Jaké nádobí doma potřebujeme?

Zcela určitě je potřeba jiného nádobí, když žijí v domácnosti 2 lidé, než například 5. Nicméně takové to zcela základní se moc neliší.

Pod tím základním nádobím mám na mysli pánev, velký kastrol, hrnec, několik talířů, hrnků a sklenic, velký a malý nuž, jeden menši kastrůlek, konev na vodu a univerzální otvírák, na vše možné. To k základnímu vaření úplné stačí, s tím se dá dělat téměř každé běžné jídlo, či pití. Jasně, pak vůbec nejsou špatní takoví ti drobní pomocníčci, jako je struhadlo, či sítko, ale dá se vařit i bez toho.
Co jsem nikdy nepochopil, jsou ty různé sady nádobí, kde je pět zcela nepotřebných kastrůlků, jenž se od sebe liší pouze průměrem, který je o dva centimetry jiný. Nebo všelijaké sady nožů, kde jsou tři zcela zbytečné ale když chce člověk ten jeden dobrý, tak si je musí koupit, ten dobrý se samotný neprodává. Zrovna tak si většinou někdo koupí i ty kastrůlky. Doma se potom hromadí nepotřebné harampádí o kterém je hodně lidí přesvědčeno z reklamy, že je zdarma a prodejce si mne ruce z větší tržby.
Za úplnou kravínu považuji to, jak se někdo nechá zblbnout trikem, že se dá do jedné nádoby ryba a třeba česnek aniž by při vaření potraviny navzájem načichly, načež si to kvůli tomu koupí. Osobně jsem o takovém vaření nikdy ani neslyšel, nečetl, viděl to pouze v té reklamě… Vždyť se dávají různé potraviny do jednoho hrnce kvůli tomu, aby jedna od druhé převzala chuť a spojilo se to. Podle této teorie by ani nešlo vařit třeba hovězí na česneku.
Úžasné mi také přijde, když se vychvaluje vaření v „komínku“, kdy se dá na sporák jeden kastrol s omáčkou, na to se dá další kastrol s polévkou, na to kastrol, kde se uvaří knedlíky… Nakonec se dá poklice s teploměrem, tlakoměrem a zlatým držátkem, nechá se to půl hodiny na vypnutém sporáku a kouzlo je hotovo. Omáčka je málo slaná, jelikož se neochutnala, v polévce je zcela rozvařená zelenina a tvrdé maso, knedlíky jako uplácané z bláta… Jsou lidé, co si pod vidinou ušetřené energie vezmou takovou sadu nádobí na splátky, a pak stejně vaří bez „komínku“.
Každé jídlo vyžaduje něco jiného, jinou dobu tepelné úpravy, okořenit, zamíchat a různě. S tím, že by dal kuchař či kuchařka na sporák kastrol s nějakými ingrediencemi, přiklopil to pokličkou, půl hodiny si toto nevšímal a bylo z toho jídlo, jsem se ještě nesetkal. Jedině když se něco vaří v tlakovém hrnci. To je panečku pomocník, urychlovač vaření a šetřič energie. Když z něj začne odfukovat přebytečná pára, ztlumím sporák tak, aby odfukoval jen malinko a nechám to třeba hodinu, to se pak rozpadá i přední hovězí.
Možná, než si člověk koupí ovlivněn obchodními triky nějakou předraženou věc, měl by se zamyslet, jestli to skutečné potřebuje. Sám rád vařím tak 20 let a nemyslím si, že nevím o čem mluvím, nebo jsem děsný staromilec, který nefandí pokroku?

Autor: Ladislav Kratochvíl | pátek 5.11.2010 23:55 | karma článku: 18,64 | přečteno: 1454x