Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svět není bipolární

A nikdy nebyl. To jen my si ho tak často zjednodušujeme. Uvedu nějaké příklady z historie i současnosti.

.Východní část Evropy od východního schizmatu viděla svět bipolárně jako střet pravoslavní-katolíci. Islám hned po svém vzniku začal pomalu ukrajovat území Byzantské říše od jihu. Většina pravoslavných to však nebrala jako vážné nebezpečí. V 15. století již bylo jasné, že je ohrožena samotná existence Byzantské říše. Za této situace se představitelé pravoslaví zúčastnili Florentského koncilu. Někdy se tento koncil označuje jako Basilejsko-ferrarsko-florentský (1431-1445). Na jeho posledních zasedáních se domluvila jednota s pravoslavím za účelem společné obrany Byzance proti mohamedánům. Po návratu domů však cařihradský patriarcha zjistil, že to je pro většinu lidí nepřijatelné: Ti totiž za hlavního nepřítele považovali katolíky. Protestní průvod vykřikoval heslo „Raději turban než tiára.“ Ruský patriarcha (tenkrát ještě sídlili v Kyjevě, do Moskvy se přemístili později) byl protestujícím davem sesazen a dosazen jiný. Je zajímavé, že u mnohých pravoslavných trvá tento pohled i dnes. Například při návštěvě Jana Pavla II. v Athénách, kam přijel na pozvání řeckého prezidenta a řeckého pravoslavného synodu, se konala mohutná demonstrace, při které demonstranti opět nesli hesla „Raději turban než tiára.“

Vraťme se nazpět. Konstantinopol padl a později vzniklo Turecko. Evropské státy vedly mezi sebou mnoho válek a mnohdy si ta nebo ona strana brala za spojence Turecko. Habsburské Rakousko na počátku své existence bojovalo proti Turecku a Německu, mělo to značně nahnuté, ale udrželo se. Na konci své existence se spojilo s Pruskem a to velmi obratným způsobem vmanévrovalo na svoji stranu Turecko – a prohrály.

O tomto – řekněme hraní tureckou kartou – by šel napsat velký blog, ale nechám to kovaným historikům. Přenesme se do doby před 2. Světovou válkou. Sovětský svaz vidí jako chybu, že následkem Brest-litevského míru ztratil území a hledá cestu, jak to napravit. Nevím, do jaké míry je pravda, že západní politici považovali za hlavního protivníka SSSR, proto souhlasili s Mnichovem. A Poláci viděli nepřítele v ČSR, protože nám po vzniku republiky připadlo Těšínsko, kde převažovalo polské obyvatelstvo. Hned po Mnichovu ho tedy Polsko obsadilo svými vojáky, z nichž mnozí přišli bosi, pušku měli na provázku a na sobě měli silně ošoupanou nepadnoucí uniformu. Na obsazených územích českoslovenští Poláci rukovali do polské armády a někteří z nich našli smrt v Katyni. Tím pádem jsou v katyňských hromadných hrobech i naši občané. Když polští vojáci na obsazeném Těšínsku od místních Čechů uslyšeli, že na Polsko přijdou Němci, nechtěli tomu věřit. Když pak 1. září 1939 Těšínsko obsadila německá armáda, v Orlové, kde se více jak 90 % hlásilo k české národnosti, vyvěsili na radnici vlajku a na náměstí vyhrávala dechovka. Brzy však přišli na to, že kromě rozporů Češi – Poláci jsou tady i jiné rozpory, mnohem zásadnější. Přišli na to i západní politici a došli k závěru, že se musí spojit se Stalinem, aby porazili Hitlera. Jakmile fašistické Německo padlo, spojenectví se změnilo v nepřátelství.

Pojďme do 90. let minulého století. Zajímavé bylo sledovat postoje lidí k válce v Čečně a válce v Kosovu. Většina demokratů tenkrát měla jasno: Rusko jsou včerejší bolševici, stojíme na straně Čečny, jen komunisté se staví na stranu Ruska. Podobně viděli v Srbech včerejší komunisty a stáli na straně kosovských muslimů. Když jsem řekl, že muslimové by mohli být nebezpečnější než komunisté, pěkně jsem to tenkrát schytal. V poslední době bylo zaznamenáno zničení několika křížů na alpských vrcholech. Když se na jednom vrcholu místo kříže objevil půlměsíc, začalo vyšetřování, které mělo nečekaný výsledek: Kříž nahradili půlměsícem ateisté. Jako věřící bych si dovolil bratry ateisty upozornit, že pohled Koránu je následující:

skupina              množství práv
muslimové          100 %
muslimky             50 %
křesťané, židé    20-30 %
ostatní                  0 %

Korán označuje židy a křesťany za Lid knihy, které mohou muslimové nechat žít, jen jim určí daně, které musí odvádět. Ostatní si mohou vybrat mezi smrti a přijetím islámu.

Bipolární pohled na svět je stále velmi praktikován a jeho zastáncům vždy dlouho trvá, než přijmou to, že kromě rozporu, který oni vidí jako jediný, jsou zde i jiné a to často závažnější.

Autor: Ladislav Jílek | středa 28.9.2016 21:17 | karma článku: 18,39 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Ladislav Jílek

Anekdoty ABC

Zítra je Silvestr, pokud byste se náhodou nudili, můžete zkusit níže uvedené anekdoty. Samozřejmě jsou všechny staré a autoři jsou anonymní.

30.12.2023 v 21:46 | Karma: 24,28 | Přečteno: 768x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Poznámka k předvánoční tragedii

Případ střelby na filozofické fakultě propírají všechna media i diskuzí fóra. Je neuvěřitelné, že tento student nikomu nepřipadal nebezpečný či alespoň zvláštní.

23.12.2023 v 21:10 | Karma: 25,77 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Krakovský betlém

Prvý betlém, jak známo, vytvořil František z Assisi v roce 1223 v Graccio. Do jeskyně dal figury a vedle nich živá zvířata. Líbilo se to a za těch rovných 800 let se betlém v nejrůznějších verzích rozšířil po světě.

16.12.2023 v 11:33 | Karma: 12,37 | Přečteno: 207x | Diskuse| Kultura

Ladislav Jílek

Ztracené výkresy

V roce 1967 jsem se stal členem velké party, která projektovala Východoslovenské železárny, jejichž výstavba v Košicích byla tenkrát v plném proudu.

6.12.2023 v 10:15 | Karma: 23,33 | Přečteno: 664x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Vzpomínka detektivní

V roce 1978 jsem byl zařazen do nově vytvářené skupiny, která měla na starosti výrobu náročných komponent pro jaderné elektrárny. Brzy naše skupinka dosáhla počtu čtyř pracovníků.

3.12.2023 v 11:37 | Karma: 19,40 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 421
  • Celková karma 18,38
  • Průměrná čtenost 521x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.