Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Šach.mat

28. 5. 2011 22:45
Já úplně vidím v barvách diskutéra log-out

jak u porodu ženy říká doktorům, co všechno a proč a jak mají dělat :-), aniž by si po pětihodinovém monologu všimnul, že jeho žena dávno porodila! ;-D;-)

0 0
možnosti

pesimistka7

26. 5. 2011 9:20
Je mi líto,

ale já nejspíš dám vždy na názor lékaře a PA, kteří vzdělání teoretické i praxi, než někomu, kdo se ohání statistikami (které jsou na základě několika vybraných kritérií a některé zcela pomíjejí) a z výše zmíněného nemá ani jedno.

U těch prvně zmíněných mohu být na pozoru, medicína se vyvíjí (také se prosazují do ní některé trendy někdy až rázu ezoterického, jindy čistě komerční) ovšem jako kdokoliv, kdo v oboru není vzdělán mi nezbyde, než se informovat, zeptat, vybírat, zvážit a nakonec někomu "prostě věřit". (Píšu za sebe a nejsem ten typ, který je schopen ignorovat možné komplikace, takže pro mne je minimalizování možných rizik porod v porodnici, což se u mne nakonec ukázalo jako správná volba, po mém druhém porodu BEZ jakýchkoliv komplikací a medikace!, jsem kvůli předem nezjistitelné komplikaci skončila na sále).

 

0 0
možnosti

log-out

27. 5. 2011 14:15
Re: Je mi líto,

Trochu Vám ovšem uchází to, že ty statistiky i ten závěr z těch statistik je jaksi zpracován také doktorem. A narozdíl od "praktika z nemocnice", který si nemůže dovolit "experimentovat", je to doktor, který se danému konkrétnímu tématu věnuje.

Další věc je, že já bych doktorům věřil, kdybych od nich slyšel relevatní argumenty. Což ve vědeckém světě (a medicína věda je) jsou právě vědecké články, studie atd. Nebo jaký jiný argument byste si představovala?

Navíc drtivá většina těch studií, co jsem postoval jsou uveřejněny v mezinárodních lékařských časopisech, tzn. ke svému uveřejnění potřebovali pozitivní recenzi většinou od dvou až tří dalších renomovaných doktorů.

No a naposled, tyto statistiky jsou jen vědecké podložení doporučení, které vydává např. WHO (světová zdravotnická organizace). A pokud ta vydá doporučení, tak asi ví proč, a pro mne je tedy rozhodně větší autorita světová zdravotnická organizace, než jeden doktor.

0 0
možnosti

bertmax

23. 5. 2011 16:25
Kde to všichni rodí,že

se setkávají s lékaři,kteří jim dají léky,které nechtějí,nutí je rodit stoje na hlavě?Byla jsem na Bulovce a nikdo mě k ničemu nenutil,léky mi nedali žádné,protože jsem dorazila pozdě,u porodu byly dvě asistentky na posledních 10 minut dorazila lékařka.A i kdyby na tu dobu dorazilo stádo mastodontů bylo by mi to upřímně jedno;-D

0 0
možnosti

malydabel

23. 5. 2011 14:23
přírodní nebo přirozený?

Z vlastní zkušenosti ze tří porodů,každý v jiné porodnici a v časovém rozdílu cca 20 let mezi prvním a posledním,mohu říct,že mi nikdo nikde nedal nic,co by nebylo potřeba,nehledě na to,že např.takový epidural je záležitost přesného načasování,pak nemá velký efekt.Císaře mi nedělali ani při porodu koncem pánevním,což je prý běžné.A je pravda,že ani jeden z porodů jsem neměla ukázkový (nepřála bych nikomu) a vždy jsem měla kolem sebe lékaře,což samo o sobě mě uklidňovalo.

Nechci,aby to vyznělo jako že se chci litovat,to ne,prostě rodit neumím a už to dělat nebudu;-).Ovšem vždy se lékaři snažili dát přirozenému porodu šanci dokud to šlo a moc jim děkuji za to,že do toho nakonec zasahovali,protože mám všechny děti zdravé a bez následků,které by je jinak neminuly.

A věřím tomu,že ona zastánkyně "přirozených" porodů bude jako první žádat po prvních bolestech jakoukoli úlevu....:-D

0 0
možnosti

malydabel

23. 5. 2011 14:10
přírodní nebo přirozený?

0 0
možnosti

janacz

23. 5. 2011 11:34
četla jsem

že na porodíky nechtějí už lékaři chodit, protože se kdekdo kvůli porodu soudí. :-/

0 0
možnosti

log-out

23. 5. 2011 1:17
Jste myslím trochu mimo...

Pokud se teda hnutí za přirozený prood např. trochu brání "lékařské péči", není to apriori "odpor proti doktorům". Je to čistě epirický poznatek, že každý má dělat to, co umí nejlépe: porodní asistentka vést normální porody a doktor řešit problémy. Trochu to někdy naráží na nemocniční hierarchii (doktor má oproti sestře navrch: ale ona by v případě normálního porodu je vlastně větší odborník).

No a pak má problém ještě druhou stránku, a to snaha o maximální psychickou pohodu matky. A opět to není žádne slepičaření, ale čistě snaha o co největší bezpečí dítěte: čím je matka více v pohodě, tím je nižší pravděpodobnost komplikací, nepohoda vede k vylučování stresových hormonů, které brzdí porod a čím pomalejší porod, tím spíše nějaká komplikace nastane...

0 0
možnosti

log-out

23. 5. 2011 1:13
Jste myslím trochu mimo...

Než začnete o něčem psát, bylo by dobré si zjistit fakta. Např. to, že v ČR (např. oproti doporučením WHO) při porodu lékařské zákroky nadužívány (např. císařský řez, podávání oxytocinu, epiziotomie atd....).

Přirozený porod neznamená, že se na lekáře zcela rezignuje, ale že se do procesu porodu neintervenuje "preventivně", ale teprve v případě potřeby. Mimojiné i proto, protože je lékařskými studiemi prokázáno, že při tzn. přirozeném porodu vzniká procentuelně méně komplikací.

Taky není nezajímavé, že porody vedené porodními asistentkami mají lepší úspěšnost než porody vedené doktorem. IMHO pochopitelně: PA je odborník na to, jak má vypadat správný porod. Doktor je dnes volán jen k průšvihu: proto také není divu, že má tendence řešit každý porod spíše jako průšvih....

0 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1955x
Jsem člověk. Člověk? Žena. Žena?? Křesťanka. Křesťanka??? Manželka. Manželka???? Matka. Matka????? Některé věci mě nepřestávají udivovat.

Moje osobní stránky najdete na webu: www.kollenka.cz

Publikuji také na www.sklenenykostel.cz