Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR jedná nefér

V České republice přibližně 500 000 osob se sluchovým postižením z toho tvoří převážnou část (zhruba 95 %) ti, jenž o sluch přicházejí věkem, nebo ohluchnou po osvojení si řeči a komunikují v českém jazyce. Tyto osoby často potřebují zprostředkovat mluvenou řeč v písemné podobě.

Vhodnou sociální službou pro nás je simultánní přepis v reálném čase. Zejména na různých hromadných akcích (konference atd.), nebo třeba při jednání na úřadě, u notáře, při soudním líčení, na policii apod.

Přepis v reálném čase je dokonce zakotven v zákoně 155/1998 Sb. (Zákon o komunikačních systémech neslyšících a hluchoslepých osob - http://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-o-komunikacnich-systemech-neslysicich-a-hluchoslepych-osob/f1878320).

Hlavním (a možná dokonce jediným) poskytovatelem této služby je Centrum zprostředkování simultánního přepisu, které se nyní snaží MPSV zlikvidovat. Jak jinak si totiž lze vyložit počin ministerstva, když se na webu objevila tato zpráva?

----------

Dne 29. 11. 2013 byly zveřejněny výsledky navýšení dotací, ke kterým mělo dojít po jednání předsedy NRZP pana Václava Krásy s ministrem Koníčkem, uskutečněným na začátku září 2013. Česká unie neslyšících měla přislíbeno do konce roku 500 000 Kč (žádali jsme 200 000 Kč), a protože je nutno dotaci vždy vyčerpat do konce roku, tak jsme podle toho také postupovali. Po zveřejnění výsledků dotačního řízení jsme nyní s překvapením zjistili, že nám nebyla přislíbená dotace přidělena, čímž jsme se dostali do velmi vážných finančních potíží. Z tohoto důvodu jsme nuceni s okamžitou platností pozastavit poskytování simultánního přepisu i některých dalších služeb. Tuto informaci zveřejňujeme ihned poté, co jsme se ji sami dozvěděli, a prosíme o pochopení naše klienty, kteří službu přepisu velmi potřebují a nemohou ji jinde získat.

 

Centrum zprostředkování simultánního přepisu Česká unie neslyšících

http://www.eprepis.cz

----------

 Docela by mě zajímalo zdůvodnění a to, jakým způsobem máme podle MPSV komunikovat. Jdu jim napsat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Kratochvíl | úterý 3.12.2013 21:17 | karma článku: 17,34 | přečteno: 879x