Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Pride" homosexuálů.

Je kolem toho dnes hodně řečí, dovolím si tedy přispět svým názorem. Pan Hájek do toho pořádně hráb a ohlasy byly rovněž zajímavé. Zapojily se naše politické elity a také diskuse svědčí o tom, že je v této věci naše společnost hodně polarizována. Musím se přiznat - zatímco dělící čára mezi pro a nebo proti jde napříč společností, já tuto dělící čáru pociťuji v sobě. na jedné straně mám pochopení pro homosexuální i lesbické vztahy, na druhé straně se mi jeví heterosexuální vztah přirozenější hned vysvětlím, co tím myslím.

V první řadě cítím potřebu se vypořádat s pojmem deviace, který se stal jádrem kritiky Hájkových oponentů. Ze sociologie výme, že deviací se značí odchylka od normálu. V sociologii nemá pejorativní charakter - za deviaci se považuje například nemoc. Ze sociologického hlediska je nemoc druh společenské deviace. Z tohoto hlediska je vůbec nemoc velice vágně definována, jako druh společenské deviace, která znemožňuje člověku plnit svou sociální roli a která nemůže být odstraněna pouhým chtěním. Pokud tedy Hájek použil termín deviace v sociologickém smyslu, nemusel tím mít na mysli něco dehonestujícího. Jiná věc však je, jak se slovo deviace chápe veřejností. Většině lidí hned naskočí - deviant, zvrhlík, sexuální aberant. atd. Pokud Hájek počítá s tím, že jeho názory nebudou číst jen sociologové, měl by volit vhodnější slova.

Ještě jiná věc však je podstata problému. P. Hájka pravděpodobně trápí, že příslušníci homosexuální minority jsou na svou úchylku hrdí. Možná se mu v paměti vynořují slova Písma: Chlubí se tím, za co by se měli stydět.

Nás tedy zajímá, zda být homosexuálem je důvod k hrdosti.

Řekněme, že ano.

Za prvé - Podle Freuda je sexualita primárně nediferncovaná - existuje sexuální pud, který touží být ukojen, prostředek k  ukojední pudu je až sekundární. Je tedy homosexualita stejně sekundární, jako heterosexualita.

Za druhé: Společnost dosud zůstvá v předsudcích proti homosexuálům. Přiznat se ke své minoritní orientaci je tedy  výrazem odvahy jak vůči rodině, tak společnosti a pomáhá cestě ke skutečné rovnoprávnosti

Za třetí: Nejlepší způsob, jak se vypořádat s něčím, co druzí považují za hendikep, je odhodit falešný stud a zaujmout pozici na druhé straně spektra - hrdost. Je to podobné, jako v době národního obrození -  prohlásit se Čechem. (příklad)

Za čtvrté: Od současné vlády se očekává úcta k menšinám. nejlepším způsobem, jak zjistit, jak na tom vláda je, je uspořádat podobnou akci. Být tedy smířený s tím, že jsem homosexuálem - být pouze tolerovaný - je málo, míň než nic. Být hrdý je výzva.

Za páté:V přírodě samotné neexistují jen heterosexuální vztahy. I mezi zvířaty můžeme vidět homosexuální chování.

Ale proti je - z homosexuálního svazku se nemohou rodit děti. Jestliže je sexualita zaměřena směrem k reprodukci, pak tam, kde se toto přirozené poslání nemůže realizovat již z povahy samotného aktu,  se jedná od odchylku od většinové normy (ze sociologického hlediska o deviaci)

K prvému lze říci: Způsob ukojení sexuálního pudu není morálně indiferentní. Stále existují způsoby, které jsou pokládány za nepřijatelné (pedofilie, znásilnění). Co je a co není v oblasti sexuálního ukájení správné, není dáno jen stavem společnosti, ale také způsobem realizace sexuálního aktu...

Ke druhému: Předsudky společnosti nejsou něco, proti čemu je třeba za každou cenu bojovat. Dnešní svět se mění velice rychle - předsudky nás zakotvují v realitě, jedině díky mnohým z nich neztrácíme orientaci a jsme schopni přijmout nastávající změny. Největší předsudek je boj proti předsudkům.

 Ke třetímu: Tento postoj je sice terapeuticky účinný, ale nijak nevypovídá o tom, jaké povahy je to, s čím se chceme vyrovnat.

Ke čtvrtému: Být hrdý na to, co mám od přírody dáno, není vždycky nejlepší způsob, jak se vyrovnat sám se sebou. Od mnohých žen slýcháme oprávněnou výtku adresovanou mužům: když nemá muž na co být hrdý, je hrdý na to, že je muž. Snad by se i u homosexuálů našlo něco jiného nač být hrdý, než na svou orientaci.

K pátému. Příroda je eticky indiferentní. Kromě toho - pokud se něco děje, neznamená to, že se dít má - naturalistický omyl.

Mám mezi homosexuály výborné kamarády, a vidím, že stále s něčím bojují a snaží se s něčím vyrovnat. Pochybuji, že se jim to podaří pocitem hrdosti nad svou orientací.

Autor: Tomáš Lajkep | sobota 6.8.2011 16:18 | karma článku: 21,26 | přečteno: 1839x
  • Další články autora

Tomáš Lajkep

Do EU bych šel i s nepoctivcem, do Ruska ani s poctivcem.

Je mi jasné, že za tohle mnoho pochvaly nezískám. Ale co, o to mi nejde a já na to nestůňu. Ale je to nyní pro mě tak, že nezáleží moc na tom s kým, ale na tom kam.

9.4.2018 v 11:31 | Karma: 16,88 | Přečteno: 361x | Diskuse| Hyde park

Tomáš Lajkep

Utřel ho

Kdysi jsem četl od Šukšina jednu povídku ze sbírky povídek Směšné lásky. Bylo to o tom, že na vesnici přijel jeden akademik, a že v rámci dikuse s ním tam byl také jeden človíček, který

25.1.2018 v 11:05 | Karma: 16,20 | Přečteno: 600x | Diskuse| Hyde park

Tomáš Lajkep

Porušení lékařského tajemství

K diskusi ohledně lékařského tajeství a jeho porušení, lze uvést následující: lékařské tajemství má své důvody, ne že je to někde napsáno

11.11.2017 v 14:14 | Karma: 10,97 | Přečteno: 787x | Diskuse| Hyde park

Tomáš Lajkep

Zeman zhnovu kandiduje

Vážení čtenáři, dovolte mi abych se Vám předstatvil. V devadesátých letech a později jsem učil lékařskou etiku a byl jem pimářem dětské psyhiatrické nemocnice. Jsem lékař a dělal jsem nějakou dobu i gerentopsychitii a běžnou

6.11.2017 v 13:56 | Karma: 18,61 | Přečteno: 544x | Diskuse| Hyde park

Tomáš Lajkep

ANO a vláda

Já si myslím, že kdo vyhraje volby, má nový problém. Lidem se řekne, že s tím nejdu a s tím ano, ale po volbách už je to třeba zase jinak. Náhle se objevují další

27.10.2017 v 15:03 | Karma: 10,01 | Přečteno: 335x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Referendum o euru v debatě iDNES.cz podpořili Dostálová, Konečná a Mach

29. května 2024  12:24,  aktualizováno  3.6 12:37

Aktualizujeme „Green Deal je možná dobrá myšlenka, ale provedení je špatné,“ řekl Alexandr Vondra z ODS, který...

Kvíz o EU vyhráli Vondra s Kolajou. Dostálová pohořela na počtu hvězd

3. června 2024  12:13,  aktualizováno  12:34

Kolik má europarlament poslanců? Kolik jich zastupuje Česko? A kolik jsme dosud měli eurokomisařů?...

Černý kašel slábne, hodnotí zdravotníci. Na počtu nakažených to ještě není vidět

3. června 2024  12:19,  aktualizováno  12:25

Za minulý týden přibylo podle dat Státního zdravotního ústavu 1502 nových případů černého kašle,...

Zaplavený jih Německa zasáhnou další lijáky. Řezno vyhlásilo stav katastrofy

3. června 2024  8:01,  aktualizováno  12:14

Jih Německa, který čelí záplavám, zasáhnou další vydatné lijáky, varují meteorologové. Řezno kvůli...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Lékař, filosof

Seznam rubrik