Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blboun evropský (česká varianta) – 2. část

V první části jsme zmapovali několik typických poddruhů blbouna evropského, který se rozšířil zejména po sjednocení Evropy a zrušení hranic. Využil nové reality a zatím úspěšně prosperuje zejména v Bruselu a okolních státech.

Pochopitelně se nabízí otázka, které poddruhy úspěšně prosperují v našem specifickém domácím prostředí. Dalo by se totiž úspěšně předpokládat, že zde díky neskutečným dějinám a české povaze existuje mnoho rozmanitých forem. Ale není tomu tak. Zařazovat například konkrétní české politiky do specifických poddruhů blbounů evropských není možné. Teoreticky by v rámci české politické scény mohl spadat mezi blbouny každý politik, přesto jich početně není tolik, aby to bylo statisticky průkazné. Navíc často mění názory i strany a různě se přelévají napříč momentálně nabídnutým možnostem, takže jejich skutečné vymezení i zařazení je téměř nemožné.

Jeden výrazný poddruh blbouna evropského se však velmi úspěšně uchytil i u nás. Pracovně se nazývá blboun evropský – sociální (česká varianta). Svoji úspěšnost založil na parazitování v sociálních službách, zejména v tzv. neziskovkách a příspěvkových organizacích. Tento stále víc rozšířenější exemplář tzv. „prozíravého blbouna“ totiž zjistil, že pro jistou část obyvatel (zatím v menšině) existuje mnoho výhod, na které se lze nenápadně přisát, ve velkém odebírat zlatá vejce a dojit státní kasu a různé příspěvky až do krajnosti.

Jeho nebezpečnost tkví v tom, že neustále veřejně hlásá, že údajně pomáhá, začleňuje a zkvalitňuje život zejména skupině tzv. vyloučených a nepřizpůsobivých obyvatel (dříve se nazývali cikáni, dnes údajně korektně Romové). Právě pro ně stát za dlouhé desítky let vyzkoušel mnoho většinou zcela neúspěšných sociálních experimentů a uvedl do praxe dokonale vypracovaný systém různých štědrých dávek, příspěvků a podpory. A protože jich početně stále ještě není tolik, aby státní kasu zcela zruinovali a vyčistili, úspěšně se na systém přisál i blboun sociální – česká varianta. Přitom pojem „blboun“ je v tomto případě hodně zavádějící, protože právě tento poddruh je svým způsobem velmi chytrý, podnikavý, vynalézavý, prosperující a dosud téměř nezničitelný.

Vyvinul dokonale úspěšnou strategii, která je navíc téměř nezpochybnitelná, protože údajně pomáhá chudým, nepracujícím, nezačleněným. Pokud by si přesto někdo dovolil pochybovat a předložil i průkazná fakta, že finanční náklady na jeho existenci výrazně převyšují vykázanou produktivitu, z jedné strany bude osočen, že je nepřející rasistické prase, z té druhé pak, že chce ožebračit žebráky (zejména ty, kteří si pro pravidelné štědré sociální dávky jezdí v luxusních vozech, nosí masivní zlaté řetězy a ani na okamžik nedají od huby drahá značková cigára; jen mluvit správně česky se dosud příliš nenaučili).  

A tak stále vznikají a léta už zdárně fungují různé prapodivné neziskové a příspěvkové organizace (ani raději nechtějte vědět, kolik jich je například evidováno v Hradci Králové), ve kterých ani sami pracovníci kolikrát netuší, co vlastně mají dělat. Pro tuto práci však musí mít minimálně titul za jménem (DiS.) nebo ještě lépe před jménem (Bc., Mgr., PhDr. apod.). Neustále pak řeší různé pochybné projekty, granty, nadace i tzv. partnery a donátory, píší pravidelné sáhodlouhé zprávy pro úředníky, vedou statistiky, sedí na četných povinných kursech, supervizích, školeních, poradách a jsou halasně zcela transparentní, spolehliví, stoprocentní. Jen ty jejich „průkazné výsledky“ jsou často pouze jejich zbožným přáním na papíře, protože pro výkazy, úřadování a vykazování jim na nic jiného ani nezbývá čas.

Autor: Milan Lajdar | středa 1.8.2018 13:08 | karma článku: 29,50 | přečteno: 636x
  • Další články autora

Milan Lajdar

Předvánoční předsevzetí

Občas podlehnu tlaku okolí, situace či nabídky a udělám něco, co ve skutečnosti ani učinit nechci. Proto jsem vše sepsal, abych předvánočnímu času podléhal jen minimálně nebo vůbec.

13.11.2018 v 15:13 | Karma: 8,52 | Přečteno: 321x | Diskuse| Společnost

Milan Lajdar

Nic není v Čechách zbytečnějšího než senát

Tolik humbuku a povyku pro nic. Senát byl hloupost ještě dřív než vůbec vznikl. Sice slyším trapné úvahy o horní a dolní komoře, ale nejsme Amerika, ani antický Řím.

14.10.2018 v 16:09 | Karma: 47,08 | Přečteno: 7483x | Diskuse| Politika

Milan Lajdar

Blboun evropský (česká varianta) – 3. část

Jak je v Čechách pravidlem, leccos je úmyslně nohama vzhůru, takže domácí poddruh – blboun sociální není v pravém slova smyslu hloupý, neschopný a ohrožující druh, ale je naopak rozbujelý, parazitický a nepokrytě vyčůraný.

6.8.2018 v 6:15 | Karma: 23,59 | Přečteno: 615x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Lajdar

Blboun evropský – 1. část

Sice původní druh, který však léty ztratil veškeré obranné instinkty. Vyskytuje se po celé Evropě, kde jsou jeho typické poddruhy: například blboun bruselský, blboun španělský, blboun německý (přezdívaný Merkelová) apod.

30.7.2018 v 10:15 | Karma: 36,99 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Lajdar

Hezky si tady blábolíme,

glosujeme, rozčilujeme se. Letošní okurková sezóna kupodivu není na události typicky „okurková“. Nejvíc mě však štve, že evropská unie zcela ztrácí glanc a dává nás v blízké budoucnosti napospas černým primitivním barbarům.

28.7.2018 v 10:10 | Karma: 35,30 | Přečteno: 751x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

  • Počet článků 235
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1532x
Lehce zapšklý optimista...

Seznam rubrik