Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dopady událostí z Ukrajiny do České kotliny

  Vliv ukrajinského problému k nám do Česka zatím zavál pouze názorovou rozdílnost na obě v konfliktu zainteresované strany v jejich obecné rovině.  Národ se pod tlakem dostupných informací, zkušeností z posledních let a na druhé straně ponejvíce historických událostí zvolna rozděluje na prorusky a prozápadně smýšlející dva tábory.  

 

Tak či onak nelze přehlédnout, jak se s polistopadovým převratem nejprve obrátila korouhev na opačnou stranu a valná většina národa najednou s úlevou a bez jakýchkoli zábran po další léta začala přejímat západní způsob myšlení.  Bohužel se v našich poměrech vesměs nepodařilo docílit  žádoucích a tedy těch zdravých atributů kapitalistických výdobytků, ke kterým jsme v očekávání vylepšení kvality života předtím celou dobu vzhlíželi. Namísto toho nám od začátku politický establishment předvádí profesní nekompetentnost jdoucí ruku v ruce s bezbřehou netečností k jakémukoli poctivému ekonomickému a morálnímu růstu země a jejích obyvatel. Chtělo by se říci, že doslova ze dne na den byly pošlapány veškeré součásti tehdejšího státu s prvky normálního česky hovořícího občana, které nahradili samozvaní političtí lídři svými zištnými cíly. Brutálním způsobem vedená amerikanizace myšlení provázená řízenými bankroty přivedla tuto zemi až na pokraj zhroucení. Nežijeme snad v bezprávní zemi, která v očích sousedních států dokonale pozbyla jakékoli svébytnosti?! V rámci EU nejsme ničím jiným, než kusem ekonomicky a morálně rozedraného hadru visícího na žerdi zvané novodobá kolonie. V očích Západu pobíráme hodnoty laciné pracovní síly a národa nesvéprávných nohsledů  bezmezně oddaných vládnoucí garnituře plné zlodějů a podvodníků.

Nelze se potom vůbec divit, když tento úděl lidé začali spojovat s nově nastoleným režimem. Tehdejší komunističtí politici se svými donekonečna omílanými žvásty za moc nestáli, státní zájmy byly nekompromisně nadřazeny zájmům jednotlivce, nicméně svých práv se v obecné rovině občané domoci dokázali. Jestliže bychom těmto pohlavárům přiřkli přívlastek, že stáli za ho…, tak polistopadová rádoby politická elita se už prodávala za dvě hovna, a tím myslím doslova.  Posloupnost hodnot totiž nynější establishment přesunul na opačnou stranu, kdy egoismus solventního jedince postavil na pomyslný vrchol celého systému, který docela klidně na prach rozdrtí i samotné ústavní právo. Každému, kdo by si dovolil třeba jenom upozornit na nelichotivý vývoj, pak automaticky virtuálně přistálo na čele razítko nepřizpůsobivého komunisty. Společnost tak úplně ztratila adhezi s rozumem a pod vlivem demagogických plků potratila kontakt s realitou. Postupem času byl zdravý úsudek společně s tradičními hodnotami nekompromisně vytlačen na okraj společnosti.  Říše zla dostala novou adresu, přestože nám bez připomínek nadále poskytuje ropné a plynné přírodní bohatství, které alespoň v tomto ohledu dodnes přináší vcelku spokojený život hodný přelomu století.    

Někdy si kladu otázku; kdo jsou a co je to vůbec za lidi, ti naši zvolení představitelé státu, kteří zaprodali zdravou myšlenku za svou nikde a ničím neohraničenou hrabivost?  Vždyť z běžného života vymizely snad všechny do té doby budované hodnoty naší země, z mezilidských vztahů se vytratila slova jako čest, pravda, úcta, pokora, soucit a nezištná pomoc bližnímu a nahradily je bezprizorní kanceláře plné různých úředníků a všelijaké podvodné firmy. Za Rumcajse s Mankou zaskočily nesmysly typu Supermana se Spidermanem a ta tiše ve své nevinnosti stojící úcta, jenž byla kdysi vyjádřením poděkování osvoboditelům na pražském Smíchově, nakonec po trapné epizodě s růžovou barvou úplně zmizela z očí národa. Přiznám se, že je mi konkrétně za ten zneuctěný  sovětský tank T 34 dodnes hanba, protože všichni ti ať už padlí, anebo hrůzy války přeživší mladí lidé - vojáci se nikdy a nikde potom okázale nebili do prsou a nehulákali do světa, jak byli úžasní. Naopak se tiše vrátili do svých domovů a byli rádi, že vůbec ty hrůzy válečné vřavy dílem zázraku fyzicky přežili. Pevně věřím, že v srdcích těch nemnoha dodnes žijících tepe pocit nezištně odvedené pomoci nejen své matičce Rusi, ale veskrze celé Evropě.

Vůbec ale vůbec se proto nedivím, když uvědomělejší část národa už odmítá být médii neustále vykrmována všemožnými nesmysly, které nemají se skutečností nic společného a nejsou dobré a mnohdy ani vhodné k výchově nastupujících generací našich potomků.  Ačkoli se bohužel stále až příliš často setkávám s názory lidí, jejichž mysl se evidentně nachází ve stavu trvalé opracovávanosti vlivem demagogické propagandy, tak lze naopak také u některých konstatovat počátky nového duševního obrození vedoucího k návratu zdravého myšlení. A jestli dnes někdo tvrdí, že tomu tak není, pak je sám v lepším případě do sebe zahleděným sobcem, a v tom horším bezcharakterním komplicem, nebo dokonce nelítostným autorem nějakých nepravostí.

Při pohledu do denních zpráv si už přestávám být jistý sám sebou, jelikož nevěřím svým očím. Jsem snad špatným občanem této země, když bych rád viděl hlavu státu na recepci Ruské ambasády uspořádané k výročí osvobození? Je mi hanba a smutno zároveň, neboť jsem považoval současného pana prezidenta za poněkud více oduševnělejšího člověka znalého, když nic jiného, tak alespoň historie Krymu, na který svou absenci odvolává.

 

 

 

Autor: Petr Laierman | pondělí 12.5.2014 22:28 | karma článku: 25,01 | přečteno: 850x
  • Další články autora

Petr Laierman

Od 17. listopadu po současnost

Ohlédnutí za 31 roky svobody a demokracie. Jdeme opravdu vstříc lepším zítřkům a skutečně chceme to, v čem žijeme? Mohou lidé ještě něco na způsobu vedení státu změnit?

17.11.2021 v 17:46 | Karma: 11,29 | Přečteno: 229x | Diskuse| Politika

Petr Laierman

Cyklisté versus řidiči automobilů - souboj na silnici i v legislativě

Čeští politici nadále přesvědčují o svém poněkud zvláštním uvažování. V těchto dnech došlo ke schválení nového paragrafu zákona o provozu na veřejných komunikacích.

21.4.2021 v 19:38 | Karma: 24,45 | Přečteno: 509x | Diskuse| Politika

Petr Laierman

Attila Végh vs. Terminátor Vémola

Pražská O2 aréna viděla spícího Terminátora a zároveň jakoby navrátivšího Muhammada Aliho. Kratičká podívaná, která tentokrát stála za zhlédnutí.

15.11.2019 v 18:00 | Karma: 22,44 | Přečteno: 751x | Diskuse| Sport

Petr Laierman

Moment, který rozhodl jít k urně.

V České republice máme možnost přímé volby prezidenta, to ale ještě neznamená, že jí veřejné sdělovací prostředky mohou přetvářet ve sportovní klání či estrádní show.

28.1.2018 v 20:50 | Karma: 38,35 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Politika

Petr Laierman

Krátké setkání dvou světů

S blížícím se závěrem listopadu se zima pomalu chystá převzít vládu nad přírodou. Chladné dny s prvními ranními mrazíky ztěžují volně žijícím zvířatům hledání potravy. Začínáme proto přisypávat nejprve něco málo okolnímu ptactvu.

19.11.2017 v 18:25 | Karma: 21,04 | Přečteno: 397x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 978x
Cestu bytí vnímám jako člověk, který trpělivým sbíráním kamínků postupně skládá obraz mozaiky života ve všech jeho souvislostech. Mým životním mottem je „Žij a nechej žít.“ Krédem jsou pak pro mne stromy, které jsou nám všem ostatním živočichům nezištnými dárci životadárného kyslíku. Myslím, že se nám lidem z vyspělé části světa vytrácí ze života a mezilidských vztahů skromnost a pokora, kterou pak najednou zničehonic nalézáme ve chvílích, kdy je však už příliš pozdě cokoli vrátit zpátky.

Seznam rubrik