Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Truth social – tolik potřebný krok, který nebude fungovat

Sociální pravda-Truth Social. Poté, co byl bývalý prezident Spojených států Donald Trump spolu s mnoha svými příznivci vykázán ze sociálních sítí, které patří liberálům, spustil tento týden vlastní sociální platformu Truth Social.

Platforma se snaží o různorodost názorů. Dokládá to hned první odstavec v popisu aplikace: Představte si obří venkovní stan na svatbě vašeho nejlepšího přítele. Kdo je tam? Kombinace několika rodin z celých Spojených států i ze světa. Strýček Jim z Atlanty je hrdý liberál. Teta Kellie z Texasu je přesvědčená konzervativka. Bratranec John z Kalifornie je zarytý liberál. A hádejte co? Všichni se sešli, aby si užili úžasný čas a podělili se o své odlišné názory na svět. I když spolu ne vždy souhlasíme, vítáme tyto různorodé názory a plodnou konverzaci, kterou přinášejí.

Na jednu stranu si myslím, že to tak má být: otevřené všem. Liberální technologičtí giganti se stali nesnesitelně drzými a neomalenými. Na druhou stranu si myslím, že je velký problém dát všem názorům stejnou váhu, protože pokud chcete platformu otevřít všem, pravděpodobně o všechno přijdete.

Chápu snahu říkat pravdu, vnést do zpravodajství trochu objektivity a spravedlnosti. Zároveň si ale nemyslím, že pravda existuje tam, kde jsou lidé. Kvůli zkažené lidské povaze totiž i projekty, které začínají s těmi nejlepšími a nejčistšími úmysly, končí korupcí a pokleslostí.

Můžete se pokusit vyvážit přirozenou neobjektivitu prostřednictvím zapojení do sociálních platforem z obou stran politického spektra, ale ani to nebude fungovat. Místo toho, abyste získali ucelený obraz, získáte dva obrazy, pokřivené a zkreslené dvěma opačnými směry.

Pokud hledáte pravdu, pak vězte toto: Tam, kde naše myšlenky a pocity řídí ego, pravda neexistuje. Ego vidí pouze svou vlastní stranu. Protože se realita skládá z více stran, ego nemůže vidět skutečný obraz reality a pohled kterékoliv ze stran je ze své podstaty mylný.
Jediným možným řešením rozdělení společnosti je přestat hledat pravdu a začít hledat lásku, nebo alespoň určitou úroveň vzájemné péče a ohleduplnosti. Pokud změníme způsob, jakým se k sobě navzájem chováme, nebudeme mít potřebu budovat oddělené mediální platformy pro vyjádření svých názorů, protože budeme názory druhých vítat.

Internet, stejně jako každý systém vytvořený člověkem, odráží naši přirozenost. Jelikož je naše přirozenost ze své podstaty zkažená, je zkažený i internet. Nezmění se, dokud se nezmění lidé, kteří ho vytvářejí.

V současné době jsme tak rozděleni, že ani nehledáme pravdu. Chceme jen, aby nám lidé říkali, že máme pravdu. Podle toho chodíme na sociální sítě hledat podobně smýšlející lidi a mediální platformy si to uvědomují a plní naše přání tím, že nám ukazují jen lidi, kteří myslí jako my a mluví jako my.
Výsledkem je, že se společnost rozdělila na několik "paralelních vesmírů" a každý vesmír si myslí, že jeho vlastní realita je ta jediná, protože se nikdy nesetká s obyvateli jiných vesmírů.

Protože sociální média usilují o to, abychom tam trávili co nejvíc času, ukážou nám jiné názory, jen když je začneme hledat. Pokud se snažíme navázat kontakt s lidmi, kteří zastávají alternativní názory k těm našim, sociální média nám je představí. Pokud se snažíme najít v odrazu svůj vlastní obraz, uvidíme ho.

Jakákoli změna v oblasti sociálních médií nebo jakékoli jiné formy médií tedy závisí pouze na tom, zda a do jaké míry se změníme my sami. Pokud se chceme sbližovat, sociální média nám pomohou se sbližovat; pokud se chceme rozdělovat, sociální média nám pomohou se rozdělovat. Proto je nezbytné, abychom se přestali snažit dokázat, že máme pravdu, a začali se snažit ukázat, že nám na sobě záleží a že chceme vytvořit jednotnou, nad všechny rozdíly sjednocenou společnost.

 

Autor: Michael Laitman | úterý 5.4.2022 2:54 | karma článku: 13,43 | přečteno: 253x
  • Další články autora

Michael Laitman

Jak se zbavit úzkostných myšlenek

Úzkostných myšlenek se můžeme zbavit tím, že začneme konat dobré skutky pro druhé. Je důležité si uvědomit, že „pro druhé“ neznamená pro lidi, kteří jsou nám již přirozeně blízcí, jako je naše rodina a příbuzní.

31.5.2024 v 5:00 | Karma: 3,77 | Přečteno: 69x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Jak je možné vysvětlit, co je Vyšší svět, který je mnohem mocnější a bohatší než náš svět?

Vyšší svět lze pocítit pouze tehdy, když rozšíříš své touhy tím, že je spojíš s ostatními. To znamená, že všechna srdce a veškerou mysl světa, které jsou plné přání, uvnitř sebe sjednotíš v jedno, aby se přání mohla uskutečnit.

29.5.2024 v 5:00 | Karma: 4,18 | Přečteno: 96x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Nacházíte se na své životní křižovatce?

Dvě cesty se potkaly v místě křižovatky, úzká a široká. Široká říká: „Podívej se na sebe. Jsi pokrytá ostrými kameny a trhlinami. Ale podívej se na mě: Já jsem krásná, hladká. Vedle mě jsou kavárny, restaurace a vily.“

27.5.2024 v 5:00 | Karma: 7,18 | Přečteno: 89x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Lidská hloupost má důvod

Jednou z nejtěžších otázek, které provázejí lidstvo po celé jeho dějiny, je otázka: proč nejinteligentnější druh života na planetě nedokáže smysluplně ovládat svůj život?

25.5.2024 v 5:00 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Obětovat se pro své milované

Starý muž přišel k sestře, aby mu po operaci odstranila stehy. Všichni měli plné ruce práce, on prosil, dožadoval se, žadonil, aby se o něj postarali co nejrychleji.

23.5.2024 v 4:00 | Karma: 13,56 | Přečteno: 291x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  9:23

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Zemřel sériový vrah z prasečí farmy. Podlehl zranění násadou od koštěte

1. června 2024  8:59

Patrně nejhorší sériový vrah v dějinách Kanady Robert Pickton, který si odpykával doživotní trest...

Blinken hovořil se ministry Saúdské Arábie, Turecka a Jordánska, řešili příměří v Gaze

1. června 2024  7:58

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken v pátek večer telefonicky hovořil se svými protějšky ze...

ANALÝZA: Donald Trump je vinen 34krát. Nastává nová éra americké politiky

1. června 2024

Premium V procesu, který bude Spojené státy ještě hodně stát, získali demokraté možnost říkat v...

  • Počet článků 548
  • Celková karma 8,60
  • Průměrná čtenost 427x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik