Těšuji se na opatřonění

Že se v češtině začala používat negativa u slov, ke kterým je antonymum (pravý opak) začíná být dokonce už běžné. Avšak nedávno jsem narazil v zákoně přímo na perlu - na slovo "zrušuje". Asi podle vzoru "vzrušuje".

Se slovem "nepravda" jsem se poprvé setkal u Václava Klause. Možná chtěl něco podat tak, že cosi není lež, ale diplomaticky něco mezi pravdou a lží. Tímto slovem obohatil náš jazyk natolik, že jej běžně používají i novináři.
Jasně, je spousta takových výrazů - hoří/nehoří, letí/neletí, podstatný/nepodstatný, pravdivý/nepravdivý, etc., ale to jsou vesměs slovesa, nebo přídavná jména. Podstatná jména jsou víceméně výjimkou a to ještě spíše u jmen a názvů (Vojice/Nevojice)
Za nějaký čas se asi začnou používat slova jako nečerný.
To mi však přijde jako úplná malichernost. Objevil jsem totiž slovo "zrušuje" a na něj jakýkoli negativismus nemá. Toto slovo bychom měli přijmout do českého jazyka, zejména do příručky pravopisu, jelikož je v zákonech, jenž jsou podepsány osobami studovanými (v tomto případě doc. MUDr. Heger, CSc.), aby se vykutálení advokáti nemohli vymlouvat, že něco v zákoně nadále platí, jelikož slovo "zrušuje" neexistuje, nýbrž pouze "ruší" a změna zákona je tedy neplatná. V podstatě by totiž měli pravdu. Je to podobné, jako kdyby ve znění zákona bylo, že si někdo musí něco "opatřonit". Můžeme se tedy těšit na věty typu: "Vkládováním nelživých výrokců do článků se zvyšovává důvěryhodnostika novin."
Zabírám si slova: nečerné, prodejovat, nečtverec, opatřonit, nezisk, těšovat, pojistnat, čisťovací a neúrok jako jejich autor. :-) 

  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kratochvíl | pátek 2.8.2013 8:55 | karma článku: 16,89 | přečteno: 584x