Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O dětech, bolesti i radosti

Jsou malé, roztomilé, smějí se i pláčou. Kdekdo po nich touží, stávají se středobodem našeho života. Jenže co když děťátko delší dobu nepřichází? To je potom potíž. A navíc pořád ty otázky: A co vy, vy neplánujete rodinu?

Odborníci mají mnoho názorů na léčbu neplodnosti, vždyť párů, které mají problémy otěhotnět, stále přibývá. Asi nejznámějším „řešením“ je umělé oplodnění metodou in vitro, „ve zkumavce“. Koneckonců i loni na podzim se toto téma dostalo znovu na přetřes v souvislosti s udělením Nobelovy ceny za lékařství průkopníkovi této metody Robertu Edwardsovi. Vím, že umělé oplodnění není jediným a často ani prvním řešením, ke kterému se lidé uchylují. Ale protože se pomalu začínám nacházet v situaci těch, kteří je podstupují, také o něm víc přemýšlím.

IVF program stále vyvolává živou diskuzi, která se točí především kolem etických otázek. Asi nejčastější námitky znějí: člověk není a nemá být pánem nad životem a smrtí. Co s oplodněnými, ale nevybranými embryi? Kdy se začíná jednat o lidský život – už při oplodnění, nebo až při narození? A co z toho pro lékaře i potenciální rodiče vyplývá?

Ráda bych přidala pohled osobní, nikoli z hlediska medicíny ani z hlediska etiky, ale z hlediska ženy. Zrovna dnes jsme prožili velmi milé setkání absolventů vysokých škol, těch, kteří se potkávali za studií. Teď už to byly povětšinou mladé rodiny s jedním, dvěma dětmi. My jsme s manželem byli sami. Čas od času se i nás někdo zeptá, kdy my plánujeme rodinu. Plánovat je jedna věc, jenže člověk míní, Pán Bůh mění a ne všechno jde na povel.

Přesto bych o umělém oplodnění nikdy nemohla uvažovat a pokusím se vysvětlit proč. Přivést na svět dítě a vychovat ho považuji za velikou věc. Veliký úkol, vůči němuž cítím respekt. Po pravdě řečeno si sama sebe nedokážu dost dobře představit jako maminku, čímž nechci říct, že bych nebyla ochotná se jí stát. Když přijde na věc, člověk dokáže překvapit i sebe. Je ale velmi ošemetné snažit se sama pasovat do role matky. Za svůj krátký život jsem přišla na jednu věc – velké a náročné úkoly si člověk nemůže sám přisvojovat. Když už jsem se někdy o něco takové pokusila, většinou jsem rychle a tvrdě dopadla na chladnou zem.

Zdá se mi, že se v tom nějak projevuje člověčí pýcha, když se snažíme uzurpovat si něco, respektive někoho, na koho nemáme jaksi právo. Miminko je dar. Jak věří křesťané, dar od Boha. On jej má připravený na tu pravou chvíli. Nepřijde mi správné, abych mu jako dítě, které se nemůže dočkat dárků, prohledávala všechny tajné skrýše, abych pak mohla vítězoslavně vykřiknout: Tohle je moje! Cožpak bych pak z takto „ukradeného“ maličkého mohla mít radost?

Bolest manželů, kteří nemohou mít děti, je samozřejmě veliká. Ale důvěra musí být větší. A žádný kalich hořkosti, který je poctivě vypitý až do dna, nepřijde nazmar. Tím jsem si jistá.

 

Autor: Lenka Kolaříková | neděle 9.1.2011 18:10 | karma článku: 10,82 | přečteno: 1207x
  • Další články autora

Lenka Kolaříková

Čtyři miliony proti ebole

Tak jsem v minulých dnech hned z několika médií slyšela zprávu, že česká vláda uvolňuje čtyři miliony korun na boj proti ebole. Do míst zasažených touto smrtelnou nemocí zasílá jednorázové overaly, ochranné rukavice, brýle a návleky. Jistě chvályhodný počin.

2.10.2014 v 1:10 | Karma: 8,13 | Přečteno: 425x | Diskuse| Politika

Lenka Kolaříková

O jinakosti a co s ní I.

Kamarádce se narodila holčička s Downovým syndromem. A protože kamarádka je divadelní režisérka, dala dohromady představení, na němž se výrazným způsobem podíleli lidé s tímto postižením. Psalo se o tom i na stránkách idnes.cz. Po pár dnech si čtu diskuzi pod článkem a nacházím zde spoustu rozdílných názorů.

26.5.2014 v 7:40 | Karma: 9,29 | Přečteno: 463x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kolaříková

Hobit: filmařská poušť

Vzpomínám si na loňskou vánoční návštěvu kina, kde jsme s napětím sledovali první část dobrodružství hobita Bilbo Pytlíka. Bavili jsme výborně, příběh nás dokázal strhnout. Dokonce jsem se odhodlala vzít do ruky nedočtenou knihu The Hobbit, kterou jsem si kdysi nadšeně koupila v oddělení cizojazyčné literatury. Tentokrát jsem ji úspěšně dočetla až do konce, nehledě na to, že jsem každému pátému slovu nerozuměla. Originál je originál.

24.12.2013 v 8:06 | Karma: 6,87 | Přečteno: 372x | Diskuse| Kultura

Lenka Kolaříková

17. listopad a Desatero

17. listopadu v roce 2009 se stejně jako dnes konal v Brně lampionový průvod pořádaný studenty. Zakončila jej modlitba v kostele sv. Augustina, při níž mohli příchozí mimo jiné číst tento můj text. Protože mi přijde i dnes aktuální a zajímavý, dávám jej k dispozici také čtenářům tohoto blogu. Jedná se o zamyšlení nad biblickým Desaterem, které v závěru cituji.

17.11.2012 v 19:27 | Karma: 14,59 | Přečteno: 861x | Diskuse| Politika

Lenka Kolaříková

Víkend plný katastrof

Moji dva mužové prožili o tomto víkendu každý svoji katastrofu ne menší než případný konec světa. Ten starší jenom popocházel po pokoji a nevěřícně a se značnými obavami v hlase opakoval: „Prohibice. Prohibice.“ Ten mladší na tom nebyl o moc lépe. V neděli v poledne, krátce před obědem, jsme v našem miniaturním bytě ztratili jeho oblíbený dudlík.

17.9.2012 v 17:12 | Karma: 17,72 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1955x
Jsem člověk. Člověk? Žena. Žena?? Křesťanka. Křesťanka??? Manželka. Manželka???? Matka. Matka????? Některé věci mě nepřestávají udivovat.

Moje osobní stránky najdete na webu: www.kollenka.cz

Publikuji také na www.sklenenykostel.cz