Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cesta Dalea Carnegieho za štěstím

Dale Carnegie byl americký psycholog, řečník a spisovatel. Svým inspirativním učením a nejprodávanějšími knihami výrazně ovlivnil nespočet životů.

Dale Carnegie byl americký psycholog, řečník a spisovatel. Svým inspirativním učením a nejprodávanějšími knihami výrazně ovlivnil nespočet životů. Carnegieho nejznámější kniha „Jak získávat přátele a působit na lidi“ je stálicí v oblasti literatury zabývající se seberozvojem. Po celém světě se jí prodaly miliony výtisků a je i nadále oblíbeným zdrojem pro zlepšení dovedností v mezilidské komunikaci. Carnegieho přednášky a semináře přilákaly velké davy lidí, kteří dychtili získat náhled na osobní růst a lepší komunikační dovednosti.

Významným se ukázalo, že přední americký zastánce neochvějného optimismu a nadšení, zažil ke konci svého života období deprese a osamělosti. Po diagnóze karcinomu lymfatického systému byl Dale Carnegie přemožen pocity smutku a izolace. Tyto pocity byly znásobeny absencí blízkých přátel v tomto náročném období. Navzdory tomu, že jeho učení zdůrazňovalo důležitost mezilidských vazeb a hodnotu pevných vztahů, ocitl se bez podpory, kterou během své kariéry prosazoval.

Ironii jeho osudu nelze přehlédnout. Zatímco Carnegie nabízel vedení a inspiraci milionům lidí, jeho knihy a přednášky mu neposkytovaly imunitu před bojem se samotou a neštěstím. To ukazuje na limity, jež taková učení, která jsou založena na psychologii, mohou dosáhnout. Carnegie měl sice pravdu, když zdůrazňoval význam smysluplných vztahů a silných sociálních sítí, ale k dosažení skutečného spojení a štěstí potřebujeme víc než jen psychologii.

Přece jenom se rodíme jako egoisté, toužící po potěšení pouze pro vlastní prospěch, a psychologie měří vše pouze v rámci naší egoistické přirozenosti. To je důvod, proč i přes použití těch nejlepších psychologických triků můžeme zůstat sami a osamělí, když ostatní nejvíce potřebujeme. Stejně tak se od ostatních můžeme snadno odvrátit, když už nemáme z jejich přítomnosti prospěch.

S postupujícím věkem naše egoistické síly postupně slábnou a rozpouštějí se. Když ztratíme všechny touhy, tělo zemře. Přesné okolnosti smrti Dalea Carnegieho zůstávají nejisté. 
V oficiálním prohlášení společnosti Dale Carnegie & Associates se uvádí, že zemřel na Hodgkinův lymfom, ale široce se spekuluje, že spáchal sebevraždu. Později novinář Irving Tressler napsal knihu „Jak přijít o přátele a odcizit se lidem“ jako nepovolenou parodii na klasickou Carnegieho knihu a sám spáchal sebevraždu. Stejně jako mnoho dalších opustili oba svět sami a zklamaní.

Všichni umíráme sami. Před smrtí se lidé cítí zcela rozervaní a odcizení od ostatních. Carnegieho odborné znalosti nestačily k tomu, aby mu pomohly. Rozvoj žádoucího spojení mezi lidmi vyžaduje čerpání pozitivní síly, která pramení v přírodě a přichází skrze pochopení moudrosti kabaly.

Lidé, kteří studují kabalu, se mohou spojit se stvořením, s dušemi (současnými, minulými i budoucími), nad časem a nad záležitostmi tohoto světa. Ani smrt fyzického těla toto spojení neruší. Takové spojení nepřeruší ani smrt fyzického těla. Kabala nám umožňuje rozvíjet duši a navázat velmi blízký a pozitivní vztah s ostatními lidmi, jako s částmi naší vlastní duše. Taková blízkost se uskutečňuje díky vzestupu po duchovním žebříku, čímž nás povznáší do stavu propojení a absolutního štěstí.

Pokud se v současném životě takového stavu nepodaří dosáhnout, tělo zemře a my opustíme tento svět tak, jak jsme do něj vstoupili – s ničím. Touha po radosti se znovu obléká do jiných hmotných těl a takové reinkarnace pokračují, dokud nedosáhneme našeho konečného cíle.

Kabalisté necítí žádnou smrt. Duše je věčná, a když s ní navážeme spojení, nejsme již omezeni prostorem a časem. Vnímáme pak život v tomto světě jako prostředek k nekonečně lepší realitě, která je nám v současné době skryta.  Můžeme ji cítit, jen když získáme pozitivní sílu odevzdávání a lásky, která pramení v přírodě. Pak vidíme, jak síla odevzdávání a lásky naplňuje vše a každý je v ní zahrnut. 

Poté můžeme vystoupit z osamělých klecí našich individuálních eg a překonat pocity samoty, 
navzdory našim snahám „získat si přátele a působit na lidi.“

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michael Laitman | pondělí 11.9.2023 5:20 | karma článku: 10,41 | přečteno: 202x
  • Další články autora

Michael Laitman

Co dělat, když v rodině panuje nenávist

Když se v rodinných vztazích objeví nenávist, je zapotřebí trpělivost, pochopení a také uznání, že ostatní členové rodiny sdílejí stejné bolestivé pocity, dojmy a touhy.

21.5.2024 v 4:00 | Karma: 7,16 | Přečteno: 221x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Lze přijmout pravdu o životě formou kolektivního vedení?

Talmud popisuje, jak byla Tóra přeložena do řečtiny: „Ptolemaios shromáždil 72 starších, každého z nich uzavřel samostatně do jedné ze 72 komnat, bez toho aniž by uvedl důvod, proč byli svolání.

18.5.2024 v 5:00 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Pokud uděláte něco dobrého pro druhé, očekáváte něco nazpět?

V jednom citátu od Benjamina Franklina se říká: „Ten, kdo ti jednou prokázal laskavost, bude ochotnější prokázat ti další, než ten, kterému jsi sám laskavost prokázal.“

16.5.2024 v 5:00 | Karma: 6,17 | Přečteno: 131x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Tři děti byly dotazovány, co je láska. Dospělí se mohou učit z jejich odpovědí.

Jednoho z mých studentů nedávno zaujaly odpovědi tří malých dětí, které dostaly otázku „Co je pro tebe láska?”, a zeptal se mě, zda se z odpovědí těchto dětí můžeme poučit při vyjadřování lásky v dospělosti.

8.5.2024 v 5:00 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Co jsou dobré příklady síly lásky?

Major Or Maatuk, velitel brigády Givati izraelské armády, byl v Gaze smrtelně zraněn protitankovou střelou. V nemocnici musel být uspán a připojen na umělou plicní ventilaci.

6.5.2024 v 5:00 | Karma: 12,01 | Přečteno: 151x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu,...

Británie odškodní desetitisíce pacientů s kontaminovanou krví, zaplatí miliardy

21. května 2024  16:18

Britská vláda vyplatí další odškodné desítkám tisíc lidí, kteří se kvůli kontaminované krvi v...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  16:13

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Policie našla v zemině z výkopu další kosti, patřily třem lidem. Pošle je na pitvu

21. května 2024  16:11

Lidské kosti, které v pondělí objevili pracovníci technických služeb během výkopových prací v...

  • Počet článků 543
  • Celková karma 8,81
  • Průměrná čtenost 430x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik