkáte vy, ale já tomu říkám ideologie. Za určitých okolností by se z ní vcelku snadno mohl stát jakýsi druh náboženství, v němž je příroda uctívána nade vše a tudíž vše, tedy i člověk se svým životem a svou vytrácející se důstojností, se jí musí podřídit.

Nesouhlasím s tím, když člověk ničí své přirozené prostředí, ve kterém žije. Také já miluji krajinu, lesy, louky a jsem ochotná se zasadit o to, aby tady byly i v příštích letech a pro další generace. Také já si myslím, že není dobré zasahovat do přirozeně probíhajícího porodu necitlivými zákroky, ať už z iniciativy lékařů anebo na přání matky, která se snad obává přijmout svoji krásnou, byť obtížnou roli rodičky. Ale člověk nemá nikomu otročit. Ani přírodě. Je zřejmé, že člověk spadá do celku přírody, bez níž by nemohl žít. Zároveň ji ale přesahuje, především svojí svobodou, vůlí a také svým rozumem. Jestliže jsme je (Od přírody, která jimi neoplývá? Nebo od Boha, který jimi disponuje v plné míře?) obdrželi, máme je také používat. A jestliže tak vědci a lékaři činí za tím účelem, aby zachránili lidské životy, díky jim za to. A Bůh jim žehnej.

 

Autor: Lenka Kolaříková | pondělí 23.5.2011 0:10 | karma článku: 14,60 | přečteno: 1975x
  • Další články autora

Lenka Kolaříková

Čtyři miliony proti ebole

Tak jsem v minulých dnech hned z několika médií slyšela zprávu, že česká vláda uvolňuje čtyři miliony korun na boj proti ebole. Do míst zasažených touto smrtelnou nemocí zasílá jednorázové overaly, ochranné rukavice, brýle a návleky. Jistě chvályhodný počin.

2.10.2014 v 1:10 | Karma: 8,13 | Přečteno: 425x | Diskuse| Politika

Lenka Kolaříková

O jinakosti a co s ní I.

Kamarádce se narodila holčička s Downovým syndromem. A protože kamarádka je divadelní režisérka, dala dohromady představení, na němž se výrazným způsobem podíleli lidé s tímto postižením. Psalo se o tom i na stránkách idnes.cz. Po pár dnech si čtu diskuzi pod článkem a nacházím zde spoustu rozdílných názorů.

26.5.2014 v 7:40 | Karma: 9,29 | Přečteno: 463x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kolaříková

Hobit: filmařská poušť

Vzpomínám si na loňskou vánoční návštěvu kina, kde jsme s napětím sledovali první část dobrodružství hobita Bilbo Pytlíka. Bavili jsme výborně, příběh nás dokázal strhnout. Dokonce jsem se odhodlala vzít do ruky nedočtenou knihu The Hobbit, kterou jsem si kdysi nadšeně koupila v oddělení cizojazyčné literatury. Tentokrát jsem ji úspěšně dočetla až do konce, nehledě na to, že jsem každému pátému slovu nerozuměla. Originál je originál.

24.12.2013 v 8:06 | Karma: 6,87 | Přečteno: 372x | Diskuse| Kultura

Lenka Kolaříková

17. listopad a Desatero

17. listopadu v roce 2009 se stejně jako dnes konal v Brně lampionový průvod pořádaný studenty. Zakončila jej modlitba v kostele sv. Augustina, při níž mohli příchozí mimo jiné číst tento můj text. Protože mi přijde i dnes aktuální a zajímavý, dávám jej k dispozici také čtenářům tohoto blogu. Jedná se o zamyšlení nad biblickým Desaterem, které v závěru cituji.

17.11.2012 v 19:27 | Karma: 14,59 | Přečteno: 861x | Diskuse| Politika

Lenka Kolaříková

Víkend plný katastrof

Moji dva mužové prožili o tomto víkendu každý svoji katastrofu ne menší než případný konec světa. Ten starší jenom popocházel po pokoji a nevěřícně a se značnými obavami v hlase opakoval: „Prohibice. Prohibice.“ Ten mladší na tom nebyl o moc lépe. V neděli v poledne, krátce před obědem, jsme v našem miniaturním bytě ztratili jeho oblíbený dudlík.

17.9.2012 v 17:12 | Karma: 17,72 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1955x
Jsem člověk. Člověk? Žena. Žena?? Křesťanka. Křesťanka??? Manželka. Manželka???? Matka. Matka????? Některé věci mě nepřestávají udivovat.

Moje osobní stránky najdete na webu: www.kollenka.cz

Publikuji také na www.sklenenykostel.cz