KVZ jsou kovy vzácných zemin

Ve škole (jsem starší ročník) jsme o nich slyšeli pouze, když jsme probírali Mendělejovu periodickou tabulku. Když jsem byl v praxi, začalo se o nich mluvit.

Začaly se totiž přidávat do oceli. Například díky jejich přídavku ocel pomaleji oxiduje za zvýšených teplot. Nebo příznivě ovlivňují magnetické vlastnosti slitin většinou na bázi železa a kobaltu. Výzkumníci začali publikovat zprávy o jejich dalších příznivých účincích na vlastnosti oceli. A pak se roztrhl pytel s jejich dalším využitím v elektronických zařízeních, při výrobě elektromobilů nebo větrných elektráren a mnoha dalších oblastech.

Největší zásoby KVZ má Čína a umí je dobře zhodnotit. V roce 2020 Čína vyrobila 140 000 tun kovů vzácných zemin, což představuje 52,3% světové produkce. To je celkem známé. Méně známé je, že druhou zemí s velkými zásobami KVZ je Afganistan.  Krom toho má tato země taky velké zásoby mědi a dalších surovin. Někdejší Sovětský svaz s ním začal jednat o využívání těchto surovin. Ačkoliv jednání podporovalo mnoho sovětských vojáků, nebylo úspěšné. Po nich jednaly v Afganistanu USA, rovněž neúspěšně. Nyní jedná o spolupráci při využití těchto ložisek Čína a pozorovatelé soudí, že úspěšně. (https://www.industrialheating.com/articles/96618-kallanish-china-to-move-for-rare-earths-in-afghanistan)

Další zemí, kdy byli prospektoři úspěšní je Grónsko. Bylo zde objeveno 17 minerálů, které obsahují kovy vzácných zemin. Bylo založeno několik akciových společností tvořených firmami z USA, Kanady a Velké Británie, které připravují těžbu této suroviny. (https://www.industrialheating.com/articles/96286-search-for-rare-earths-should-focus-on-greenland)

Konečně švédská firma LKB oznámila, že objevila velké ložisko těchto kovů nedaleko Kiruny na severu Švédska. Ložisko kovů vzácných zemin se nachází v blízkosti ložiska železné rudy, která se v této oblasti těží již více než 130 let. V současné době se v hloubce okolo 700 m razí několik kilometrů dlouhá chodba, která umožní důkladnější průzkum nově objeveného ložiska.  Dodávky kovů vzácných zemin z tohoto ložiska lze očekávat za 10 – 15 let. (https://lkab.com/en/press/europes-largest-deposit-of-rare-earth-metals-is-located-in-the-kiruna-area/)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Jílek | sobota 5.8.2023 15:59 | karma článku: 14,58 | přečteno: 275x