Kouzelníci, mágové a jiní kejklíři

V prosinci, podle statistik ministerstva, stouply tržby zaregistrovaných restaurací a hotelů na dvojnásobek v porovnání se stejným obdobím předchozího roku. 

Evidované tržby za prosinec 2016 dosáhly téměř 20 miliard korun, zatímco v prosinci 2015 to bylo jen 10 miliard.  Ministr Babiš tvrdící, že se jedná o zásadní krok k narovnání podnikatelského prostředí, tak oponuje kritikům a snaží se nabudit dojem, že EET není pro drobné podnikatele likvidační.

Naopak pan Boleslav Buzek, zakladatel iniciativy Radostné Česko bez EET říká: „Nárůst tržeb o 100% je nesmysl“. V době vyhlášení ještě nejsou k dispozici přesná data – například z přiznání k DPH nebo z daňových přiznání. „V systému ADIS (systém ministerstva financí) jsou navíc značné duplicity dokladů a je tam zapojena i část firem z druhé vlny zavádění EET“.

Ministr Babiš také mluví jen o 104 uzavřených hospodách a současně jedním dechem tvrdí, že hospody uzavřeli jen ti, kteří nepřiznávali tržby, dle statistik pivovarů a distributorů piva to ovšem vychází na víc jak 400 uzavřených hospod.  Podle sdružení místních samospráv ČR, s poukazem na průzkum mezi starosty obcí na začátku prosince, dokonce zaniklo při spouštění EET zhruba 700 hospod zejména v malých obcích.

Takže zkusme zauvažovat na čí straně je pravda. Když ministr Babiš začal propagovat EET, tvrdil, že se inspiroval v Chorvatsku. Ze statistik chorvatského Ministerstva financí lze velice lehce zjistit, že částky za výběr daní se nikterak nezvýšily – výnos DPH kolísá kolem 3 miliard kun měsíčně. Tam podobně jako Babiš v ČR, snížili při zavedení EET DPH v pohostinství z 25 na 10 procent. Ovšem už v březnu 2012 chorvatská vláda zvýšila základní sazbu DPH o 2%.  Nikterak to nepomohlo, míra nezaměstnanosti po zavedení EET, tedy během let 2013 a 2014, vzrostla z 15 na 17%. Také počet osob samostatně výdělečně činných totiž poklesl během těch let o 32 tisíc. A tak v prosinci 2016 chorvatská vláda v rámci daňové reformy vrací DPH na úroveň před zavedením EET. To u restauratérů vyvolalo šok. Varují před dalším zavíráním provozoven i před poklesem kvality.

Také Slovinsko se připojilo v r. 2016 k celounijnímu tažení proti daňovým podvodům. Slovinci zavedli bulharský a chorvatský model pokladen on-line napojených na finanční úřady, podobný jako máme v ČR. Finanční ředitelství Slovinské republiky nešetří informacemi o tom, jak všechno dobře pokračuje. Zvláště prý účtenková loterie, která má motivovat zákazníky, aby požadovali potvrzení o nákupech, a která probíhá pod heslem „Vklopi razum, zahtevaj račun“ (Vezmi rozum do hrsti, žádej účtenku), je velice populární.

Jistou formu EET zavedly i další země. Slovensko, Bulharsko, Švédsko, Rakousko, Maďarsko, Belgie, ovšem jen v Chorvatsku, Bulharsku a Slovinsku mají model podobný EET v ČR.  V žádné ze zmíněných zemí se nepodařilo doložit, že tento nový nástroj proti daňovým únikům skutečně zabral. Výběr DPH kopíruje podle statistik Eurostatu ekonomický růst či pád a vliv elektronických pokladen či EET na tom nic nemění. V mnoha zemích však mají výrazně odlišný model. Rozdíl je v tom, že pokladny fungují „offline“, to znamená, že nemají přímé připojení na finanční úřady. Dokonce v Rakousku musí finanční úředníci evidovat a zdůvodňovat, když se k pokladně některého obchodníka připojí, nemohou jen tak namátkou surfovat v datech, jako v Česku. V Bulharsku během tříletého zavádění klesl počet živnostníků o 18 procent a v Portugalsku v prvním roce o 10 procent. 

Po zavedení jakéhokoliv modelu EET došlo ve všech zemích k propadu počtu živnostníků, růstu počtu nezaměstnaných, k stagnaci ekonomického růstu. Borisov, Reinfeldt, Fico a portugalský předseda vlády Passos Coelho prohráli následující volby (Borisov a Fico se dokázali do čela státu vrátit), belgický premiér Elio di Rupo odpovědný za pokladny v hostincích stihl prohrát volby ještě před jejich zavedením, slovinský premiér Cerar se propadl v žebříčku popularity ze čtvrtého na desáté místo. Také v Rakousku mohou pokladny způsobit politický převrat. Po předběžném zkompletování definitivních čísel o výběru daní po prvním roce fungování elektronických pokladen se dlouholetá velká koalice sociálních demokratů a lidovců se začíná rozpadat.  Hornorakouští lidovci se dokonce po dlouhé době opět spojili s pravicovou FPÖ - Svobodnou stranou Rakouska při společném protestu proti pokladnám a rakouští Svobodní tak mají nakročeno k vítězství v nadcházejících volbách. V Lublani také už kompletují definitivní čísla o výběru daní a podle ministerské databáze inkasoval slovinský stát za prvních deset měsíců 2,71 miliardy eur. To je o necelé procento víc než ve stejném období roku 2015, kdy úředníci vybrali 2,69 miliardy. Přitom Slovincům se loni daně vybírat dařilo, příjmy vyrostly skoro o 4%. Ovšem u DPH, i přes složitou operaci s pokladnami, které měly zabránit únikům, se žádný úspěch nedostavil. Slovincům i Rakušanům stejně tak jako Chorvatům v roce 2013, nezbývá než uznat fiasko.

Ale vraťme se do Česka, nejprve k tvrzení pana ministra Babiše o tom, jak stouply tržby díky EET. Nejenomže nemá žádné relevantní údaje o tržbách za prosinec roku 2015, a tedy nemá s čím srovnávat, ale vzal náhodný vzorek 1600 restaurací. Opět ovšem nikde neuvedl, jakým způsobem vybral onen vzorek a zda ty restaurace poskytly údaje o tržbách za prosinec 2015, či zda si je finanční správa nějak odvodila. Navíc se jedná jen o 4% restaurací, na které spadá povinnost EET. Sama finanční správa k tomu uvedla, že "Vzhledem k tomu, že finanční správa v prosinci 2015 nedisponovala elektronickou evidencí tržeb, tržby dotyčných subjektů za prosinec 2015 bylo nutné vyhledávat v příslušných výkazech individuálně s mimořádnou pracností." To jak je vyhledala, je záhadou, protože údaje poskytované v daňových přiznáních neuvádějí měsíční tržby, povinné kontrolní hlášení funguje až od ledna 2016 a tak jedině lze vytáhnout nějaké údaje z měsíčních hlášení DPH, avšak naprostá většina restaurací, pokud je vůbec plátcem DPH, je čtvrtletním plátcem, tedy zase nerelevantní údaj.  A k tomu ještě zdražení vyvolané zavedením EET.

A tak se k oněm úspěchům nedá říci nic jiného než opět kouzlení s čísly, podobně jako při prosazování EET, kdy nejprve se mělo vybrat 200 miliard, pak 30 a nakonec 18 miliard. Podobně jako při snižování státního dluhu, či sestavování státního rozpočtu se schodkem 70 miliard, aby nakonec vznikl přebytek 60 miliard a to jen díky tomu, že někdo zapomněl na peníze z dotací a ponížil investice.  Babiš se chlubí něčím, co není pravda, žádný zázrak se nekoná, zrovna tak, jako se nekonal v jiných zemích, které nějaký způsob EET zavedly. To, že se za loňský rok státnímu rozpočtu dařilo, to je směs vlivů růstu světové ekonomiky, diletantského plánování státního rozpočtu i toho, že stát nedokáže efektivně hospodařit.

Tedy ministr Babiš s ministerstvem financí se jen svými triky zařadili mezi pouťové mágy, kouzelníky a kejklíře. Jen nevystupuje na poutích, ale v seriózních médiích a tím je to horší. 

Autor: Josef Lebduška | neděle 29.1.2017 8:00 | karma článku: 19,32 | přečteno: 367x
  • Další články autora

Josef Lebduška

Rozpad EU na obzoru?

28.12.2018 v 8:00 | Karma: 21,69

Josef Lebduška

Gender nadevše

12.10.2018 v 8:00 | Karma: 38,01

Josef Lebduška

Auta ze silnic

18.5.2018 v 8:00 | Karma: 25,36

Josef Lebduška

Sčítání na obzoru

11.5.2018 v 8:00 | Karma: 26,28