Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsem jako vítr..

Jsem jako vítr, který cítím v obličeji. Zdálky poznám jaro. Podzim v konečcích prstů, jeho první zašimrání v nose v půlce srpna.

Vzpomínám na babičku, jak usínala ve veliké dřevěné posteli a učila mě odříkat Otčenáš. Rozkládala mi pružinové lehátko vzadu v pokoji vedle prádelníku. To lehátko bylo krátké a já se v noci budila, kdykoli moje nohy zabloudily na studené lakované dřevo prádelníku. "Všeho do času, Pán Bůh na věky," říkala. Co měla, dala dětem. Co měla pak, dávala nám, vnoučatům. "Nic si tam neodnesu," povídala s úsměvem.

Když ji za pár let přivezli bratránci z Prahy k nám, museli ji vynést v sedě na židli do druhého patra. Byla jak věchýtek, pomalu nevěděla o světě. Najednou byla jiná. Žila ve světě, který už nebyl, nepoznávala nás, zlobila se, plakala, jindy se celá zmatená ptala, kdy pojede domů. Tenkrát, když ji kluci vynesli nahoru na židli, se k nám naposledy vrátila. Zemřela tři dny před mými osmnáctými narozeninami. Doma zbyla vůně léků, pár prostěradel obarvených genciánkou a pocit, že babička k nám patří a tak už to zůstane.

Kdykoli zafouká první podzimní vítr, připomene mi znovu, že rodina nezačíná ani nekončí, tak jako moře nekončí tou vodou, kterou držíme v dlani. Když jsem se s dětmi odstěhovala do jižních Čech, pronajala jsem si jediný volný pokoj v domě mého mladšího bratra. Spali jsme na dvou postelích přistrčených k sobě. Noc co noc jsem dumala, co s tou mezerou mezi postelemi, až jsem našla na půdě staré rozkládací křeslo. Když děti usnuly, slastně jsem se zavrtala do svého. Když se vzbudily, přelezla jsem zpátky.

Měli jsme jednu šatní skříň, pár poliček, starý kufr na hračky. Ale stůl se do pokoje nevešel. Prostírala jsem ubrus na koberec, seděli jsme na polštářích a hráli si, že jsme v Číně. Z té doby pochází naše pomazánka Kukučovka. Je to docela obyčejná pomazánka z rybiček, ale nůž, kterým jsem krájela cibuli, byl tak tupý, že cibule byla spíš na kusy než kousky. Každý, kdo si namazal housku, dělal pořád: "Kukuč! Kampak mi ta cibule spadla?" O pár let později pro mě budou ostré nože známkou dobré, svým způsobem blahobytné domácnosti.

Když bloumám vzpomínkami, zastaví mě to, co mě zaujalo, co změnilo můj názor. Vzpomínám na práci v Německu. Bylo krátce po revoluci, ty obchody, výklady, ty ceny! Kupovala a vozila jsem domů všechno. Mýdla, šampony, oblečení. Po pár měsících jsem seděla v café u nákupní zóny a přemýšlela, co dál. "Kup si last minute a odleť někam na dovolenou. Užij si to." radil mi přítel. Letět se mnou nemohl. "A co tam budu dělat - sama?" Vydělávat a utrácet peníze bylo fajn, ale životní styl Němců mi najednou připadal strohý, přeplánovaný, stereotypní, bez dobrodržství, prázdný. Toužila jsem udělat změnu. Vrátila jsem se domů, do Čech. Na otázku "Proč jsi tam, proboha, nezůstala?" jsem těžko hledala odpověď. Měla jsem tam všechno, ale svým způsobem nic. Během následujících let, kdykoliv pocítím, že mám navenek všechno, ale uvnitř mi něco zoufale chybí, budu odkládat způsob života, který mi přestal vyhovovat, abych hledala jiný.

Na teplém místečku sekretářky ředitele koželužny, kam mě přijali pro perfektní němčinu, jsem vydržela necelé tři týdny. Kromě vaření kávy a zvedání telefonu, který zazvonil třikrát za dopoledne, se tam nic nedělo. "Chcete víc peněz?" ptal se ředitel, když jsem mu přinesla výpověď. "Ne. Nemá to smysl: není tu co dělat." odpověděla jsem něco v tom smyslu a nastoupila do porodnice jako uklízečka. Aspoň budu užitečná, říkala jsem si. Uklízečku potřebovali. Po šesti týdnech mi bylo jasné, že uklízečku potřebují, ale bez mozku. Když jsem to vyprávěla večer v baru, kde jsme se scházeli s kamarády a spolužáky, propukl všeobecný řehot: "A co´s čekala?" "V Německu musíš používat mozek i když začínáš u nádobí, jinak něco rozbiješ a na minutu vyletíš!" oponovala jsem. "Když chceš používat mozek, pojď k nám. Fakturantka šla na mateřskou. Umíš na počítači?" Neuměla jsme ani ťuk, kromě psaní všema deseti. Můj první počítač, 486-ka, byl dost dobrý na to, aby mě zaměstnal na dalšího půl roku. "Chci jinou práci," šla jsem za vedoucím, "tohle už umím a je to pořád dokola." Paní, které jsem měla pomáhat se zpracováním saldokonta, chyběl do důchodu snad rok. Obava, že díky mě přijde po spoustě odpracovaných let o místo, z ní přímo čišela. Chtěla jsem pryč. Pryč z té kanceláře, nebo se zblázním. Dnes už nevím, jak jsem přišla na nápad jít sázet stromky do lesa. Krkonoše byly moc blízko. Dopadla mi Šumava.

Byla to hrozná dřina. Fořt mi pomohl najít ubytovnu a přidělil první paseku nad Železnou Rudou. Ráno šest kilometrů tam, večer zpátky. Fořt se vsázel v hospodě, že nevydržím ani měsíc. Byl květen a všude ležel sníh. Ohromila mě samota v těch lesích. Denně mě překvapovalo počasí. Pak přišel červen a na ubytovnu přibyli tři Ukrajinci. Jeden z nich byl můj budoucí manžel. Vzali jsme se ješte ten rok v listopadu, na Zakarpatské Ukrajině. Narodil se nám syn, za necelé tři roky po něm dcera. Dvakrát jsme se z Čech na Ukrajinu stěhovali, abychom zjistili, že práci tam nesežene. Nakonec jsme spolu seděli u stolu v kuchyni, v Čechách: "Zůstaneme tady." řekla jsem. "Ne." řekl on. Byl konec. Rozvedli nás na podzim, pět let od našeho sňatku.

Žila jsem u rodičů. Sklízeli jsme ovoce, pěstovali zeleninu, zavařovali marmelády a okurky. Chovali králíky a prasátka. Chodila jsem na brigády. Svět se mi smrsknul na cestu do školky, na zahradu a domů. Vymalovala jsem dětem pokojíček pohádkovými postavami. Dědeček a babička, jak jsme je oslovovali, byli skvělí. A já se začínala pomalu rozhlížet, co dál. Dívala jsem se na děti, viděla tu samou základku, do které jsem chodila já a přepadal mě pocit, že život jde pozpátku nebo se opakuju. Začala jsem se shánět po alternativních školách. Objevila jsem Waldorfskou školu a po roce od rozvodu  se odstěhovala s dětmi do Písku...

Jsem jako vítr, který cítím v obličeji. Stejně jako zdálky poznám jaro, jako ucítím první částečky podzimu, vycítím změnu. Neletím a nespěchám jí vstříc, jako bouřlivý příval deště. Teď už ne. Jsem jako rosa. Pomalu přijímám podzimní chlad, zvykám si v myšlenkách na severní vítr a až přijde a přinese první mrazík, proměním se v jinovatku. Stejně jako moje babička, ani já si "tam" nic neodnesu. Snad kromě pevného přesvědčení, že život, můj život, lze naplnit jen tímto způsobem. Pomaloučku přijmout jeho proud, projít po částečkách každou jeho změnu, až do úplného konce.

Autor: Kateřina Lavrjuk | úterý 11.10.2011 7:17 | karma článku: 8,62 | přečteno: 438x
  • Další články autora

Kateřina Lavrjuk

Golfové brikule

Byl večer, slunce zapadlo za poslední kopec a my se vraceli z golfu. Plácání holí, jak to kdysi můj syn označil, se mi stalo osudným. Kdybych kdysi kdesi nekývla na pozvání "prostě to jet zkusit", všechno by bylo - nejspíš - trochu jinak. Jako obvykle za to mohli kolegové z práce. Když jezdíte denně sedmdesát kilometrů do práce a zpátky, nepobýváte na mnoha dalších místech, než v autobuse, v práci nebo doma... A že to, co se má stát, se stane, kdybyste z práce domů jezdili potrubní poštou, na to vemte jed.

19.12.2013 v 7:10 | Karma: 13,39 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Dětem k vánocům...3

Tak... a tady je ta poslední. Prosím přečtěte si můj článek "Dětem k vánocům...", první díl. Pokusila jsem se vysvětlit, odkud pohádky jsou a pro koho. Mámy a tátové, hodně štěstí, úspěchů, radosti a sil - ať se vám daří :)))

14.12.2013 v 11:12 | Karma: 3,81 | Přečteno: 209x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Dětem k vánocům...2

Posílám do světa druhou pohádku... Pro ty z vás, kteří netušíte, oč běží, mám jediné doporučení - hledejte můj první článek "Dětem k vánocům...". Hodně štěstí, bavte se a užívejte si společně dětství vašich ratolestí, ty roky utečou, jako voda horským potokem...

10.12.2013 v 11:08 | Karma: 6,51 | Přečteno: 249x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Dětem k vánocům...

Blížící se vánoce dělají nejednomu vrásku na čele - co těm dětem... Je to už pěkných pár let, kdy jsem opravdu neřešila co nakoupím, protože nebylo téměř za co. Z té doby, kdy člověk spal pár hodin denně, si výrazně pamatuji každovečerní dilema, kdy se děti dožadovaly pohádky na dobrou noc, ovšem téměř všechny byly k nepoužití - totiž příliš dlouhé. A tak jsem začala pohádky vymýšlet, aby ta banda dala pokoj a já přitom neryla nosem v knížce, když jsem potřebovala včas spát:)

2.12.2013 v 23:36 | Karma: 8,51 | Přečteno: 437x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Jak se zbláznit....do kocoura

Je spoustu věcí, které můžeme dělat, aniž bychom si vůbec uvědomili zázrak tvoření. Někdo vaří, jen tak, doma, aniž by tušil, že je vynikajícím kuchařem. Pak jednou, dvakrát uvaří kamarádům večeři, a časem přijde na to, že je jakoby ponořený do všech těch vůní a ani neví, jak mu uběhl čas. Někdo opravuje auta, nadává a sakruje, dokud tu mrchu závadu nevytáhne na světlo Boží a nesrovná ji tak, aby zase šlapala jako hodinky. Každý z nás, bez vyjímky, něco dělá právě takhle. Ponořený do věci, nevnímá čas, dokud se nepostaví s vítězným "MÁM TO!".

18.11.2013 v 22:19 | Karma: 9,06 | Přečteno: 560x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1253x
Pracující máma a cestovatelka, cizinec ve vlastní zemi, kterému se cizina domovem stát nestihla.