Mají držitelé průkazů ZTP lidskou důstojnost?

Jak by se vám líbilo, být označen/a třeba dlužníkem, aniž byste něco dlužili a toto označení ukazovat několikrát denně na veřejnosti?

Velmi mi (a nejen mně) vadí přístup Ministerstva práce a sociálních věcí, jenž se rozhodlo označit všechny držitele průkazek ZTP za příjemce sociálních dávek, i když jimi třeba ani nejsou.

Je to téměř stejné jako když museli lidé nosit označení žlutou šesticípou hvězdou. Rozdíl je v tom, že se místo látky použije sKarta místo průkazu ZTP a ačkoli nebude její držitel příjemcem sociálních dávek, bude ji muset ukazovat například při každém nastupování do prostředku hromadné dopravy.

Ono je totiž něco úplně jiného, být příjemcem sociálních dávek, uklidit kartu do šuplíku, nechat si dávky převádět na konto, nikde ji neukazovat a něco jiného je, vytahovat a ukazovat takovou kartu třeba 6x denně na veřejnosti.

Osobně je mi zcela jedno, z jakého materiálu průkaz ZTP bude. Jde mi o vzhled, který nemá mít nic společného s bankou nebo s pobíráním dávek, protože je mnoho držitelů průkazu ZTP, kteří žádné dávky nepobírají.

Průkazka ZTP by tedy měla být pouze a jen k prokázání zdravotního postižení, bez jakýchkoli stigmat a je jedno, z čeho je vyrobena.

Sloučení průkazky ZTP s příjmem sociálních dávek je podobné jako sloučit průkazky zdravotní pojišťovny s registrem dlužníků a při každém jejím ukázání zároveň ukazovat "jsem dlužník", ačkoli by držitel nikomu nedlužil.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kratochvíl | úterý 9.4.2013 23:48 | karma článku: 29,46 | přečteno: 1736x