Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To zrušuje se v právnických věcech objevuje často, když jsem to viděla poprvé, myslela jsem si, že je to chyba, tak jsem ji opravila a...to jsem si poslechla. Zeptejte se jich, nedají tyhle "patvary" s tím, že je to odborné (nebo odporné?). Pak jsem si pobyla chvilku na právech...a fakt, zrušují, zrušují a zrušují. :-/

0 0
možnosti
Foto

Potřebovali by z toho vyléčovat. :-)

Mě to úplně přijde jako mluva inspektora Clouseau.

0 0
možnosti
JJ

Já jsem poznala nové slovo, které se kupodivu používá v projevech politiků s velkou oblibou: "nicméně". Rozumíte tomu?

0 0
možnosti
Foto

"Nicméně" hodně používal Vašek Havel, hlavně zkraje devadesátých let. Také jej používám. Není nijak nové. Synonyma jsou třeba: avšak, přesto. Je to slovo spisovné http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=nicm%C3%A9n%C4%9B&Hledej=Hledej narozdíl od zrušování.

0 0
možnosti
NK

To mi připomíná další úžasný výraz, se kterým jsem se setkala - jak jinak - od úředníka. "Musí se to zúřadovat". A zkuste někdy poslouchat policijní mluvčí, to je taky mluva prošpikovaná patvary k pohledání.

0 0
možnosti
Foto

Ještě lepší je policejní mluva při psaní protokolu. Mně se to přihodilo jako poškozené. Napřed si  policajt nechal povyprávět normálně jak to bylo...a pak si to při zapisování převáděl do té blbecké řeči, o které píšete. To by mně tak nevadilo, ale horší bylo, že se jednalo o přímou řeč, jako že to TAKHLE říkám já.

Při čtení mně hanbou měkly kosti, že to někdo bude číst a říkat si, že že jsem nepřišla jen o majtek, ale i o rozum.;-D

0 0
možnosti

I58v35o 31Ž32á13č57e31k

2. 8. 2013 10:38

Teď jsem si vzpomněl, že v právnické mluvě se používá slovo "zmatečný". Mohl by mi někdo normálně česky vysvětlit, co to přesně znamená?

0 0
možnosti
Foto

slovo nepravda se používá v matematice běžně

0 0
možnosti

I38v91o 23Ž46á15č10e38k

2. 8. 2013 9:53

I v běžné řeči má slovo nepravda své opodstatnění. Lež je úmyslně vyslovená nepravda, ale člověk může říci nepravdivé tvrzení i neúmyslně v důsledku toho, že se mýlí. Pak se nedá mluvit o lži.

Když mě nedávno někdo obvinil, že "vědomě lžu", tak jsem ho poněkud vyvedl z rovnováhy tím, že jsem mu začal vystvětlovat, že to slovo "vědomě" je nadbytečné.

0 0
možnosti

I54v58o 96Ž81á37č58e16k

2. 8. 2013 9:11

Slovo "zrušuje" znám z vojny. Tam se používala i jiná pěkná slova, třeba "dokladovat" nebo číslovka "dva sta".

0 0
možnosti
BP

Dva sta zní blbě - ale když si vyskloňuji číslovku sto,tak v žádném pádě není tvar stě ( dvěstě) - takže formálně logicky by mě znělo správně dvě sta ( třista,čtyřista ) - ale možná, že je tam ještě nějaký jiný fígl,který neznám - nejsem jazykozpytec ( protože pětset,šestset je taky zvláštní tvar) s ohledem na základ slova - sto ... No možná,že jsem ze sebe udělal troubu a někdo mi to vysvětlí ... Je horko ;-D

0 0
možnosti
BP

Zajímavé postřehy - napadá mě,kdy nějaký hráč fotbalu či trenér se odvolají proti nařízené penalte,která byla odpískána za hraní loktem ve vápně - to přeci není ruka ( jak se píše v pravidlech) - ta končí u zápěstí - dále následuje předloktí,potom paže a to celé je dohromady horní končetina ( myslím,že se o ní v pravidlech nic neříká)....;-)

0 0
možnosti
Foto

Tento pěkný článek jsem kdysi četl a včera znovu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 187
  • Celková karma 12,58
  • Průměrná čtenost 1301x
V roce 2003 jsem ohluchl. Nemám v hlavě ta "slyšítka", hlavně ony šneky (cochlea), takže nemohu být ani uživatelem kochleárního implantátu.
Považuji se za srandistu a optimistu. Kromě srandiček jsem také autorem a provozovatelem webu osob se sluchovým postižením
http://www.kochlear.cz
jenž si vybrala Národní knihovna ČR k archivaci jako kvalitní zdroj, který by měl být uchován do budoucna a stát se součástí českého kulturního dědictví, což je pro mě obrovská pocta a mám z toho větší radost, než kdyby mi poslali milion korun.



stránky osob se sluchovým postižením