Rybníky okolo Ostravy - 2. Rybníky s hrází

Ve škole jsme se učili, že vodní plocha vytvořená člověkem, je rybník. Vodní plocha vytvořená přírodou je jezero. Já jsem si dovolil rybníky rozdělit na rybníky s hrází a bez hráze.

Začnu zase rybníkem Bezruč.

Pár kilometrů dále začínají Beskydy.
Dokonce je tam výhled na Lysou horu.

Název budí dojem, že ho přejmenovali za minulého režimu na počest básníka tohoto kraje. Spíše však je to tak, že se jmenuje po majiteli, statkářovi Bezručovi, který měl v této oblasti majetky.

Částečný pohled na rybník Podhorník.

 

Celkový pohled na Podhorník i s ostrovy.
To je jeden z několika rybníků v Klimkovicich.

Občas bývám v Klímkovicích na noc, sleduji, zda tam po setmění tančí rusalky. Zatím jsem to štěstí neměl.

Pohled na Velký Cihelník v místě, kde nevede železniční trať.
Tento rybník je v Ostrav-Heřmanicích a podle toho se taky jmenuje: Heřmanický.

U tohoto rybníka se zastavím. Před léty v některých šachtách narazili na slanou vodu, spíše tedy minerální, byl v ní i jod a další soli. Co s tím? Do Odry to nemohli přečerpat, překročil by se přípustný obsah solí. Tak obětovali Heřmanický rybní. Čerpali to do něho a z něho to postupně odpouštěli do Odry, aby byly dodrženy normy. V tomto rybníku je dnes minerální voda a v zimě je na něm spousta ptáků. Ornitologové napočítali 150 druhů. Ovšem tolik jich zde zimovalo v dobách, kdy byly pořádné zimy. Vždy ráno a před večerem se zvedaly skupiny ptáků, vytvořili formaci a letěli nad řekami a ve vhodné místě sedli na řeku a nalovili si ryby. Připomínám, že v Ostravě se setkávají čtyři řeky: Odra, Ostravice, Opava a Lučina. Když se navečer vraceli nazpět, někdy se naskytla krásná podívaná. Kdy chviličku po západu slunce letěli bílí ptáci nazpět ve výšce, kde ještě svítilo slunce, pak jejich peří krásně zářilo. Minulé tři zimy jsem tam těch ptáků viděl velmi málo.

 

Nakonec jsem si nechal rybník Velký Gořalčok.

I člověk neznalý místního nářečí pochopí, že jméno souvisí se slovem "kořalka". Ovšem zklamu vás, je v něm obyčejná voda.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Jílek | středa 30.11.2016 21:25 | karma článku: 20,08 | přečteno: 366x