Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kouzelníci, mágové a jiní kejklíři

V prosinci, podle statistik ministerstva, stouply tržby zaregistrovaných restaurací a hotelů na dvojnásobek v porovnání se stejným obdobím předchozího roku. 

Evidované tržby za prosinec 2016 dosáhly téměř 20 miliard korun, zatímco v prosinci 2015 to bylo jen 10 miliard.  Ministr Babiš tvrdící, že se jedná o zásadní krok k narovnání podnikatelského prostředí, tak oponuje kritikům a snaží se nabudit dojem, že EET není pro drobné podnikatele likvidační.

Naopak pan Boleslav Buzek, zakladatel iniciativy Radostné Česko bez EET říká: „Nárůst tržeb o 100% je nesmysl“. V době vyhlášení ještě nejsou k dispozici přesná data – například z přiznání k DPH nebo z daňových přiznání. „V systému ADIS (systém ministerstva financí) jsou navíc značné duplicity dokladů a je tam zapojena i část firem z druhé vlny zavádění EET“.

Ministr Babiš také mluví jen o 104 uzavřených hospodách a současně jedním dechem tvrdí, že hospody uzavřeli jen ti, kteří nepřiznávali tržby, dle statistik pivovarů a distributorů piva to ovšem vychází na víc jak 400 uzavřených hospod.  Podle sdružení místních samospráv ČR, s poukazem na průzkum mezi starosty obcí na začátku prosince, dokonce zaniklo při spouštění EET zhruba 700 hospod zejména v malých obcích.

Takže zkusme zauvažovat na čí straně je pravda. Když ministr Babiš začal propagovat EET, tvrdil, že se inspiroval v Chorvatsku. Ze statistik chorvatského Ministerstva financí lze velice lehce zjistit, že částky za výběr daní se nikterak nezvýšily – výnos DPH kolísá kolem 3 miliard kun měsíčně. Tam podobně jako Babiš v ČR, snížili při zavedení EET DPH v pohostinství z 25 na 10 procent. Ovšem už v březnu 2012 chorvatská vláda zvýšila základní sazbu DPH o 2%.  Nikterak to nepomohlo, míra nezaměstnanosti po zavedení EET, tedy během let 2013 a 2014, vzrostla z 15 na 17%. Také počet osob samostatně výdělečně činných totiž poklesl během těch let o 32 tisíc. A tak v prosinci 2016 chorvatská vláda v rámci daňové reformy vrací DPH na úroveň před zavedením EET. To u restauratérů vyvolalo šok. Varují před dalším zavíráním provozoven i před poklesem kvality.

Také Slovinsko se připojilo v r. 2016 k celounijnímu tažení proti daňovým podvodům. Slovinci zavedli bulharský a chorvatský model pokladen on-line napojených na finanční úřady, podobný jako máme v ČR. Finanční ředitelství Slovinské republiky nešetří informacemi o tom, jak všechno dobře pokračuje. Zvláště prý účtenková loterie, která má motivovat zákazníky, aby požadovali potvrzení o nákupech, a která probíhá pod heslem „Vklopi razum, zahtevaj račun“ (Vezmi rozum do hrsti, žádej účtenku), je velice populární.

Jistou formu EET zavedly i další země. Slovensko, Bulharsko, Švédsko, Rakousko, Maďarsko, Belgie, ovšem jen v Chorvatsku, Bulharsku a Slovinsku mají model podobný EET v ČR.  V žádné ze zmíněných zemí se nepodařilo doložit, že tento nový nástroj proti daňovým únikům skutečně zabral. Výběr DPH kopíruje podle statistik Eurostatu ekonomický růst či pád a vliv elektronických pokladen či EET na tom nic nemění. V mnoha zemích však mají výrazně odlišný model. Rozdíl je v tom, že pokladny fungují „offline“, to znamená, že nemají přímé připojení na finanční úřady. Dokonce v Rakousku musí finanční úředníci evidovat a zdůvodňovat, když se k pokladně některého obchodníka připojí, nemohou jen tak namátkou surfovat v datech, jako v Česku. V Bulharsku během tříletého zavádění klesl počet živnostníků o 18 procent a v Portugalsku v prvním roce o 10 procent. 

