Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chorobná a zdravá touha po úctě

Bez potřeby „být vážený“ by člověk žil tiše někde v koutě. Ale jakési vnitřní nutkání nás neustále pohání být úspěšný v očích druhých lidí. Měli by si nás vážit, respektovat nás, mluvit o nás.  

Mít úctu je stav, který se nedá zdědit, musíme se o něj zasloužit. Vše závisí na hodnotách, které společnost uznává. Může to být společnost, která si cení peněz a postavení, nebo společnost, která si váží prostoty a skromného života. Společnost zločinecká, která ctí sílu a násilí, nebo společnost umělců, která vyzdvihuje citlivost a tvořivost. V každém případě, v závislosti na našich vrozených vlastnostech, dosaženém vzdělání a prostředí, které nás obklopuje, chce každý člověk získat pozornost, uznání a respekt svého okolí. Bez toho se člověk necítí úplný.

V každém okamžiku nám společnost poskytuje model, se kterým se poměřujeme. Nutí nás pracovat a vynakládat úsilí, abychom se tomuto vzoru úspěchu stále více podobali. Někteří lidé jsou ochotni hodně investovat do toho, aby se na ně po smrti vzpomínalo v dobrém, protože pocit důstojnosti nemá hranice ani v čase, ani v místě, ani v intenzitě.

Pocit úcty a uznání - je přínosný, nebo špatný? Záleží na tom, jak je tato tendence využívána. Pro ilustraci, pokud chci dítě podnítit, aby více studovalo, a řeknu mu: „Jsi dobrý, budeš skvělý, všichni si tě budou vážit,“ dávám mu motivaci ke studiu, což je dobré. Na druhou stranu, pokud ho neustále ponižuji, ničím jeho sebevědomí, nic z toho nevzejde.

Když jde o nás samotné, musíme zkoumat, jakým směrem nás touha po respektu žene. Pokud je na prvním místě upřednostňována nad vším a vede člověka k jednání na úkor druhých, aby do nich kopal na cestě k vrcholu, aby je ovládal a manévroval, pak je to destruktivní touha po úctě. Naopak konstruktivní touha po poctě znamená, že chci být respektován pro pomoc ostatním, chci se pro ně obětovat a starat se o jejich blaho a prospěch. A pokud mě společnost za takový postoj z mé strany ctí jako dobrého a velkorysého člověka, moje zdravá touha se mění na konstruktivní úctu a bude doprovázena konstruktivní soutěží: kdo z nás investuje více ve prospěch společnosti.

Vzhledem k egoistické povaze člověka mají lidé tendenci znevažovat druhé, místo aby si jich vážili. Sobecká společnost vystavuje každého člověka neustálému tlaku: Je porušována moje důstojnost? Projevuje se mi úcta, kterou si zasloužím? Existuje někdo, kdo má větší úctu než já? Tento tlak nás staví do bezohledné soutěže, která ničí naše vztahy, zdraví i životy.

Sociální a osobní rozvoj se zdokonalí, když se naučíme používat moudrost spojení. Tato metoda mění naši egoistickou povahu na povahu přejícího. S její pomocí se dostáváme do situace, kdy se spojíme jako jeden člověk s jedním srdcem a postupně začneme pociťovat zvláštní sílu obdarovávání, lásky a dávání - spojující a sjednocující sílu. Stává se zdrojem zvláštní inspirace vzájemného respektu. Je to vznešený, duchovní a nádherný pocit. Každý se cítí celistvý, zejména ve spojení s druhými. Pro člověka je ctí být s každým v takovém vztahu.

Vzájemná úcta znamená, že já respektuji druhého a on respektuje mě, protože jen společně můžeme vybudovat systém komunikace, v němž se projevuje nejvyšší síla. V zájmu svého osobního rozvoje nikoho nepodceňuji, protože jsem závislý na druhých. Přesněji řečeno, můžeme říci, že nerespektujeme jeden druhého, ale stav společné propojenosti, který byl vybudován. A to je velmi zvláštní pocta.

Na závěr lze tedy doporučit všem těm, kteří chtějí být respektováni, aby se učili a poté učili ostatní, jak se správně propojit a jak se společně povznést na nejdůstojnější stupeň života, jaký existuje.

 

Autor: Michael Laitman | sobota 4.6.2022 5:15 | karma článku: 10,46 | přečteno: 149x
  • Další články autora

Michael Laitman

Jak se zbavit úzkostných myšlenek

Úzkostných myšlenek se můžeme zbavit tím, že začneme konat dobré skutky pro druhé. Je důležité si uvědomit, že „pro druhé“ neznamená pro lidi, kteří jsou nám již přirozeně blízcí, jako je naše rodina a příbuzní.

31.5.2024 v 5:00 | Karma: 3,84 | Přečteno: 73x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Jak je možné vysvětlit, co je Vyšší svět, který je mnohem mocnější a bohatší než náš svět?

Vyšší svět lze pocítit pouze tehdy, když rozšíříš své touhy tím, že je spojíš s ostatními. To znamená, že všechna srdce a veškerou mysl světa, které jsou plné přání, uvnitř sebe sjednotíš v jedno, aby se přání mohla uskutečnit.

29.5.2024 v 5:00 | Karma: 4,60 | Přečteno: 97x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Nacházíte se na své životní křižovatce?

Dvě cesty se potkaly v místě křižovatky, úzká a široká. Široká říká: „Podívej se na sebe. Jsi pokrytá ostrými kameny a trhlinami. Ale podívej se na mě: Já jsem krásná, hladká. Vedle mě jsou kavárny, restaurace a vily.“

27.5.2024 v 5:00 | Karma: 7,19 | Přečteno: 90x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Lidská hloupost má důvod

Jednou z nejtěžších otázek, které provázejí lidstvo po celé jeho dějiny, je otázka: proč nejinteligentnější druh života na planetě nedokáže smysluplně ovládat svůj život?

25.5.2024 v 5:00 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Obětovat se pro své milované

Starý muž přišel k sestře, aby mu po operaci odstranila stehy. Všichni měli plné ruce práce, on prosil, dožadoval se, žadonil, aby se o něj postarali co nejrychleji.

23.5.2024 v 4:00 | Karma: 13,57 | Přečteno: 292x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

  • Počet článků 548
  • Celková karma 8,62
  • Průměrná čtenost 427x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik