Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Režie jakž takž, herecké výkony dobré, jen film nestál za nic

Někdy si dělám ve veřejné knihovně zoufalou legraci. „Nemáte, prosím, něco báječného, chytrého a přitom vtipného, co jsem ještě nečetl?“ Knihovnice krčí rameny. „Knížek vychází spousta. Ale ty od srdce a pro zasmání nějak chybí.“

No nic, není každý den posvícení. Tak jinak: co když se urodí něco báječného v televizi? Že se to nekoná v kinech, na to jsem si už zvykl a na současné české filmy do kina už raději nechodím. Přesto hledám, protože člověk nemůže být stále dokola živ jen z filmů Světáci, Rozmarné léto, Hoří, má panenko či Postřižiny… Prostě to je má současná obsese (nutkavé jednání). Rád a s chutí bych se podíval na nějaký nový, báječný a vtipný příběh z domácí produkce. A nemusí jít jen o břesknou komedii, ale o takový celkově napínavý a přitom elegantní filmeček na večer, kdy si chce člověk odpočinout a současně se příjemně pobavit.

Jelikož nejsem pravidelný divák, úmyslně se vyhýbám seriálům, které na sebe úzce navazují. Abych si je nahrával, z toho jsem se už vyléčil. Stejně mě nakonec zavalila kupa blábolů a banalit, že jsem velmi záhy ztratil důvod se na to dívat dál (až do úplného konce či bezvědomí). Prosím, píšu o české domácí produkci. Přitom Praha je plná (alespoň dle rozmanitých rozhovorů v časopisech) Umělců a předních Tvůrců, kteří teď konečně chystají něco „překvapivého“. Copak nikdo neumí natočit podobné seriály jako byl například americký seriál Ally McBealová či pohřebácký seriál Odpočívej v pokoji? Ano, chápu, peníze! Obvyklá výmluva. Jenže právě tomuto argumentu moc nevěřím! Z mnoha příkladů vím, že se i za relativně málo peněz dá v domácích poměrech udělat hodně muziky. Copak protahovaná sračka o ničem peníze nestojí?  

Nyní konečně svitla pro moji vyprahnou duši filmového i televizního fandy naděje. Nova začala vysílat dvanáct uzavřených příběhů s názvem Soukromé pasti. Šéfka projektu Tereza Kopáčová je sympatické a ambiciózní děvče, které se osvědčilo jako šéfredaktorka v médiích, tak snad něco o současném světě ví. Jako divák vždy rád vidím v hlavní roli Táňu Vilhelmovou, zejména když její matku hraje Libuše Šafránková (sakra, to stárneme!). Pouze režisérka Lenka Wimmerová mi byla trochu podezřelá. Ve funkci produkční ji znám, jako režisérku nikoliv. Ale co, vzal to čert! Prostě se už konečně chci na NĚCO POŘÁDNÝHO kouknout. Dokonce jsem si schoval ovladač, abych to po prvních pěti minutách nevypnul (jak je u mě běžné).

Popisovat filmový (televizní) příběh nebudu. Audiovizuální zážitek je nepřenosný. Nakonec režie jakž takž, herecké výkony dobré, jen ten film nestál za nic. Osmdesát minut nudy o ničem. Prý to vychází z nějakého rumunského modelu a je to určeno zejména pro ženy. Mám si to přeložit, že to je vlastně takový rumunský příběh pro služky, jak kdysi charakterizoval pokleslé čtivo Karel Čapek?

Nakonec jsem zjistil, že si u nové premiéry stejně čtu noviny a jen po očku sleduji, jak to nakonec dopadne. A znovu píšu, že lituji diváky, kteří jsou závislí na televizi a na tom, co jim předhodí naši „tvůrci“. I když…

Vím, že právě tenhle projekt měl cestu na televizní obrazovky docela složitou. Dlouho vyčkával u ledu, než ho NOVA pustila mezi lidi. Je velice chválihodné, že se komerční televize snaží o jakési vzkříšení původních „inscenací“. Je skvělé, že oslovila naše přední herce. Je potěšitelné… Jen se na to nedá dívat!

Příští středu uvidíme na obrazovkách další příběh. Opět v režii Lenky Wimmerové (pokud se domníváte, že měla něco společného s komikem Jiřím Wimmerem, tak se domníváte správně). V příběhu se objeví Sandra Nováková či Zuzana Bydžovská. Opět to bude trvat osmdesát minut. Budou pro mě – jako mírně rozmazleného diváka – opět zcela promarněné? Přesto se asi podívám. Rád bych věřil na zázraky… Opravdu nechci jen tak odstřelovat. Věřte mi, velice rád a s chutí bych konečně někoho pozlatil. Dočkáme se?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Lajdar | čtvrtek 11.9.2008 8:50 | karma článku: 14,62 | přečteno: 2097x
  • Další články autora

Milan Lajdar

Předvánoční předsevzetí

Občas podlehnu tlaku okolí, situace či nabídky a udělám něco, co ve skutečnosti ani učinit nechci. Proto jsem vše sepsal, abych předvánočnímu času podléhal jen minimálně nebo vůbec.

13.11.2018 v 15:13 | Karma: 8,52 | Přečteno: 321x | Diskuse| Společnost

Milan Lajdar

Nic není v Čechách zbytečnějšího než senát

Tolik humbuku a povyku pro nic. Senát byl hloupost ještě dřív než vůbec vznikl. Sice slyším trapné úvahy o horní a dolní komoře, ale nejsme Amerika, ani antický Řím.

14.10.2018 v 16:09 | Karma: 47,08 | Přečteno: 7483x | Diskuse| Politika

Milan Lajdar

Blboun evropský (česká varianta) – 3. část

Jak je v Čechách pravidlem, leccos je úmyslně nohama vzhůru, takže domácí poddruh – blboun sociální není v pravém slova smyslu hloupý, neschopný a ohrožující druh, ale je naopak rozbujelý, parazitický a nepokrytě vyčůraný.

6.8.2018 v 6:15 | Karma: 23,59 | Přečteno: 615x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Lajdar

Blboun evropský (česká varianta) – 2. část

V první části jsme zmapovali několik typických poddruhů blbouna evropského, který se rozšířil zejména po sjednocení Evropy a zrušení hranic. Využil nové reality a zatím úspěšně prosperuje zejména v Bruselu a okolních státech.

1.8.2018 v 13:08 | Karma: 29,50 | Přečteno: 636x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Lajdar

Blboun evropský – 1. část

Sice původní druh, který však léty ztratil veškeré obranné instinkty. Vyskytuje se po celé Evropě, kde jsou jeho typické poddruhy: například blboun bruselský, blboun španělský, blboun německý (přezdívaný Merkelová) apod.

30.7.2018 v 10:15 | Karma: 36,99 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Prodej stavebního pozemku 2 000 m2
Prodej stavebního pozemku 2 000 m2

Konečná, Vratimov - Horní Datyně, okres Ostrava-město
3 800 000 Kč

  • Počet článků 235
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1513x
Lehce zapšklý optimista...

Seznam rubrik