Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ika

13. 12. 2011 15:05
Nebylo by špatné,

kdyby taková krabička byla samostatná, neslyšící člověk by si ji mohl dát pod televizi nebo pod rádio, nebo by ji mohl mít v menší verzi s sebou když by šel někam  něco vyřizovat.

0 0
možnosti

lkrata

13. 12. 2011 16:03
Re: Nebylo by špatné,

Jj, o "kouzelné krabičce" jsem psal v této rubrice asi před rokem (nejlepší kompenzační pomůcka).

0 0
možnosti

Gustav Nečas

13. 12. 2011 13:19
asi to holt není komerčně zajímavé

holt klasický kapitalismus je založen jen na tom, na čem se dá vydělat. Na dobročinnost dojde až když na dveře klepe finanční úřad a hledají se odpočty. Proto máme různé rozpoznání hlasu v komerčních telefonech (kšeft) a na univerzitách (tam to jde ze státního rozpočtu).

0 0
možnosti

MZak

13. 12. 2011 9:12
Ja myslel ze se resi titulkovani prez teletext

Asi me opravte, ale ja jsem zil v tom,ze kazdy porad Ct ma jiz titulky automaticky v teletextu. Staci zadat cislo stranky pro titulky a ty vam pak automaticky bezi dole pri kazdem programu... Nehlede na to, ze vymejslet nejake slozite zarizeni na rozpoznavani reci nikdo nezaplati. Vzdyt akorat staci, aby televize v teletextu titulky poskytovala a pak si je zapnete a mate vyreseno... Proc delat veci slozite, kdyz to jde jednoduse ?

0 0
možnosti

MZak

13. 12. 2011 9:15
Re: Ja myslel ze se resi titulkovani prez teletext

Podle vseho se jedna o stranu 888 a funguje to jak na CT, tak na Prime i udajne na Nove...asi jsem to nepochopil o co vam jde...

0 0
možnosti

petrph

13. 12. 2011 9:11
těch pořadů je skutečne mnohem víc

Já to občas sleduju, když mi mám na hlídání malou v postýlce, abych jí nerušil, prostě vypnu zvuk ,navolím na teletextu 888 a jedu..Čili, na ČT programech je titulkováno skoro všechno filmy,seriály, atd..), zprávy běží na ČT24ce v psaném pruhu pořád dokola... Nakonec i na tom teletextu jsou aktuální zprávy, od stánky 110 všeobecné, 130 zahraničí, 200 sport , atd...čili se tam dají brzo dohledat i ty ankety či co...

I  na Nově je většina filmů titulkována, na ostatních  programech, to je spíš otázka horšího signálu (kupodivu i na digitálu), čili pak se ten teletext moc nechytá.

 Na analýzu zvuku moc nespolehejte, tak je i na těch mobilech a počitěčích dosti zoufalá - o tom že by dokázal "vytáhnout" potřebné hlasy z plného zvukového obsahu ve filmu (doprovodná hudba, zvuky motorů, střelba, hřmění, atd atd...) to je tak hudba příštích staletí....

0 0
možnosti

lkrata

13. 12. 2011 13:55
Re: těch pořadů je skutečne mnohem víc

Na konci článku píšu, že by to nebylo vhodné na filmy etc. V pořadu "Máte slovo" však výbuchy (kromě výbuchů vzteku) nejsou. :-) A kde na telerextu, či na internetu najít, co říkali (slovo od slova, ne shrnutí ve třech větách) netuším.

0 0
možnosti

Pavel_D

13. 12. 2011 8:08
Na tom jsme

před 20ti lety pracovali ve VÚST, po rozpadu výzkumáku po r. 1990 se u nás automatickým převodem řeči na text asi už nikdo dál nezabýval. Náš přístroj ale stejně zvládl jen několik desítek slov, ještě navíc pečlivě vyslovovaných. Občas se vyskytne zpráva o psacím stroji, ovládaném hlasem (např. u IBM), existují systémy, které např. v angličtině fungují dost obstojně, také v japonštině (jazyky, kde je hodně samohlásek). Naše televize by si ale takové zařízení asi těžko mohla dovolit, leda za cenu, že by v ní běžely 50% vysílacího času reklamy. Leda že by platila místo jiného zbytečného personálu  několik vysloužilých soudních zapisovatelek, které dokážou vše rychlostí blesku namydlit do klávesnice, nebo několik tlumočníků do znakové řeči (u některých pořadů jsou).

Existuje také implantát (nebo přístroj), který je napojen přímo na nervová zakončení, ale úspěšný zácvik na něj jde prý jen u malých dětí. Zkuste se poptat u specialistů, myslím, že nějaké řešení se najde.

0 0
možnosti

lkrata

13. 12. 2011 9:21
Re: Na tom jsme

stroj na ritulky mají v Plzni. Titulkují se dva živé pořady. Znaková řeč (správně jnakový jazyk) je pro Čechy cizí jazyk, jako třeba finština. A když si Čech zlomí nohu, neumí najednou finsky. Zrovna tak neumí znakový jazyk, když přijde o sluch. v ČR je asi 0,5 milionu osob s postižením sluchu a ve znakovém jazyce komunikuje asi 10 000.

Přístroj v hlemýždi je kochleární implantát a ten přímo na sluchový nerv je kmenový implantát (ABI).

0 0
možnosti

falm

13. 12. 2011 6:13
Dám Vám lepší nápad

V době, kdy běží přímé přenosy, televizi vypněte a dělejte něco užitečnějšího.

0 0
možnosti

lkrata

13. 12. 2011 6:28
Re: Dám Vám lepší nápad

Proč bych ji měl vypínat? Mě třeba zajímají volební výsledky úplně stejně, jako když jsem slyšel.

3 0
možnosti
  • Počet článků 187
  • Celková karma 12,58
  • Průměrná čtenost 1301x
V roce 2003 jsem ohluchl. Nemám v hlavě ta "slyšítka", hlavně ony šneky (cochlea), takže nemohu být ani uživatelem kochleárního implantátu.
Považuji se za srandistu a optimistu. Kromě srandiček jsem také autorem a provozovatelem webu osob se sluchovým postižením
http://www.kochlear.cz
jenž si vybrala Národní knihovna ČR k archivaci jako kvalitní zdroj, který by měl být uchován do budoucna a stát se součástí českého kulturního dědictví, což je pro mě obrovská pocta a mám z toho větší radost, než kdyby mi poslali milion korun.



stránky osob se sluchovým postižením