Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kýčařky a kýčaři

Když mi má desetiletá dcera pošle po internetu například chrochtající růžové prasátko, kterému od rypáčku lítají srdíčka s nápisem Jsem malý špindíra!, docela mě to potěší.

Jen doufám, že jí to časem přejde. Občas spolu procházíme po hračkářství a nestačíme se divit, co všechno je vůbec možné vymyslet. Zejména výrobci z Číny mají estetické cítění na neobvykle „vysoké úrovni“. Přesto ani já někdy neodolám. Například jsem zakoupil plastického soba, kterému po stisknutí ocásku vypadne ze zadku bobek v podobě bonbónu do misky s nápisem Merry Christmas. Navíc u toho i zachrchlá pár tónů vánočního šlágru Rolničky, rolničky, kdopak vám dal hlas… Je ale pravda, že jsem s tímhle sobem nezabodoval ani u dcery. Hlavně jí však asi vadilo, že v tom zvířecím tělíčku je těch bonbónků relativně málo. Kyblík lízátek by byl přijat vstřícněji. 

Vtíravý kýč snad rozpoznat dovedu, ale sám se často stávám jeho obětí. Zejména, když chci z recese „potěšit“ nějaké přátele. A po tetě dokonce vlastním i obraz chaloupky u lesa, před kterým se pase jelen se srnkou. Krásné, milé a naivní. Stejně jako ti všichni poctiví sádroví trpaslíci v zahrádkách. O umělohmotných sériových trpaslících to však netvrdím. Nechci však brojit proti kýči, pouze nepřestávám žasnout, v jakých absurdních podobách se zhmotňuje dokonce i na zcela virtuálním internetu.

Projížděli jste si někdy stránky různých lidí a to, co si přeposílají, aby potěšili druhé? Nekonečně bláznivých nevkusností je například na www.Lidé.cz. Jen namátkou: západy slunce, mladý pár lidí v objetí, jednorožci v měsíčním svitu, tančící víly na louce, pejsánci, koťátka, delfínci… Navíc se na mnoha obrázcích třpytí hvězdičky a často jsou u toho i básničky. Třeba Láska je největší zázrak!, Miluji tě, drahoušku!, Jsi můj mourek nejsladší, I love…

Samozřejmě existuje na internetu též mnoho kazisvětů, kteří svými fórky nabourávají zaběhnutá klišé a snaží se milovníkům hezkých obrázků škodit. Nic jim není svaté a jsou schopni rozkošné štěňátko se svítícím čumáčkem nemilosrdně digitálně rozčtvrtit a umístit ho třeba na štědrovečerní stůl s nápisem: Jezte psy, podpoříte světový mír! Je ale pravda, že nerozčtvrcená štěňátka stále převládají.

Kýč žije, protože je milý a líbivý. A kýčařky a kýčařky budou, i když to před nimi nesmíte říkat moc nahlas. Letošní Hlavní cenu českého kýče u mě však vyhrála dvojice, která dává na prdel všem příznivcům dobré hudby včetně takových exponátů, jako je Michal David či Helena Vondráčková. Jmenují se Eva a Vašek. A škodí (předávají radost a dobrou náladu) – vyberte si dle libosti. A je obdivuhodné, s jakou vervou a zarputilostí se dokázali (i přes vytrvalý odpor hudebních kritiků a médií) prosadit. Dle mého, ať si zpívají třeba na Řípu, hlavně ať to vím včas, abych se ten den tomuhle místu vyhnul obloukem. Kdo je chce poslouchat, prosím, ať si poslouží (musí to být nebetyčný vůl!). Když je ale vídám každou chvíli v televizní reklamě, která mi tvrdí, že bez Evy a Vaška nemohu být šťastný a měl bych si proto okamžitě objednat jejich dalších dvacet nových cédeček plus jedno dévédéčko s černomořskými hity zdarma, chce se mi brečet. A vůbec ne nad Evou a Vaškem!

Reklamní televizní čas je velice drahý. Když však na jeho pronájem máte, následné zisky z prodeje jsou nepoměrně vyšší. Mimochodem, víte, že výrobní cena CD či DVD je okolo pěti – osmi korun? Samozřejmě záleží na výši nákladu. Čím vyšší náklad, tím je cena konečného výrobku nižší. Ale vůbec nezávidím Evě a Petrovi (nebo jak se ta naše nejprodávanější star v Česku vlastně jmenuje) a jejich schopným prodejním zástupcům. Ať si vydělají, co jim patří! A ať si v rámci vyšší prodejnosti u toho třeba jódlují. Mě však děsí jejich prodejnost. Buď u nás v hudební branži nic lepšího nemáme, nebo jsou místní milovníci dobré muziky hluší na kvadrát. Bacha na ně! Nakonec, on by stačil i Mozart. S.O.S. Spaste naše duše! Nevědoucí pravděpodobně nevědí, co činí…

Nebo v rámci úspor ve státním rozpočtu rovnou zrušme na všech typech škol hudební výchovu.  Mám totiž takový neodbytný pocit, že je většině národa stejně k prdu!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Lajdar | středa 10.12.2008 15:35 | karma článku: 19,07 | přečteno: 1545x
  • Další články autora

Milan Lajdar

Předvánoční předsevzetí

Občas podlehnu tlaku okolí, situace či nabídky a udělám něco, co ve skutečnosti ani učinit nechci. Proto jsem vše sepsal, abych předvánočnímu času podléhal jen minimálně nebo vůbec.

13.11.2018 v 15:13 | Karma: 8,52 | Přečteno: 321x | Diskuse| Společnost

Milan Lajdar

Nic není v Čechách zbytečnějšího než senát

Tolik humbuku a povyku pro nic. Senát byl hloupost ještě dřív než vůbec vznikl. Sice slyším trapné úvahy o horní a dolní komoře, ale nejsme Amerika, ani antický Řím.

14.10.2018 v 16:09 | Karma: 47,08 | Přečteno: 7483x | Diskuse| Politika

Milan Lajdar

Blboun evropský (česká varianta) – 3. část

Jak je v Čechách pravidlem, leccos je úmyslně nohama vzhůru, takže domácí poddruh – blboun sociální není v pravém slova smyslu hloupý, neschopný a ohrožující druh, ale je naopak rozbujelý, parazitický a nepokrytě vyčůraný.

6.8.2018 v 6:15 | Karma: 23,59 | Přečteno: 615x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Lajdar

Blboun evropský (česká varianta) – 2. část

V první části jsme zmapovali několik typických poddruhů blbouna evropského, který se rozšířil zejména po sjednocení Evropy a zrušení hranic. Využil nové reality a zatím úspěšně prosperuje zejména v Bruselu a okolních státech.

1.8.2018 v 13:08 | Karma: 29,50 | Přečteno: 636x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Lajdar

Blboun evropský – 1. část

Sice původní druh, který však léty ztratil veškeré obranné instinkty. Vyskytuje se po celé Evropě, kde jsou jeho typické poddruhy: například blboun bruselský, blboun španělský, blboun německý (přezdívaný Merkelová) apod.

30.7.2018 v 10:15 | Karma: 36,99 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Partneři z Francie vsadili každý sám podobná čísla, miliony vyhráli oba

17. května 2024  8:25

Jako o mimořádně vzácném případu hovoří experti o výhře ve francouzské loterii, ve které uspěli muž...

Vypadá to jako plakát k hororu. Brity vyděsil rudý portrét Karla III.

17. května 2024  8:16

Značnou pozornost vzbudil portrét, který si nechal vyrobit britský panovník Karel III. Dílo malíře...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

  • Počet článků 235
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1532x
Lehce zapšklý optimista...

Seznam rubrik