Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odhalení masky internetové neutrality

Po létech, kdy jsme se vyhýbali této citlivé otázce, Nejvyšší soud USA konečně tento měsíc souhlasil s tím, že „rozhodne, zda mohou být sociální media žalována navzdory zákonu, 

který chrání jejich společnosti před právní odpovědností za to, co jejich uživatelé uveřejňují na jejich stránkách“, píše New York Times. Rodina ženy, která byla zabita pří teroristickém útoku tvrdí, že „algoritmus YouTube doporučoval videa podněcující násilí“ ... Paragraf 230 Zákona o slušné komunikaci v diskuzích  z roku 1996, jehož cílem je rozvíjet ... internet ... Zákon říká, že on-line společnosti nejsou zodpovědné za šíření obsahu poskytnutých jinými osobami. Paragraf 230 také pomohl k rozmachu obrovských sociálních sítí, jako je Facebook a Twiter, tím, že zajistil, že tyto stránky nepřebírají novou právní odpovědnost s každým novým tweetem, aktualizací statusu a komentářem. 

Zdá se, že osvobození od odpovědnosti bylo zneužito. „Rostoucí skupina zákonodárců, akademiků a aktivistů se stala skeptickou k Paragrafu 230“, pokračuje článek, a tvrdí, že „chrání velké technologické společnosti před postihy za dezinformace, diskriminaci a násilní obsah, který proudí přes jejich platformy.“ Podle žalobců, „Platformy ztrácejí ochranu, jestliže jejich algoritmy doporučují obsah, cílí reklamu nebo představují svým uživatelům nové spojení.“ 

Může to znít jako právní boj o moc a kontrolu, ale paragraf 230 může stát životy. „V jednom případě“, pokračuje článek v novinách, „rodina Američana zabitého při teroristickém útoku zažalovala Facebook a tvrdila, že jejich algoritmus zvýšil dosah příspěvku vytvořeném Hamasem.“ Žaloba byla zamítnuta, přesto jeden soudce řekl „Algoritmus návrhů Facebooku by neměl být chráněn paragrafem 230.“

Svoboda internetu je problémem. Protože lidská přirozenost nás tlačí k tomu, abychom využívali všechno, co se dá pro svůj prospěch, a tak technologické firmy využívají platformy k propagaci obsahu, který jim zvyšuje příjmy, žádná morálka je nezastaví. A proto propagovali video od ISIS, ve kterých byly odřezávány hlavy a další hrozné teroristické činy, potencionálním sympatizantům. V žalobě se tvrdí, že propagace takového obsahu nejen zvyšuje tržby technologických firem, ale zároveň povzbuzuje potencionální teroristy k činům. 

Určitě potřebujeme omezit šíření násilných videí nebo obsahu, který podněcuje k násilí. Jedním z argumentů proti sociálním mediím je také to, že pokud cílí konkrétní obsah konkrétním lidem, že již nejsou nezúčastněnými „nástěnkami“, jak tvrdí, ale aktivními hráči při formování myšlení těch, kteří používají jejich platformy. 

Na jedné straně je nemožné se vrátit do doby, kdy cílení obsahu neexistovalo. Na druhé straně, kdo bude rozhodovat o tom, v jakém rozsahu a podle jakých kritériích cílit? Konec konců všichni podléháme stejným slabostem, které lákají sociální media ke zneužívání svých platforem. Jak tedy můžeme zaručit, že ten, kdo bude zodpovědný za monitorování obsahu, nepodlehne stejným chybám jako vlastníci platforem sociálních medií? 

Jediné řešení, které vidím, je zahájit komplexní, důkladný a dlouhodobý vzdělávací proces, díky kterému si uvědomíme naši vzájemnou propojenost. Pouze pokud si na nejhlubší úrovni našeho bytí uvědomíme, že ubližujeme-li druhým, ubližujeme sami sobě, přestaneme se navzájem vykořisťovat, utlačovat, šikanovat a jinak si ubližovat. 

V současné době nejsme zdaleka tak blízko, abychom pochopili, že tento proces potřebujeme. Trvale a neodbytně se tlačíme do tunelu, který skončí jadernou válkou. Jestliže tento vzdělávací proces začneme včas, zvrátíme trend, kterým se ubíráme. Pokud to neuděláme, budeme si navzájem způsobovat nepředstavitelné utrpení, a to až do té doby dokud si neuvědomíme, že jsme na sobě závislí. 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michael Laitman | středa 26.10.2022 4:03 | karma článku: 5,85 | přečteno: 199x
  • Další články autora

Michael Laitman

Co dělat, když v rodině panuje nenávist

Když se v rodinných vztazích objeví nenávist, je zapotřebí trpělivost, pochopení a také uznání, že ostatní členové rodiny sdílejí stejné bolestivé pocity, dojmy a touhy.

21.5.2024 v 4:00 | Karma: 7,21 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Lze přijmout pravdu o životě formou kolektivního vedení?

Talmud popisuje, jak byla Tóra přeložena do řečtiny: „Ptolemaios shromáždil 72 starších, každého z nich uzavřel samostatně do jedné ze 72 komnat, bez toho aniž by uvedl důvod, proč byli svolání.

18.5.2024 v 5:00 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Pokud uděláte něco dobrého pro druhé, očekáváte něco nazpět?

V jednom citátu od Benjamina Franklina se říká: „Ten, kdo ti jednou prokázal laskavost, bude ochotnější prokázat ti další, než ten, kterému jsi sám laskavost prokázal.“

16.5.2024 v 5:00 | Karma: 6,18 | Přečteno: 132x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Tři děti byly dotazovány, co je láska. Dospělí se mohou učit z jejich odpovědí.

Jednoho z mých studentů nedávno zaujaly odpovědi tří malých dětí, které dostaly otázku „Co je pro tebe láska?”, a zeptal se mě, zda se z odpovědí těchto dětí můžeme poučit při vyjadřování lásky v dospělosti.

8.5.2024 v 5:00 | Karma: 0 | Přečteno: 35x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Co jsou dobré příklady síly lásky?

Major Or Maatuk, velitel brigády Givati izraelské armády, byl v Gaze smrtelně zraněn protitankovou střelou. V nemocnici musel být uspán a připojen na umělou plicní ventilaci.

6.5.2024 v 5:00 | Karma: 12,02 | Přečteno: 152x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Ukrajinská artilerie končí hladovku. Munice dorazila, přiznávají Rusové

21. května 2024

Premium Uprostřed samých špatných zpráv z fronty jedna trochu lepší: ukrajinská armáda podle všeho dostala...

Krásná kněžna Zaháňská ovlivňovala politiku Evropy. Skrze pletky, ví Vševěd

21. května 2024

Premium Ze školy o ní obvykle víme jen to, že pronesla větu „Šťastná to žena!“ a že šlo o majitelku...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Dle gest jsme srovnali, hlásil Havlíček. Poslanci při jednání hlásili skóre hokeje

21. května 2024  19:30

Poslanci stihli během úterní rozpravy nad novelou zákona proti praní špinavých peněz informovat od...

  • Počet článků 543
  • Celková karma 8,82
  • Průměrná čtenost 430x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik