Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brexit: jak porazit soupeře a nevyhrát.

Evropa má dlouhodobý konflikt – a tím je Brexit. Podobné konflikty mezi zeměmi rozdělují rodiny a přátelé, jejich srdce a duše. Pozorovatelé tvrdí, že Brexit nám dává lekce, jak správně vést spor s přáteli a přitom se nehádat. 

První pravidlo zní: poslouchat a nepřerušovat: Pozorovatelé tvrdí, že když někoho nenecháte domluvit, ve skutečnosti dáváte najevo, že vám nezáleží na tom, co říká. Je lepší opakovat slovy to, co říká oponent a pochopit, z čeho vychází.Používat stejná slova jako soupeř, samozřejmě platí. Jinak se může stát, že si nebudeme rozumět a nepochopíme, v čem jsou naše názory protichůdné. Navíc můžeme pocítit, že naše názory nejsou až tak odlišné.
To znamená, že člověk musí mluvit jedním jazykem, používat stejné termíny a maximálně se přibližovat ke vzájemnému pochopení problému. Ne k souhlasu, ale k porozumění. Můžeme mít naprosto opačný názor, ale plně chápeme, proč to tak je. 
A pak již zaznamenáme protiklad, opozici a začneme stejným jazykem krásně a pomalu diskutovat o tom, jak můžeme dospět k řešení. Pozvedneme se nad tento problém a objektivně se ho pokusíme vyřešit, jako by se nás netýkal, ale někoho jiného. 
Následující pravidlo: přesvědčit – není důležité.
Pozorovatelé říkají, že je důležité být zvídavým, zajímat se a pokusit se pochopit, proč soupeř nemyslí stejně jako vy. Přijetí jiného úhlu pohledu je velmi obtížné.  Smýšlení lidí je zakořeněno hluboko vnitru a může být spojeno s osobnostními rysy, charakterem atd. Proto se vrháme do pasti, když si myslíme, že musíme soupeře přesvědčit, aby s námi souhlasil. Sejdou se moudří lidé, přesto jeden vystupuje na pódium a tvrdí jednu věc a druhý tvrdí pravý opak. Proč je to tak, že když jeden něco tvrdí, v druhém to způsobí odmítnutí. A nedělá to úmyslně, ne proto, že by byl rozhodně proti. Ne, pro tyto protiklady existuje velmi zajímavý přirozený základ.
Jeden i druhý si myslí, že mají pravdu na základě svého racionálního myšlení. To znamená, že to není stejné u všech, je to různé, je to opačné. V přírodě je mnoho kořenů – on myslí tak, já myslím jinak a v tomto ohledu nemůžeme být jako jeden. 
Kde je celek? Mezi námi! Nad námi! Tam, kde se sblížíme navzdory protikladům.
Jak na to? Musíme vyjádřit naše opačné názory, abychom je vyvážili: to jsem já a to jsi ty a jsme rozdílní.  A pak se nad těmito rozdíly pozvedneme, anulujeme se, přesvědčíme se, že se ten druhý také anuloval a vycházíme z našeho společného pohledu, který pochází z vyšší síly. Sjednocením najdeme skutečnou pravdu, která bude zdrojem mého i jeho mínění a přesvědčení. A jen takovým způsobem se můžeme spojit. Proto se říká: „Všechny hříchy přikryje láska“.
Spolu s přestupky tu bude i láska, jinak to nemůže být. To znamená, že vztah mezi námi nemůžeme vytvořit jinak, než v pozvedání se nad našimi rozdíly. A pouze tyto rozdíly vytvoří podmínky pro sjednocení, solidaritu a komunikaci mezi námi. 
Jak krásný bychom měli život, kdybychom takto řešili konflikty!
K tomu potřebujeme techniku Kabaly, sjednotit se nad našimi rozdíly. Vždyť každý může dupnout na sebe a pozvednout se nad sebou samým. Nad sebou! Ne nad druhým! A tak každý. Tehdy obdržíme shora společnou platformu. 
Další pravidlo: být schopen přiznat porážku. Pokud spor prohrajete, neznamená to, že musíte změnit svůj názor. 
Z mého pohledu to není porážka. Pokud se pozvedneme nad sebou a pokusíme se o sjednocení s našimi ideologickými oponenty, nejedná se o porážku, ale spíše o nalezení pravdy. 
A v pravdě není ani poražený ani vítěz. Protože dosažení pravdy je náš společný ideál! Proto mohou být všichni spokojeni, v dosažení pravdy není nikdo poražený. Naopak. 
Co z toho, že jsem se zřekl svého pohledu a vzdálil se od něho?  Byl nedokonalý. Ne, že bych se mýlil, ze svého pohledu jsem měl pravdu, ale i on měl svou pravdu. A možná i někdo jiný.
A z toho vyplývá, že když se pozvedáme nad sebou ke společnému pohledu, nevzdáváme se své minulé pravdy. Byla relativní! A nyní dosahujeme absolutní pravdy. V tom je význam správného sjednocení –nad všemi přestupky se vytváří láska. 
Poslední pravidlo: zastavte se včas. Pokud vidíte, že Váš partner se snadno roztrpčí, je lépe téma uzavřít.
Řekl bych, že nemám zájem porazit partnera, protože v takovém případě také nedosáhnu pravdy. 
Potřebuji ho, abychom společně stavěli na našich původních základech a posílili je. Mohu dokonce přejít na jeho stranu a spolu s ním bránit jeho názor! A on musí přejít na mou stranu a spolu se mnou bránit můj názor! Pak se můžeme znovu rozejít.
Pokud se nad tím pozvedneme, získáme pocit, že jsme skutečně našli pravdu. Ne tak, že by on měl pravdu a já měl pravdu. Každý z nás má pravdu svým vlastním způsobem, protože každý z nás má jiný přirozený základ. A když se snažíme najít společný názor, navzdory názoru každého z nás – pak je to pravda a dosažení takové úrovně je skutečné štěstí. Je to možné.  

