Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vůdce teroristů je zničen – ať žije nový vůdce?

Americké speciální jednotky 2. února obklíčily třípatrový dům v syrském městě Atma nedaleko tureckých hranic. Vyzvali lidi v domě, aby se vzdali. V reakci na to byla na výsadkáře zahájena palba.

Strhla se přestřelka, v jejímž důsledku se vůdce Islámského státu Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi, který byl v domě, odpálil. Spolu s ním zemřelo 13 lidí.

Al-Quraishi byl nástupcem vůdce IS Abu Bakra al-Bagdádího, který byl rovněž Američany v Sýrii zabit zhruba před dvěma lety. Americký prezident Joe Biden uvedl, že úspěšná operace je důkazem schopnosti USA vypořádat se s teroristickými hrozbami „a to bez ohledu na jakém místě ve světě se snaží ukrýt“. „Díky statečnosti našich vojáků je tento obávaný teroristický vůdce odstraněn“, řekl Biden.

Ano, skutečně, jeden z vůdců světového terorismu byl odstraněn, ale je to konec teroristických hrozeb ve světě? Likvidace vůdce Islámského státu na jednu stranu samozřejmě přispívá k normalizaci situace ve světě. Ale na druhou stranu, kdo ví, kdo se stane příštím vůdcem po al-Quraishim a jaké aktivity nasadí v čele teroristické organizace?

Protiteroristická operace vedená Američany může vyděsit a odcizit nové účastníky ISIS, ale také může znovu zažehnout novou jiskru v mnoha srdcích. Koneckonců nejsme ti, kdo řídí svět. Vše se děje podle plánu Vyšší síly.

Ne nadarmo je mudrci řečeno: „Svět nemůže existovat bez parfumérů a koželuhů.“ Parfuméři vyrábějí parfémy s příjemnou vůní a koželuhové zpracovávají kůži a šíří zápach. A svět potřebuje obojí. Ale zároveň je také řečeno: „Blahoslavený ten, jehož uměním je výroba parfémů, a běda tomu, kdo se zabývá kožedělným řemeslem“. Jinými slovy, ten, kdo má čestné povolání jako parfumér, si zaslouží úctu, ale potřebujeme také koželuha.

Teroristické organizace, „zpracovatelé kůže“ ve svém oboru, fungují podle zákona krutosti, nikoli slitování. Neuznávají obecně přijímaná pravidla, podle kterých lidstvo žije. Ani zákony války nelze nazvat milosrdnými, ale jsou jasně vysvětleny a žádný vůdce je nechce porušit, protože by to pro něho mělo vážné následky.

A teroristické organizace neuznávají žádné jiné zákony než zákon síly. Dělají, co chtějí, a odtud pramení jejich přitažlivost pro morálně nestabilní jedince.

A dnes se ocitáme v situaci, kdy se i vlády některých zemí zajímají o existenci teroristických organizací, které podněcují k teroru. Ne, samozřejmě že necvičí rekruty, nefinancují je, nevyzbrojují ani nepodporují. Ale válka v naší době je drahé „potěšení“ a kromě toho je schopna vtáhnout celý svět do této nebezpečné záležitosti a důsledky toho jsou nepředvídatelné. A teroristické organizace, pokud budou tlačeny správným směrem, budou dělat špinavou práci místo státu, a to za relativně málo peněz.

Všichni rozumní lidé samozřejmě chápou, že by bylo lepší obejít se bez armád, válek a teroristických organizací. Málokdo však ví, jak na to. Vyžaduje to přece omezit egoistickou povahu člověka, která ho nutí, aby zabíral všechno pro sebe, bez ohledu na zájmy ostatních. Jak se říká: „Lidské srdce je zlé od jeho mladých nehtů. “

Je to právě egoismus, který člověku dává pocit, že je jedinečný a má na všechno nárok. Tudíž není hříchem rozpoutat válku nebo se zapojit do teroru jenom proto, abyste dostali, na co máte nárok. Proto se v první řadě musíme naučit zvládat naše nespoutané egoistické pudy, a to není snadné.

Za tímto účelem místo investic do likvidace teroristických organizací musíme investovat do vytvoření široké sítě vzdělávacích institucí. A jakýmikoli prostředky učit všechny lidi hlavnímu zákonu Tóry – „miluj bližního svého jako sebe samého“. A pokud se všichni lidé na světě naučí milovat jeden druhého, navždy se zbavíme utrpení a bolesti a ukončíme války a teror.

Autor: Michael Laitman | čtvrtek 10.2.2022 2:39 | karma článku: 9,31 | přečteno: 313x
  • Další články autora

Michael Laitman

Jsme stvořeni jen proto, abychom se prodírali trním ke hvězdám?

Byli jsme přírodou vytvořeni záměrně tak, abychom se prodírali skrze trny ke hvězdám, protože jen tak si můžeme tyto prostory osvojit a skutečně ovládnout.

2.6.2024 v 5:00 | Karma: 4,08 | Přečteno: 63x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Jak se zbavit úzkostných myšlenek

Úzkostných myšlenek se můžeme zbavit tím, že začneme konat dobré skutky pro druhé. Je důležité si uvědomit, že „pro druhé“ neznamená pro lidi, kteří jsou nám již přirozeně blízcí, jako je naše rodina a příbuzní.

31.5.2024 v 5:00 | Karma: 4,38 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Jak je možné vysvětlit, co je Vyšší svět, který je mnohem mocnější a bohatší než náš svět?

Vyšší svět lze pocítit pouze tehdy, když rozšíříš své touhy tím, že je spojíš s ostatními. To znamená, že všechna srdce a veškerou mysl světa, které jsou plné přání, uvnitř sebe sjednotíš v jedno, aby se přání mohla uskutečnit.

29.5.2024 v 5:00 | Karma: 4,69 | Přečteno: 104x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Nacházíte se na své životní křižovatce?

Dvě cesty se potkaly v místě křižovatky, úzká a široká. Široká říká: „Podívej se na sebe. Jsi pokrytá ostrými kameny a trhlinami. Ale podívej se na mě: Já jsem krásná, hladká. Vedle mě jsou kavárny, restaurace a vily.“

27.5.2024 v 5:00 | Karma: 7,19 | Přečteno: 90x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Lidská hloupost má důvod

Jednou z nejtěžších otázek, které provázejí lidstvo po celé jeho dějiny, je otázka: proč nejinteligentnější druh života na planetě nedokáže smysluplně ovládat svůj život?

25.5.2024 v 5:00 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Zkusili jsme trávu, přiznali kandidáti do EU. Kokain do parlamentu podle nich nepatří

3. června 2024  16:19

Berou europoslanci kokain? „Nedivil bych se, když vidím některá vystoupení,“ prohlásil v...

Soudcům doplatíme šest krácených platů zpětně ve výplatě za červen, slíbil Blažek

3. června 2024  15:55,  aktualizováno  16:16

Soudci dostanou v návaznosti na nález Ústavního soudu z minulého týdne nové platové výměry od...

Zákulisí superdebaty iDNES.cz: ve studiu hádky, jinak se lídři dobře bavili

3. června 2024  16:12

Zpravodajský portál iDNES.cz v pondělí odvysílal jednu z posledních superdebat před eurovolbami....

V Palermu zatkli nebezpečného českého překupníka drog. Unikal čtyři roky

3. června 2024  16:11

V italském Palermu zadrželi dlouho hledaného českého občana odsouzeného za nelegální obchod s...

  • Počet článků 549
  • Celková karma 8,39
  • Průměrná čtenost 427x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik