Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zásadní ráno

To ráno, kdy jsem zaklepala na dveře koupelny, kde se přítel holil, bylo zásadní. Mohl říct cokoliv, zavřela bych dveře a svět by šel dál. Nechal mě sedět na okraji vany, namydlil si tváře a žiletkou si holil strniště.

Když se dívám na muže, ptám se v duchu, jací jsou. Můj vlastní syn mě učí, že rostou postupně. „Týňušo, ty vobludo, hrrrrr!“ honí psa po pokoji s tenisákem. Ještě včera se pokoušel nacpat velký míč do malého hrnce, který před tím vytáhl z kredence, a rozbrečel se, protože míč se do hrnce prostě nevešel. Milujeme je, syny. Proč nemůžeme milovat ty ostatní? Syny, kteří se narodili jinde, ne nám, vyrostli jinde, ne u nás. Tolik nadějí a vzdechů, tolik vzteku a slz, když my-je, oni-nás opouštějí.

Dívám se do zrcadla, ve svých rysech vidím drobné linky, které mám společné s mým synem. Pak ty drsnější, hlubší, které vyryl čas. Kdo bude milovat mého syna? Už zítra může potkat JI. Už nebudu důležitá. Nechci být. Dál budu u dřezu v kuchyni mýt nádobí, věšet prádlo, umývat podlahu, ale ví bůh, nechci být důležitá. Aby mohl odejít. A vrátit se. A pak ještě 100krát, než to bude zase-úplně-nejlepší.

To ráno, co se přítel holil, jsem seděla v klidu na vaně a přemýšlela o lásce. O tečce pěny na holení na mojí špičce nosu. O chřipce, která mě donutila zůstat v posteli dalších dvanáct hodin. Máznul mi pěnu na pramen vlasů. Dala jsem mu pusu na holá záda. Nejsme si kvit?

To ráno, kdy stál u umyvadla v koupelně, jsem viděla chlapíka, co strávil víkend v posteli. Viděla jsem mladíka, co si došel pro novou žiletku do skříňky v kuchyni, protože zkušenost mu velela nezdrbat si obličej. Viděla jsem kluka, který oplachoval umyvadlo od vlastního strniště, ale ne zas tak moc, aby se někde vousisko neuhnízdilo s vizitkou tady-bydlí-chlap-sám. Viděla jsem syna, dítě ženy, kterou nepoznám, jak ho učí jíst polévku lžící a krájet si řízek, jezdit na kole a používat kapesník.

Úcta, která v nás vyrůstá každodenním zkoušením trenažéru “ŽIVOT“, mi umožnila být paličatá, hrdá, ale i smutná a líná, aniž bych ztratila nit souvislosti. Pamatuji si dědečkovu laskavost, se kterou, kdykoli se ráno holil v kuchyni u zrcadla, mi přistavil vedle sebe starou dřevěnou židli, rozmydlil pěnu a štětkou mi udělal ťupku na nos. „Dědóóóó! Proóóóč?“ ptala jsem se a stírala si bílou pěnu dětskou ručičkou. „Aby sis to pamatovala, proto.“ A ťupnul mi na nos podruhé.

Autor: Kateřina Lavrjuk | pondělí 7.3.2011 5:43 | karma článku: 15,64 | přečteno: 1042x
  • Další články autora

Kateřina Lavrjuk

Golfové brikule

Byl večer, slunce zapadlo za poslední kopec a my se vraceli z golfu. Plácání holí, jak to kdysi můj syn označil, se mi stalo osudným. Kdybych kdysi kdesi nekývla na pozvání "prostě to jet zkusit", všechno by bylo - nejspíš - trochu jinak. Jako obvykle za to mohli kolegové z práce. Když jezdíte denně sedmdesát kilometrů do práce a zpátky, nepobýváte na mnoha dalších místech, než v autobuse, v práci nebo doma... A že to, co se má stát, se stane, kdybyste z práce domů jezdili potrubní poštou, na to vemte jed.

19.12.2013 v 7:10 | Karma: 13,39 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Dětem k vánocům...3

Tak... a tady je ta poslední. Prosím přečtěte si můj článek "Dětem k vánocům...", první díl. Pokusila jsem se vysvětlit, odkud pohádky jsou a pro koho. Mámy a tátové, hodně štěstí, úspěchů, radosti a sil - ať se vám daří :)))

14.12.2013 v 11:12 | Karma: 3,81 | Přečteno: 209x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Dětem k vánocům...2

Posílám do světa druhou pohádku... Pro ty z vás, kteří netušíte, oč běží, mám jediné doporučení - hledejte můj první článek "Dětem k vánocům...". Hodně štěstí, bavte se a užívejte si společně dětství vašich ratolestí, ty roky utečou, jako voda horským potokem...

10.12.2013 v 11:08 | Karma: 6,51 | Přečteno: 249x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Dětem k vánocům...

Blížící se vánoce dělají nejednomu vrásku na čele - co těm dětem... Je to už pěkných pár let, kdy jsem opravdu neřešila co nakoupím, protože nebylo téměř za co. Z té doby, kdy člověk spal pár hodin denně, si výrazně pamatuji každovečerní dilema, kdy se děti dožadovaly pohádky na dobrou noc, ovšem téměř všechny byly k nepoužití - totiž příliš dlouhé. A tak jsem začala pohádky vymýšlet, aby ta banda dala pokoj a já přitom neryla nosem v knížce, když jsem potřebovala včas spát:)

2.12.2013 v 23:36 | Karma: 8,51 | Přečteno: 437x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Jak se zbláznit....do kocoura

Je spoustu věcí, které můžeme dělat, aniž bychom si vůbec uvědomili zázrak tvoření. Někdo vaří, jen tak, doma, aniž by tušil, že je vynikajícím kuchařem. Pak jednou, dvakrát uvaří kamarádům večeři, a časem přijde na to, že je jakoby ponořený do všech těch vůní a ani neví, jak mu uběhl čas. Někdo opravuje auta, nadává a sakruje, dokud tu mrchu závadu nevytáhne na světlo Boží a nesrovná ji tak, aby zase šlapala jako hodinky. Každý z nás, bez vyjímky, něco dělá právě takhle. Ponořený do věci, nevnímá čas, dokud se nepostaví s vítězným "MÁM TO!".

18.11.2013 v 22:19 | Karma: 9,06 | Přečteno: 560x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1253x
Pracující máma a cestovatelka, cizinec ve vlastní zemi, kterému se cizina domovem stát nestihla.