V České televizi vymysleli nový pojem "grafika pro neslyšící"

Česká televize nedodržuje zákonem stanovené procento titulkování a vydává grafiku (například zobrazení skóre), která se u sportovních pořadů zobrazuje odjakživa a všem divákům, za jakousi "grafiku pro neslyšící" a započítává si to do plnění, což mi přijde "nečestné a nesportovní".

Ohluchl jsem ve čtyřiceti letech v roce 2003  a mohu tak porovnat sledování sportovních pořadů z pohledu slyšícího i neslyšícího:
Při sledování sportu nejen neslyšící sportovci, ale hlavně diváci získají především informace o třeba změnách pravidel v nějakém sportu. To nemá neslyšící osoba šanci vědět, dokud to  sama za účelem přesvědčení se někde nevyhledá.
Já byl například v šoku, jak to podávali na letní olympiádě v Pekingu ve stolním tenisu. Odjakživa se měnilo podání, když byl součet skóre dělitelný pěti a najednou se tam střídali snad ob míček. Ona se totiž změnila pravidla - což slyšícím komentátor řekne. A  úprav pravidel je v mnoha sportech hodně. Sledovat sport a nerozumět pravidlům hry se nedá. To je jako kdyby člověk například nevěděl, že hokej vyhraje ten, kdo dá víc gólů - nebavilo by ho to sledovat.
A aby někdo provozoval nějaký sport a neznal změny pravidel je také zcela nemožné. Kdo aktivně provozuje nějaký sport, sdělí mu to třeba trenér. Neslyšícím divákům však nikdo.
A na sportovních kanálech (konkrétně ČT4) neběží stále jen nějaký sportovní přenos, ale i jiné pořady. Třeba "Total ragby", asi 40 minut rozhovory s hráči, reportáže jak trénují atd.
Jindy zase "Vzpomínky na OH" a tam se také 90% mluví, nebo je reportáž a do toho něco říkají, jako třeba v "Brankách, bodech, vteřinách".
Osobně nepotřebuji titulky, když se jede/skáče/hraje/etc., ale když je třeba přerušená hra a něco nezvyklého se děje, rád bych věděl co. Nebo rozhovory se sportovci po sportovních výkonech, tam bych si je také pustil.
Letos budou Olympijské hry. V "olympijském studiu" se diskutuje, pak je nějaké sportování, zase se diskutuje, nebo je souhrn, co se stalo s komentářem.
Místo aby veřejnoprávní televize využila pořádně software, mnoho let vyvíjený na Západočeské univerzitě v Plzni, titulkuje pouze "Otázky Václava Moravce a "přenosy z parlamentu" (pravděpodobně proto, že to netitulkují v ČT, ale v Plzni). A dokonce prý chce, místo převzetí software, vyučení stínových mluvčích etc a nasazení na další pořady, projekt titulkování živých pořadů ukončit (že prý mají tu "grafiku pro neslyšící").

ČT to nenapravila přesto, že o tom dobře ví, protože předsedkyně komise pro ST, Mgr. Věra Strnadová, už rok proti tomu bojuje. S ČT to ani nehnulo.

I my chceme vědět, co se tam říká a zákon stanovuje 70 %, ne 0 s tím, že je tam grafika.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Kratochvíl | středa 11.1.2012 13:55 | karma článku: 16,31 | přečteno: 1298x