Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Oslavy dvouletého výročí vlády: Fiala věří všemu, co říká. Důvěřujme na oplátku ve Fialu

Premiér zveřejnil u příležitosti oslav dvouletého vládnutí pětikoalice na svém twitterovém účtu poselství k českým občanům. Poselství muže, kterému může národ věřit. Projev opravdový, lidský, autentický a demokratický. Naděje žije

Samotný projev z 9. října je k dispozici na twitterovém účtu Petra Fialy, přesto se domníváme, že svým významem zaslouží alespoň stručný rozbor.

Jednalo se o projev sice krátký, ale státnický, hluboce lidský, autentický a především přesvědčivý. Dozvěděli jsme se mnohé. Především to, že před dvěma roky se ve volbách podařilo porazit populisty, komunisty a extrémisty. Zvítězila demokracie, tedy strany ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti. Zlo (strany ostatní) bylo poraženo. Přesto to snadné dva roky nebyly. Vláda musela čelit mnoha problémům, ale se všemi se popasovala úspěšně a ještě úspěšněji. Zvládla inflaci, jak jistě každý zaregistroval při každodenních nákupech. Zvládla uprchlickou krizi (a my dodáváme, že s takovým přehledem, že vláda mohla směle přikročit k podepsání migračního paktu, který naši republiku ještě výrazněji obohatí novými kulturními, bezpečnostními a společenskými podněty).

Petr Fiala zvláště vyzdvihl, že vláda musela čelit také dezinformacím, „které měly cíleně radikalizovat část naší společnosti.“ Že jim čelí úspěšně, vnímá každý, kdo vidět dokáže a vidět chce. Snad nejzásadnější a pro naše občany nejhodnotnější informací však bylo, že vláda vstupuje („řečeno sportovní terminologií“, jak s humorem sobě vlastním premiér pronesl) do druhého poločasu s dobrým skóre. „Podařilo se nám zvrátit trend zadlužování, ten trend, který nám odkázaly minulé vlády, a to dokonce natolik, že příští rok budeme plnit maastrichtská kritéria, která jsou hlavním ukazatelem zdravých veřejných financí.“ My dodáváme, že pan premiér samozřejmě nemluvil k proruským trollům, dezinformátorům a dezolátům, kteří by se zmohli jen na to, že by jeho slova kritizovali a vykřikovali by něco v tom smyslu, že v Polsku mají okurky a benzín levnější. Slova pana premiéra byla totiž určena myslící většině. Těm, kteří vědí, že doba není lehká a je třeba přinášet oběti, které tato nelehká doba vyžaduje. Ale také víme, že se nám tyto přechodné obtíže bohatě vrátí ve sladkých plodech progresivní liberální demokracie…

Pan premiér nás ujistil (a my to samozřejmě víme), že politika vlády je zodpovědná, že jen díky tlaku vlády na ceny potravin a energií je situace tak dobrá, jako už dlouho ne. A odpusťme panu premiérovi, že se i trochu pochválil, třeba že je hrdý na to, jak vláda investovala do energetické bezpečnosti. Vždyť i my jsme hrdí na to, že ani slza nepřátelského ruského plynu či ropy již nezaneřádí naše hospodářství a že vláda se zcela správně orientuje na spojenecký plyn, případně na plyn ze spřátelených arabských států, který s tím ruským nemá vůbec nic společného.

A oceňme, že pan premiér se jen nechválil, uznal také, že „není všechno ideální, ale věřím, že se nám po dekádě nezodpovědného populisticko-socialistického vládnutí daří naši zemi opět dávat dohromady“. A my jen dodáváme, že je to znát. A že děkujeme.

Soudný čtenář a divák se musel po krátkém vystoupení premiéra Petra Fialy cítit, jako by ho pokropili živou vodou. Tón, který Petr Fiala zvolil, byl sice naléhavý, ale uklidňující a přátelský zároveň. Ale nechyběla ani rázná gesta, která všem naznačila, že v našem čele stojí nejen člověk laskavý a přátelský, ale také současně vůči úchylkám, dezinformacím a hybridním hrozbám rázný, nesmlouvavý a nekompromisní. Českým občanům vyjádřil plné pochopení v nelehké době, v níž se právě nacházejí. Projev milujícího otce určený jeho dětem, nezralým, váhajícím, plným rozporů a trochu i nedůvěry, dětem, které se hledají, ale které tolik chtějí uvěřit a které v hloubi duše vědí, že s touto vládou jdeme správným směrem. A nenechme se mýlit nějakými pofidérními výzkumy, že by snad Petr Fiala byl nejméně oblíbeným premiérem. Svět je veliký. A je téměř jisté, že někde v tomto velikém světě musí být země, kde svého premiéra občané pochopili ještě méně. Ale tím se snad neznepokojujme ani my, ani Petr Fiala. Na cestě je stále řada překážek, ale budeme-li důvěřovat našim kormidelníkům, naší vládě a především Petru Fialovi, zbloudit nemůžeme.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Pokorný | úterý 10.10.2023 23:51 | karma článku: 40,96 | přečteno: 1413x
  • Další články autora

Ladislav Pokorný

Koalice Spolu vyhlašuje výběrové řízení na voliče do evropských voleb

Češi budou mít ve dnech 7. a 8. 6. možnost opět zvolit své zástupce do Evropského parlamentu. Vzhledem k zatím nedostatečným preferencím vyhlašuje koalice Spolu konkurs na případné voliče, kteří by se odhodlali dát jí svůj hlas.

7.5.2024 v 22:46 | Karma: 39,73 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Politika

Ladislav Pokorný

GEN (6) Pavel Novotný: Trochu prostořeký, ale náš. Představuje naše hodnoty

V našem nepravidelném seriálu s příznačným názvem GEN (Galerie elity národa) se budeme věnovat těm nejlepším z nás. A budou to právě politici, neboť je jsme učinili elitou národa.

2.5.2024 v 23:39 | Karma: 42,42 | Přečteno: 1980x | Diskuse| Politika

Ladislav Pokorný

Hodnoty nevyžadují argumenty. Byly nám předloženy a naším úkolem je se s nimi ztotožnit

Vláda a koalice nám poslední tři roky opakovaně vysvětlují, že právě oni představují pravou demokracii a jejich názory reprezentují hodnoty, s nimiž bychom se měli ztotožnit. Kdo to nechápe, je dezolát. Takhle jednoduché to je.

10.4.2024 v 0:01 | Karma: 42,99 | Přečteno: 1988x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma: 43,06 | Přečteno: 1798x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma: 42,89 | Přečteno: 2059x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Moucha na útěku. Francie po krvavém útoku dál hledá vězně a jeho osvoboditele

15. května 2024  10:13,  aktualizováno  14:33

Ve Francii druhým dnem pátrají po uprchlém vězni a dalších čtyřech ozbrojených mužích, kteří při...

Vláda kývla na program návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  14:31

Přímý přenos Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu schválila ve středu vláda. V první fázi by se...

Za mír demonstrujte s vašimi komunisty v Moskvě, sepsul Rouček Dostála

15. května 2024  14:25

Ve vysílání pořadu 360° CNN Prima News na téma Evropská unie a bezpečnost se pohádali kandidát za...

Dvěma pětinám rodičů nevadí děti trestat vařečkou či páskem, ukázal průzkum

15. května 2024  14:17

Bití dítěte vařečkou či páskem je nepřijatelné pro tři pětiny českých rodičů. Fackování za...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 42,78
  • Průměrná čtenost 3510x
Příležitostný komentátor politických i jiných událostí a samozvaný znalec Osudů dobrého vojáka Švejka

Seznam rubrik