Po zavedení jakéhokoliv modelu EET došlo ve všech zemích k propadu počtu živnostníků, růstu počtu nezaměstnaných, k stagnaci ekonomického růstu. Borisov, Reinfeldt, Fico a portugalský předseda vlády Passos Coelho prohráli následující volby (Borisov a Fico se dokázali do čela státu vrátit), belgický premiér Elio di Rupo odpovědný za pokladny v hostincích stihl prohrát volby ještě před jejich zavedením, slovinský premiér Cerar se propadl v žebříčku popularity ze čtvrtého na desáté místo. Také v Rakousku mohou pokladny způsobit politický převrat. Po předběžném zkompletování definitivních čísel o výběru daní po prvním roce fungování elektronických pokladen se dlouholetá velká koalice sociálních demokratů a lidovců se začíná rozpadat.  Hornorakouští lidovci se dokonce po dlouhé době opět spojili s pravicovou FPÖ - Svobodnou stranou Rakouska při společném protestu proti pokladnám a rakouští Svobodní tak mají nakročeno k vítězství v nadcházejících volbách. V Lublani také už kompletují definitivní čísla o výběru daní a podle ministerské databáze inkasoval slovinský stát za prvních deset měsíců 2,71 miliardy eur. To je o necelé procento víc než ve stejném období roku 2015, kdy úředníci vybrali 2,69 miliardy. Přitom Slovincům se loni daně vybírat dařilo, příjmy vyrostly skoro o 4%. Ovšem u DPH, i přes složitou operaci s pokladnami, které měly zabránit únikům, se žádný úspěch nedostavil. Slovincům i Rakušanům stejně tak jako Chorvatům v roce 2013, nezbývá než uznat fiasko.

Ale vraťme se do Česka, nejprve k tvrzení pana ministra Babiše o tom, jak stouply tržby díky EET. Nejenomže nemá žádné relevantní údaje o tržbách za prosinec roku 2015, a tedy nemá s čím srovnávat, ale vzal náhodný vzorek 1600 restaurací. Opět ovšem nikde neuvedl, jakým způsobem vybral onen vzorek a zda ty restaurace poskytly údaje o tržbách za prosinec 2015, či zda si je finanční správa nějak odvodila. Navíc se jedná jen o 4% restaurací, na které spadá povinnost EET. Sama finanční správa k tomu uvedla, že "Vzhledem k tomu, že finanční správa v prosinci 2015 nedisponovala elektronickou evidencí tržeb, tržby dotyčných subjektů za prosinec 2015 bylo nutné vyhledávat v příslušných výkazech individuálně s mimořádnou pracností." To jak je vyhledala, je záhadou, protože údaje poskytované v daňových přiznáních neuvádějí měsíční tržby, povinné kontrolní hlášení funguje až od ledna 2016 a tak jedině lze vytáhnout nějaké údaje z měsíčních hlášení DPH, avšak naprostá většina restaurací, pokud je vůbec plátcem DPH, je čtvrtletním plátcem, tedy zase nerelevantní údaj.  A k tomu ještě zdražení vyvolané zavedením EET.

A tak se k oněm úspěchům nedá říci nic jiného než opět kouzlení s čísly, podobně jako při prosazování EET, kdy nejprve se mělo vybrat 200 miliard, pak 30 a nakonec 18 miliard. Podobně jako při snižování státního dluhu, či sestavování státního rozpočtu se schodkem 70 miliard, aby nakonec vznikl přebytek 60 miliard a to jen díky tomu, že někdo zapomněl na peníze z dotací a ponížil investice.  Babiš se chlubí něčím, co není pravda, žádný zázrak se nekoná, zrovna tak, jako se nekonal v jiných zemích, které nějaký způsob EET zavedly. To, že se za loňský rok státnímu rozpočtu dařilo, to je směs vlivů růstu světové ekonomiky, diletantského plánování státního rozpočtu i toho, že stát nedokáže efektivně hospodařit.

Tedy ministr Babiš s ministerstvem financí se jen svými triky zařadili mezi pouťové mágy, kouzelníky a kejklíře. Jen nevystupuje na poutích, ale v seriózních médiích a tím je to horší. 

Autor: Josef Lebduška | neděle 29.1.2017 8:00 | karma článku: 19,32 | přečteno: 367x
  • Další články autora

Josef Lebduška

Rozpad EU na obzoru?

Spolu s blížícím se koncem roku se, ostatně stejně jako každý rok, se rojí předpovědi, co vše nás čeká v roce 2019.

28.12.2018 v 8:00 | Karma: 21,69 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Fiskální pakt, nebo dluhová past?

Poslanci schválili 1.11. 2018 přistoupení k fiskálnímu paktu EU. Fiskální pakt, jinak Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii, má podle vlády stabilizovat veřejné finance a zabránit zadlužování.

11.11.2018 v 8:40 | Karma: 25,04 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Gender nadevše

Dočetl jsem se ve zprávách, že Česká ženská lobby podala ve čtvrtek trestní oznámení na kněze Petra Piťhu kvůli kázání, které pronesl v katedrále svatého Víta na konci září.

12.10.2018 v 8:00 | Karma: 38,01 | Přečteno: 1464x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Auta ze silnic

Motto: Eurokomisařce pro dopravu Violetě Bulc se nelíbí, že se na silnicích umírá a nepřišla s ničím menším, než auta ze silnic odstraňovat.

18.5.2018 v 8:00 | Karma: 25,36 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Sčítání na obzoru

Tak je to zase tady. Stát potřebuje - tedy spíš pár dobře placených lidí potřebuje ukázat, že jsou k něčemu užiteční. Budeme se sčítat.

11.5.2018 v 8:00 | Karma: 26,28 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1225x
Chci komentovat události veřejného života, jak je vidím já.

Seznam rubrik