Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život přistěhovalce do Nuslí

Nusle mají mnoho podob a žijeme tu s rodinou příliš krátce na to, abychom je zcela objevili. Co se však přehlédnout nedá, jsou bezohlední majitelé psů, kteří vytvářejí temný a smradlavý obraz této čtvrti.

Do Nuslí jsme se s rodinou přestěhovali ze Žižkova téměř před 3 roky. Člověk se samozřejmě nevyhne srovnávání. V mnohém jsou si obě čtvrti podobné a v mnohém se liší. V čem tedy není mezi částmi žádný rozdíl, je vysoká koncentrace psích miláčků a páníčků, kteří se neobtěžují sbírat hovínka. Psi mám velmi ráda, ale člověk tu musí mít oči stále tak nějak přilepené k zemi, aby se sám každou chvíli nepřilepil. Osobně mám pocit, že se to týká hlavně starších obyvatel Nuslí, ale nechtěla bych nikomu křivdit. Byla by to asi docela zajímavá anketa: "Proč nesbíráte po svých psech hovínka?" Výmluvy by byly jistě pestré. Nedávno jsme se od jedné paní dozvěděli, že po psovi neuklidila, protože městká část nedoplnila papírové pytlíky do košů. Jaký je problém, vzít si do kapsy pro všechny případy vlastní pytlík? A co by potom dělala, kdyby byl příkladně koš plný? Hodila by plný pytlík na zem nebo by šla hledat jiný koš? Odpověď bych tipovala na první možnost.

A nejde jenom o uklízení. Rozčiluje mě i to, jak někteří lidé v klidu nechávají svoje psy očůrávát cizí domy, okapové roury, kola od aut a viděla jsem i paní, která nechala psa očůrat motorku. Nejenom, že to smrdí, ale na mnohých materiálech to zanechává nesmazatelné stopy. Když to trochu přeženu, dá se to brát jako ničení cizího majetku. Ale jim to připadá jako něco naprosto normálního.

Pokud vyrazím někam do zeleně a chtěla bych si lehnout do trávy, samozřejmě nejdřív musím prozkoumat okolí, abych neležela mezi bobky nebo v horším případě na nich. Je pravda, že Nusle jsou na tom se zelení dost bídně, o to více se sejde pejskařů u zeleně jakékoliv velikosti.

Otázka je, co se s tím dá dělat. Myslím, že je to tak nějak o výchově, o přístupu. Věřím, že mnohé pejskaře ani nenapadne, že by to někomu mohlo vadit. Prostě vyrostli v tom, že po psech se neuklízí. V tomto směru byla dobrá jedna zahraniční reklama, kdy si pán šel po snídani ulevit ven před domovní dveře. Následně se vrátil bez uklízení domů a zanechal za sebou slušnou hromádku. Všichni kolemjdoucí žasli. A v čem je tady rozdíl mezi psem a člověkem? U člověka to vyvolá pohoršení a u psa nikoliv?

Další možné vysvětlení je samotný poplatek za psa. Je možné, že si člověk řekne: "Platím za psa ročně dost peněz, za které se má městská část postarat o dostatek pytlíků a sběr hoven." Myslím, že pokud by toto mělo platit, měl by se poplatek za psa zvýšit několikanásobně a stále by to nebylo dost. Dnes jsem při cestě ze školky napočítala na cca 50 metrech 4 slušné hromádky.

Osobně si nejsem jistá, co by mělo na nevychované pejskaře nejlepší účinek. Rozdávat letáky, reklama v novinách, v televizi, v rádiu? Těžko říct a o financování nemluvě. Dnes již existují i speciální postřiky, ale zde nevím, jak je to efektivní a kolik to stojí. Nejefektivnější se mi jeví osobní kontakt. Pokud vidím někoho nechávat psí dárečky bez povšimnutí, snažím se ho slušně vyzvat ke sběru. Je také dobré nosit u sebe nějaký pytlík, protože když vám někdo vykládá, že to nemá do čeho sebrat, můžete mu s úsměvem ihned pomoci. Naštěstí v okolí znám i dost těch, kteří také chtějí bydlet v čisté čtvrti a nedělá jim problém pro to něco udělat.

Autor: Lenka Čenščáková | čtvrtek 20.9.2018 14:14 | karma článku: 22,30 | přečteno: 1081x
  • Další články autora

Lenka Čenščáková

Nevím, kým jsem a kam patřím

Někdo ví od dětství, co bude jednou dělat. Někdo jiný neví vůbec a to může být trochu problém. Bohužel patřím do té druhé skupiny.

31.12.2023 v 9:58 | Karma: 13,66 | Přečteno: 328x | Diskuse| Osobní

Lenka Čenščáková

Terapie psaním 1

Proč nezkusit něco, co údajně funguje. Tenhle článek je moje vzpomínka na prostředí, ze kterého pocházím, do jaké situace jsem se narodila. Zároveň je to pokus vypsat ze sebe určitou marnost, kterou okolo toho všeho stále cítím.

7.12.2022 v 18:08 | Karma: 14,05 | Přečteno: 374x | Diskuse| Osobní

Lenka Čenščáková

S prádlem do prádelny?

Moje první zkušenost s veřejnou prádelnou nedaleko našeho bydliště v Nuslích. Dlouho jsem se bránila, ale nakonec jsem prostě musela jít :).

28.4.2019 v 9:35 | Karma: 18,71 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Lenka Čenščáková

Rehabilitace? Jedině Beroun!

Koncem léta jsem pobývala 3 týdny v Rehabilitační nemocnici v Berouně po operaci bederní páteře. Jestliže máte nějaké potíže (nejen) s pohybovým ústrojím, rozhodně doporučuji RNB vyzkoušet.

11.11.2018 v 22:22 | Karma: 18,66 | Přečteno: 5730x | Diskuse| Osobní

Lenka Čenščáková

Dovolená s cestovní kanceláří - sliby versus realita

Obecně nemám moc zkušeností u cestovních kanceláří, nerada vkládám svůj osud do cizích rukou. Rozhodla jsem se ale udělat výjimku s ohledem na můj 5. měsíc těhotenství a některé další faktory. Hnána podivnou panikou, že po porodu už se asi dlouho nepodívám nikam, jsem nakonec trošku přemluvila manžela, abychom vyzkoušeli takovou mini dovolenou na 5 dní (4 noci) s cestovní kanceláří. Už dlouho jsem měla v hlavě Řecko – teplo, moře, spousta míst k navštívení...nakonec mi padl do oka ostrov Zakynthos.

19.8.2013 v 15:34 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1874x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1417x
Žena vodnář se všemi klady i zápory, které k tomuto znamení patří.

Seznam rubrik