Pointa prastaré anekdot se asi hodí i dnes

Je to anekdota stará několik století, možná pochází až ze středověku. Kupodivu se mi její pointa vtírá i při některých zprávách v souvislosti s onemocněním našeho prezidenta.

A to vždy, když se objeví zpráva, že ten či onen člověk se za něho modlí. To je samozřejmě v pořádku, všichni křesťané by se měli modlit za vládce, říká to apoštol Pavel: Na prvním místě žádám, aby se konaly prosby, modlitby, přímluvy, díkůvzdání za všechny lidi, za vládce a za všechny, kteří mají v rukou moc, abychom mohli žít tichým a klidným životem v opravdové zbožnosti a vážnosti. (1Tim 2,1n) Ovšem chce to ještě jednu věc, to zase říká velmi stará anekdota. Zde je:

Za poustevníkem přišel muž a říká mu: „Poustevníku, moje manželství je krizí, modli se za nás, ať zůstaneme spolu!“ – „Ano, budu se modlit za záchranu vašeho manželství.“ slíbí poustevník. Po nějaké době přijde stejný muž opět a říká: „Je zle, manželka se chystá odejít. Modlil ses za mne?!“ Poustevník místo odpovědi řekl: „Opravuji si střechu poustevny, pojď mi pomoci vyzvednout trám nahoru!“ Muž šel, vzal trám na jednom konci, poustevník ho vzal na druhém, když ho však zvedali nahoru, poustevník ho pustil. Znovu vzali tram každý na jednom konci, zvedali a opět ho poustevník upustil. Když poustevník upustil trám i při třetím pokusu, muž rozmrzele řekl: „Takhle ho tam nedostaneme, to ho musíš zvedat se mnou!“ – „A takhle je to i s tvým manželstvím, nestačí, že se já za tebe modlím. Ty musíš taky přestat pít, jinak tvé manželství nezachráníme.“

Zdá se mi, že takto je to i se zdravím našeho pana prezidenta: Nestačí, že se za něho modlíme, je taky třeba zvedat druhý konec klády.

Autor: Ladislav Jílek | sobota 16.10.2021 14:51 | karma článku: 24,95 | přečteno: 1005x