Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hubnout, hubnout, hubnout!

Nevím, zda se to týká i pánů. Předpokládám, že asi trochu v menší míře. Tlak na štíhlou postavu je v dnešní době asi na obě pohlaví, nicméně zaměřím se na to z toho ženského pohledu. Ostatně, ráda bych se podělila o své zážitky.

Kila nahoru a dolů...

Spousta holek to asi zná, zrovna jsme se nenarodily na té hvězdě zvané „hubená jako lunt, může se cpát, čím chce a přece nepřibere.“ Dlouho jsem si myslela, že takové holky ani nejsou, ale vážně jsou, měla jsem pár spolužaček tohoto typu. Co naplat, dobrot je okolo nás spousta a skoro to někdy vypadá, že všechno to dobré je zároveň i kalorická bomba. A tak se pomalu obalujete a obalujete.

Rovnou řeknu, že jsem ten typ, co tloustne i při pohledu na čokoládu. Chce to pohyb, prostě spoustu pohybu. Tak se to dá vyvážit, když se nehýbu, rychle přibírám. A pak jsem ve stresu. Jasně, kolikrát jsem si říkala, že se na to věčné snažení o štíhlou postavu můžu prostě vykašlat, pokud se cítím fajn. Kecy, prostě mi to nedá. Všude kam se podíváte, jsou hubené a dokonalé modelky. Kluci moc nechtějí chodit s holkama, co mají pneumatiky okolo pasu. A pak je tu samozřejmě zdraví. Ať chci nebo ne, musím připustit, že když se zadýchám po pár schodech, asi to není úplně optimální. Jasně, taky nechci, aby to se mnou ve čtyřiceti švihlo.

Rodiče mají samozřejmě na své děti vliv, příklad takového vlivu je můj táta. Miluje super štíhlé typy holek. Kolikrát jsem od něj slyšela něco jako: Ty už zase něco jíš?  Zase se cpeš sladkým? Ono se vám to dřív nebo později dostane pod kůži, i když úplně nechcete. Nevím, ale tak nějak postupně jsem díky tomu získala pocit, že jsem něco míň než ostatní, protože mám nějaké to kilo navíc. Tátův „zhoubný“ vliv byl nejvíc vidět, když přišla jeho druhá žena do jiného stavu. Hlídal jí, aby náhodou moc nejedla a nezřízeně netloustla. Nepřišlo mu vůbec divné, říkat jí, věci jako: Ty už se zase něčím krmíš, vždyť jsi jedla před chvílí. Pokračuje to dodnes, jejich děti si o sladké nikdy neříkají tátovi, ale vždycky mámě.

Pak tu máme diety. Prostě někdy už jsem se na sebe nemohla podívat a přišla jasná reakce, budu držet dietu. Našla jsem se tehdy v dělené stravě. Zhubla jsem hodně a držela jsem se dlouho. Ale jak to tak bývá, jednoho krásného dne ochutnáte nějaké to zakázané ovoce a moje bariéry se protrhly. Byla jsem jako utržená ze řetězu, cpala jsem se vším možným „zakázaným“ a zaměřila jsem se na odříkanou čokoládu. Další problém bývá alkohol jako nepřítel hubnutí, ale ten mi tenkrát ještě nechutnal, takže aspoň bylo o problém méně. Přibrat jsem logicky zase nechtěla. Z rovnice pokřivené mládežnické logiky mi vzešlo jediné řešení: budu jíst a pak zvracet. Když to rychle shrnu – je to blbost. Člověk se akorát ničí, vysiluje to a dlouhodobě je to stejně neudržitelné. Nehledě na nemalou časovou investici, kterou si to žádá, pokud to chcete dělat "pořádně". Někdo toho možná nechá sám, někdo potřebuje pomoci. Mně pomohl kamarád.  Nejdřív mě svojí snahou děsně štval, ale nakonec všechno dobře dopadlo. Ačkoliv jsem v tom nelítala dlouho, nějaké menší následky to má dodnes.

A tak pořád nahoru a dolů. Jídlo, diety, snažení udržet se ve formě. Každému vyhovuje něco jiného. Asi máme všichni nějaký ten režim, který nám umožňuje udržovat se ve formě. Já jsem prostě časem byla nucená uznat, že nic kromě sportu není dlouhodobě účinné. Překonat lenost není jednoduché, ale úspěchy se časem dostaví. Výčitky svědomí dneska nemám ani tak z přejídání se sladkým, ale z absence v posilovně, nebo když dlouho nejdu běhat.

 A možná to vůbec není jen holčičí záležitost. Jen bych si přála, aby holky a kluci nebyli v dospívání pod takovým tlakem okolí. Může to nadělat spoustu škody, ze které se nemusí taky úplně vzpamatovat.

Autor: Lenka Čenščáková | úterý 4.6.2013 11:07 | karma článku: 13,84 | přečteno: 1028x
  • Další články autora

Lenka Čenščáková

Nevím, kým jsem a kam patřím

Někdo ví od dětství, co bude jednou dělat. Někdo jiný neví vůbec a to může být trochu problém. Bohužel patřím do té druhé skupiny.

31.12.2023 v 9:58 | Karma: 13,66 | Přečteno: 328x | Diskuse| Osobní

Lenka Čenščáková

Terapie psaním 1

Proč nezkusit něco, co údajně funguje. Tenhle článek je moje vzpomínka na prostředí, ze kterého pocházím, do jaké situace jsem se narodila. Zároveň je to pokus vypsat ze sebe určitou marnost, kterou okolo toho všeho stále cítím.

7.12.2022 v 18:08 | Karma: 14,05 | Přečteno: 374x | Diskuse| Osobní

Lenka Čenščáková

S prádlem do prádelny?

Moje první zkušenost s veřejnou prádelnou nedaleko našeho bydliště v Nuslích. Dlouho jsem se bránila, ale nakonec jsem prostě musela jít :).

28.4.2019 v 9:35 | Karma: 18,71 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Lenka Čenščáková

Rehabilitace? Jedině Beroun!

Koncem léta jsem pobývala 3 týdny v Rehabilitační nemocnici v Berouně po operaci bederní páteře. Jestliže máte nějaké potíže (nejen) s pohybovým ústrojím, rozhodně doporučuji RNB vyzkoušet.

11.11.2018 v 22:22 | Karma: 18,66 | Přečteno: 5728x | Diskuse| Osobní

Lenka Čenščáková

Život přistěhovalce do Nuslí

Nusle mají mnoho podob a žijeme tu s rodinou příliš krátce na to, abychom je zcela objevili. Co se však přehlédnout nedá, jsou bezohlední majitelé psů, kteří vytvářejí temný a smradlavý obraz této čtvrti.

20.9.2018 v 14:14 | Karma: 22,30 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

Předsednictvo TOP 09 podpořilo Tuleju. Pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  10:15

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

ANALÝZA: Cesta na Západ. Jak se Česko proměnilo za dvacet let v Evropské unii

30. dubna 2024

Premium Česká republika ve středu oslaví 20 let členství v Evropské unii. Na začátku při vstupu panovala...

Z politiky se vytrácí obsah, mluví do ní natřásající se tetky, říká Decroix

30. dubna 2024

Vysíláme Poslankyně a nová místopředsedkyně ODS Eva Decroix chce zjednodušit rozvody. Spolu s ministerstvem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1417x
Žena vodnář se všemi klady i zápory, které k tomuto znamení patří.

Seznam rubrik