Vyhrazená místa k sezení pro příjemce sociálních dávek

Když se Ministerstvo práce a sociálních věcí změnilo průkazky ZTP na průkazky příjemců sociálních dávek, mělo by se také změnit označení sedadel v hromadné dopravě, která jsou vyhrazena osobám se zdravotním postižením, na sedadla vyhrazená příjemcům sociálních dávek.

Úplně živě si představuji, jak prosí o uvolnění místa v tramvaji držitel takového průkazu: "Můžete mě prosím pustit sednout? Jsem v hmotné nouzi."

Takové označení sedadel by bylo (z pohledu ZTP) i docela prima. Předpokládám totiž, že by lidé raději stáli, než aby si na ně sedli. V narvané tramvaji by pak byla 4 místa k sezení většinou prázdná.

A kdyby si sedli, udělali by to zcela dobrovolně. Pravděpodobně by jim nevadilo, že příjemci sociálních dávek ani nejsou, jen by se neměli čím prokázat.

Rozdíl je v té dobrovolnosti. Zatímco oni by si na sedadlo označené "pro příjemce sociálních dávek" sedli s "hlavné, že sedím", držitelé průkazů ZTP žádnou dobrovolnost nemají a jejich průkazy byly označeny z moci úřední, aniž by příjemci sociálních dávek mnohdy byli.

Jasně, nějakým bezdomovcům, co spí v tramvaji by to bylo úplně jedno. V tom případě by ale "vyhrál" průkaz.

Podle mě by však bylo mnohem lepší, neoznačovat průkazy ZTP bankovními institucemi (Jak souvisí zdravotní stav s bankou?), ani sedadla pro příjemce sociálních dávek.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kratochvíl | pondělí 15.4.2013 1:14 | karma článku: 21,80 | přečteno: 1915x