Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jiný svět

Snad nikdy nezapomenu na tu mrazivou, zasněženou noc. Vstávali jsme v půl páté a v chalupě bylo tak chladno, že sotva jsem vylezla z postele, rozdrkotaly se mi zuby. Oheň samozřejmě vyhasl. Obyčejná kamna na dřevo, byť úplně uzavřená, vyhořela tak za dvě hodiny. Nezatápěj, ohřejeme se u našich.

Nabalila jsem se do svetrů, nazula teplé boty a vyšla ven. Vítr si hrál s prašanem a sčesával ho ze střech, sypal dvůr i zahradu a spršku mi dopřál za krk. Opatrně jsem sešla mramorové schůdky, pár kroky přešla dvorek a zaklepala u protějších dveří. Svítilo se. Otevřel tatínek. Pojď dovnitř. V kuchyni u rodičů bylo teplo, staří vstávali časně. Tatínek měl na hlavě beranici a vyšel v kožíšku pro dřevo do kůlny. Maminka se právě přezouvala z bačkor do vysokých, teplých bot. To je bída, tahle zima. Postavila přede mne hrnek s kávou. Pij, ať máš sílu. Bude se těžko chodit. Tolik sněhu.

Káva byla teplá, sladká a maminka mi do ní cvrkla mléko. Vždycky trochu schovala na ráno, věděla, že černou kávu já nerada. Jestli budu jíst? Ne, nebudu. Bylo moc brzo. Můj sladký novomanžel vešel do kuchyně. Maminka mu osmažila pět vajec na sádle, ukrojila dva krajíce chleba a vyšla přes dvorek do komory, aby mám zabalila jídlo na cestu. Karbanátky, pečenou slepici, chleba. Všechno do papíru a tašek, aby se nic nezamastilo. Ze sklepa přinesla jablkovici. Ještě včera ji procedila přes dřevěný popel, aby nebyla cítit. Dvoulitrová láhev, pevně uzavřená, skončila na dně cestovní tašky. Máme dvě, jsou dost těžké. Jak to uneseme? Půjde s námi tatínek, už se přezouvá do lepších, pevnějších bot.

Ještě si sedneme na cestu. Maminka na stoličce, manžel na druhé, tatínek na gauči. Na chvilku se zastavil čas. Šťastně dojeďte, zdrávi se vraťte. Tatínek vstává první, manžel vyskočí. Loučím se s maminkou, dlouho ji neuvidím. Vyjdeme ze dveří kuchyně přímo na dvůr, ze dvora na cestu, cestou podél domů dál, až na konec vesnice. Jak je to daleko? Tady autobus nejezdí, musíme na křižovatku. Jediná pouliční lampa stála uprostřed vesnice, kterou jsme nechali za zády. Sleduji jen tatínkovu beranici před sebou. Je úplně bílá, zasněžená. Nesu jen malý batůžek, přesto se začínám potit. Nemůžeme jít pomaleji? Ne, spěcháme. Nezůstávej pozadu. Jdu poslední. Točí se mi hlava, obličej mám mokrý od sněhu a ten se sype víc a houšť.

Konečně jsme na křižovatce u mostu. Nikde ani živáčka. Asi dvacet metrů před námi svítí mdle lampa. Najednou se objeví postava. Autobus? Už odjel, v pět ráno místního času. Ale jezdívá ještě jeden někdy po šesté, támhle dole. Postava si zapálí cigaretu a zmizí do tmy. Loučíme se tatínkem, podávám mu ruku. Přeje nám šťastnou cestu. Manžel bere obě napěchované tašky. Je vysoký, hubený, ale šlachovitý a pevný. Je mi zle, říkám po dalších deseti minutách chůze. Kátěnko, teď s tím nic neudělám. Pojď, dojdeme tam dolů, pak si odpočineš. V dálce se objevují další rozcestí s lampou. Manžel skládá tašky do sněhu. Dřepne si, abych si mu mohla sednout alespoň na koleno. Vstávám vzápětí, v propoceném oblečení se mi dělá rychle zima.

Za další půlhodinu se přikodrcá minibus. Řidič kouří, kašle a hartusí. Houkne na postavy vzadu, ať mi udělají místo, ať prý se mu tam nesložím.Sedáme s manželem na volné dvousedadlo. Jsem vymrzlá a pode dveřmi profukuje, autobus stěží ohřeje nohy řidiče. Opírám si hlavu o manželovo rameno a usínám. Čeká nás sto padesát kilometrů k prvním hranicím a ještě netušíme, že drkocavá jízda potrvá téměř šest hodin.

Dojeli jsme dobře, ačkoliv ne bez obtíží. Miminko, které jsme chránili tu temnou, mrazivou noc a nejednu další, se na jaře narodilo šťastně. Byl to kluk a dostal jméno po našem tatínkovi. Je těžké uvěřit, že od té noci neuplynulo ani půlstoletí. Jiný svět? Dělí nás jen patnáct let a …tisíc kilometrů…

Autor: Kateřina Lavrjuk | středa 2.2.2011 11:56 | karma článku: 8,54 | přečteno: 806x
  • Další články autora

Kateřina Lavrjuk

Golfové brikule

Byl večer, slunce zapadlo za poslední kopec a my se vraceli z golfu. Plácání holí, jak to kdysi můj syn označil, se mi stalo osudným. Kdybych kdysi kdesi nekývla na pozvání "prostě to jet zkusit", všechno by bylo - nejspíš - trochu jinak. Jako obvykle za to mohli kolegové z práce. Když jezdíte denně sedmdesát kilometrů do práce a zpátky, nepobýváte na mnoha dalších místech, než v autobuse, v práci nebo doma... A že to, co se má stát, se stane, kdybyste z práce domů jezdili potrubní poštou, na to vemte jed.

19.12.2013 v 7:10 | Karma: 13,39 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Dětem k vánocům...3

Tak... a tady je ta poslední. Prosím přečtěte si můj článek "Dětem k vánocům...", první díl. Pokusila jsem se vysvětlit, odkud pohádky jsou a pro koho. Mámy a tátové, hodně štěstí, úspěchů, radosti a sil - ať se vám daří :)))

14.12.2013 v 11:12 | Karma: 3,81 | Přečteno: 209x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Dětem k vánocům...2

Posílám do světa druhou pohádku... Pro ty z vás, kteří netušíte, oč běží, mám jediné doporučení - hledejte můj první článek "Dětem k vánocům...". Hodně štěstí, bavte se a užívejte si společně dětství vašich ratolestí, ty roky utečou, jako voda horským potokem...

10.12.2013 v 11:08 | Karma: 6,51 | Přečteno: 249x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Dětem k vánocům...

Blížící se vánoce dělají nejednomu vrásku na čele - co těm dětem... Je to už pěkných pár let, kdy jsem opravdu neřešila co nakoupím, protože nebylo téměř za co. Z té doby, kdy člověk spal pár hodin denně, si výrazně pamatuji každovečerní dilema, kdy se děti dožadovaly pohádky na dobrou noc, ovšem téměř všechny byly k nepoužití - totiž příliš dlouhé. A tak jsem začala pohádky vymýšlet, aby ta banda dala pokoj a já přitom neryla nosem v knížce, když jsem potřebovala včas spát:)

2.12.2013 v 23:36 | Karma: 8,51 | Přečteno: 437x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Lavrjuk

Jak se zbláznit....do kocoura

Je spoustu věcí, které můžeme dělat, aniž bychom si vůbec uvědomili zázrak tvoření. Někdo vaří, jen tak, doma, aniž by tušil, že je vynikajícím kuchařem. Pak jednou, dvakrát uvaří kamarádům večeři, a časem přijde na to, že je jakoby ponořený do všech těch vůní a ani neví, jak mu uběhl čas. Někdo opravuje auta, nadává a sakruje, dokud tu mrchu závadu nevytáhne na světlo Boží a nesrovná ji tak, aby zase šlapala jako hodinky. Každý z nás, bez vyjímky, něco dělá právě takhle. Ponořený do věci, nevnímá čas, dokud se nepostaví s vítězným "MÁM TO!".

18.11.2013 v 22:19 | Karma: 9,06 | Přečteno: 560x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1253x
Pracující máma a cestovatelka, cizinec ve vlastní zemi, kterému se cizina domovem stát nestihla.