 

Autor: Michael Laitman | pondělí 2.12.2019 7:55 | karma článku: 22,77 | přečteno: 268x
  • Další články autora

Michael Laitman

Jak se zbavit úzkostných myšlenek

Úzkostných myšlenek se můžeme zbavit tím, že začneme konat dobré skutky pro druhé. Je důležité si uvědomit, že „pro druhé“ neznamená pro lidi, kteří jsou nám již přirozeně blízcí, jako je naše rodina a příbuzní.

31.5.2024 v 5:00 | Karma: 3,84 | Přečteno: 73x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Jak je možné vysvětlit, co je Vyšší svět, který je mnohem mocnější a bohatší než náš svět?

Vyšší svět lze pocítit pouze tehdy, když rozšíříš své touhy tím, že je spojíš s ostatními. To znamená, že všechna srdce a veškerou mysl světa, které jsou plné přání, uvnitř sebe sjednotíš v jedno, aby se přání mohla uskutečnit.

29.5.2024 v 5:00 | Karma: 4,60 | Přečteno: 97x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Nacházíte se na své životní křižovatce?

Dvě cesty se potkaly v místě křižovatky, úzká a široká. Široká říká: „Podívej se na sebe. Jsi pokrytá ostrými kameny a trhlinami. Ale podívej se na mě: Já jsem krásná, hladká. Vedle mě jsou kavárny, restaurace a vily.“

27.5.2024 v 5:00 | Karma: 7,19 | Přečteno: 90x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Lidská hloupost má důvod

Jednou z nejtěžších otázek, které provázejí lidstvo po celé jeho dějiny, je otázka: proč nejinteligentnější druh života na planetě nedokáže smysluplně ovládat svůj život?

25.5.2024 v 5:00 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Obětovat se pro své milované

Starý muž přišel k sestře, aby mu po operaci odstranila stehy. Všichni měli plné ruce práce, on prosil, dožadoval se, žadonil, aby se o něj postarali co nejrychleji.

23.5.2024 v 4:00 | Karma: 13,57 | Přečteno: 292x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 548
  • Celková karma 8,62
  • Průměrná čtenost 427x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik