Domácí automatický titulkovač

Protože v televizi nejsou titulkovány živě vysílané pořady (pouze dva), osobám se sluchovým postižením, které titulky ke sledování potřebují, jsou tyto pořady odepřeny.

Volební a jiné diskuze (například pořad "Máte slovo"), rozhovory při sportovních utkáních, diskuze ve sportovním studiu, dobročinné akademie a další často také nesledují ani ostatní členové jejich rodin, protože neslyšícímu členovi domácnosti nepřepnou televizi na něco bez titulků.

Spoustu těchto problémů by vyřešila samostatná krabička (pracovní název "ADT" – automatický domácí titulkovač), fungující na technologii "voice recognize", nezávislá na typu televizního přístroje a na poskytnutí titulků provozovatelem televizního kanálu. Krabička by byla k přístroji připojena například přes port SCART a měla by pouze dvě funkce:

1) titulky (a zároveň celé zařízení) zapnout/vypnout

2) nastavení (velikost a barva písma + pozice titulků na obrazovce)

 

V krabičce by se převáděla mluva na obrazovce do písemné podoby a následně se text promítal na obrazovce. Zkrátka něco jako set top box, ale byl by to dejme tomu "caption box" (caption = titulky).

Pro neslyšícího nezajímavý pořad (protože nemá titulky)

V televizi je třeba vyhlášení výsledků nějaké ankety v přímém přenosu.  Osobně takové pořady nevyhledávám, ale manželka je ráda sleduje. Sledoval bych to tedy s ní a ne, že se díváme na něco, pro ní nezajímavého (pro mě ano - má to titulky) a ona "trpí" protože by se tak ráda koukala na to předávání. Jelikož je ženuška tolerantní a úplně zlatá,  nepřepne mi to na něco bez titulků, raději usne ve 20:10. Občas takový pořad zapnu ale jdu třeba k počítači. Jenže to pak nejsme celý večer spolu. Rodina se tedy "nemusí" kvůli tomu, že pořad není titulkován dívat na jiný kanál (kde titulky jsou), ale zapne se krabička, která pořad automaticky otitulkuje.

 

Pro neslyšícího zajímavý pořad (i když nemá titulky)

Je třeba olympiáda, nebo mistrovství světa v čemsi, ale třeba i finále Fed Cup, spousta se toho vysílá a dejme tomu čtvrtina času jsou velmi zajímavé diskuze.

Když jsem slyšel, přinesl např. někdo do studia novinku brusle "klapačky", kde se o tom mluvilo a kdybych tenkrát neslyšel, asi dodnes nevím, co to ty "klapačky" jsou.

Nebo se mluví o pravidlech. Na minulé letní olympiádě jsem sledoval stolní tenis a stále nechápal, jak měnili podání. Že se změnila pravidla jsem zjistil, až když jsem si je vyhledal na internetu.

Při těchto přenosech nemohu přepnout na jiný kanál, protože se třeba za chvíli zase sportuje (když se hraje, jede, běží atd. titulky ani tak nepotřebuji), takže to musím doslova přetrpět. Přitom je v diskuzi často nějaký záběr, několikrát opakovaný zpomaleně, do toto třeba něco kreslí elektronickou tužkou a živě o tom diskutují. Nebo se baví a je nějaký 20 let starý záběr, ale proč a co a jak, netuším.

V době, kdy se hraje/jede/běží/etc. by byla u nás doma krabička vypnuta, a při přerušení hry, nebo mezi třetinami zapnuta.

 

Je mi jasné, že by to například kvůli ohebnosti jazyka a dalších nebylo hned dokonalé, nicméně "alespoň něco". A není to myšlenka jen pro Českou republiku, ale o princip, kdy je titulkování zcela nezávislé na provozovatelích televizních kanálů a plně ovlivnitelné ze strany uživatele.

V době, kdy umí voice recognize kdejaký mobil, by to nemuselo být sci-fi.

Převodem řeči na text se v České republice (mimo jiných) zabývá Západočeská univerzita v Plzni (právě pro televizní vysílání). Titulkují "Otázky Václava Moravce" a přenosy z parlamentu. Software Západočeské univerzity by se určitě dal využít. Chybí však ta krabička "DAT".

 

Skryté titulky u filmů a dalších pořadů "ze záznamu" by DAT samozřejmě nenahradil, protože by nevypisoval zvuky, které nejsou v záběru, nebo nejsou vidět a jsou důležité pro kontext děje (tiché kroky za zády, túrování motoru…), ale živě vysílané pořady by byly zpřístupněny těm, kdo bez titulků sledovat televizi nemohou. Třeba zpravodajství na jiných kanálech, než na ČT (v České republice jediné titulkované).

Navíc ta "nezávislost", kdy by si mohly osoby s postižením sluchu vybírat pořady podle toho, který by se jim líbil, jako slyšící a ne podle toho, který je otitulkován.

 

Jaké to je, sledovat televizi s titulky a bez zvuku si můžete snadno vyzkoušet. Vypněte u přístroje zvuk a navolte teletext 888.

 

K tomuto nápadu samostatného, nezávislého titulkování mě inspirovalo vlákno v diskuzi osob s postižením sluchu, o "které pořady..." na

http://kochlear.nazory.cz/forum/index.php?action=vthread&forum=1&topic=1358

 

 

Autor: Ladislav Kratochvíl | úterý 13.12.2011 5:16 | karma článku: 11,90 | přečteno: 1660x